Tervezőként sokszor találkozom azzal a dilemmával, hogy nem azonos az ízlésük a hozzám forduló pároknak, és nem igazán tudják, hogy hogyan lehetne összehangolni igényeiket és az ízlésüket. Szeretnék, ha otthonuk egyszerre lenne kényelmes, otthonos és trendi úgy, hogy tükrözze mindkettőjük személyiségét. Lehetséges ez? Természetesen igen. Így volt ez ennél a tervezési projektemnél is. Nehéz dolguk volt ügyfeleimnek, mert annyira szerteágazó volt az ízlésviláguk. Nem tudták hogyan lehetne ötvözni azokat.

A tervezés kezdetekor felmértem ügyfeleim milyen alapelképzelésekkel és ízlésvilággal rendelkeznek, és milyen elvárásaik vannak leendő otthonukkal kapcsolatban. Első lépésként egy tökéletesen működő alaprajzi elrendezést alakítottam ki, majd a stílus megtervezése következett. Ötvöztem a klasszikus, vintage, modern, glamour stílusokat egy csipetnyi retro-val. Mindezt családbarát, otthonos kialakításban. 

A színvilágot a tulajdonosok ízléséből kiindulva, kontrasztokra építve alakítottam ki. Így hoztam létre sötétebb és világosabb részeket az enteriőrben. A kiegészítő színeket úgy választottam meg, hogy az egyik szobából a másikba haladva összhang legyen a helyiségek között, de mégse legyenek azonos színvilágúak. A tulajdonosok kedvenc színe a zöld, így ez majdnem minden szobában megjelenik. A beépítendő anyagok kiválasztásakor a prémium minőségű kőporcelán burkolatok és a luxus minőségű tapéták, valamint a különleges világítótestek meghatározó szerepet kaptak. A padlóra egységesen dió színű burkolat került, mellé magas fehér színű szegőlécek, melyek kiemelik a kőporcelán és tapéta falburkolatok szépségét.

A nappali teret több színvilággal is megterveztem. Csupán a színeken változtattam, az alaprajz és a design változatlan maradt. Az áhított eklektikus színek mellett alkottam egy visszafogott, elegáns, világos színvilágot. Ebben a változatban minden élénk szín eltűnt, maradt a tapue, a fehér és a fekete, az aranyló bronz és a fa színe. Majd terveztem egy glamour stílusú, sötét nappalit is, grafitszürke, fekete, középszürke, bronz és arany színekkel. 

A fenti példa is jól mutatja, hogy csupán a színek megfelelő megváltoztatásával, hogyan hangolhatjuk át otthonunk stílusát, kedvünk szerint. 

Erdélyi Krisztina

Építészmérnök - Lakberendező

www.erdelyikrisztina.hu

+36 70 207 60 26 - Székhely: Budapest, II. kerület
Vállalási terület: Budapest