Warmiában járunk, ami Lengyelország északi részén található történelmi és kulturális régió. Itt találjuk ezt a gyönyörű, sok év kitartó munkája után felújított hangulatos tóparti házat. 

A hihetetlen munka és az azt megelőző alapos tervezés egy lengyel-skót házaspár munkája. Mindketten alapvetően a nyugodt élet hívei. A ház ablakából az Elbląg-csatornára látnak. Amikor kedvük tartja, a saját mólójukról hajóba szállnak, és elhajóznak Gdańskba.

Emilia Gdańskból származik, Ian 100%-ban skót. Nemcsak a szerelem volt meghatározó közöttük, de a hasonló életszemlélet is. A történelem iránti szeretet és az értékmentés szándéka, kerüljön bármibe is. A ház egy régi, német ház, nem tudni pontosan, hány éves, de valószínűleg összefügg az Elbląg-csatorna építésekor keletkezett.

A 19. században IV. Frigyes Vilmos úgy döntött, hogy Kelet-Poroszországot hajózási útvonallal köti össze a Balti-tengerrel. A fő probléma, amellyel a mérnökök szembesültek, az volt, hogy egyes tavak között csaknem százméteres szintkülönbség volt. De ahelyett, hogy több tucat zsilipet építettek volna, feltalálták a siklópályákat, amelyek mentén a hajókat speciális síneken húzzák egyik tározóból a másikba. A csatorna megnyitása után helyenként jelentősen csökkent a vízszint, és ekezen a területeken építkezni kezdtek az emberek. Ez a ház is ezek közé tartozik, tehát nagyjából 150 éves lehet. 

Nappali üvegfalakkal

"A régi német stílusú ház, amit megvettünk kétségbeejtő állapotban volt. A méteres gazban és csalánban járva nyirkos falak között teljesen szétmálló bútorokat találtunk. Férjemmel úgy döntöttünk, hogy megmentjük és helyreállítjuk az épületet és minden még használható elemét újra felhasználjuk." 

Téglafal és rusztikus konyha lakberendezés

Modern világokék kanapé

Rusztikus konyha design

Rusztikus vintage konyha tóra néző ablak

"Eltávolítottuk az egyik falat, és tégla helyett üvegtáblákat használtunk, ami teljes egészében a tóra néz. Ez Aleksandra Cwilewicz építész nagyszerű ötlete volt, aki az egész újratervezéséért volt felelős. Sikerült fantasztikusan ötvözni a régi építőelemeket az újakkal. Maguk a mennyezeti gerendák lenyűgöző látványt nyújtanak a nagy belmagasságú nappaliban. Folyamatosan tanulom a férjemtől, hogy tiszteljem a régi dolgokat és törekedjek azok megőrzésére. 

Nem akartam, hogy a konyhában és az előszobában csempét rakjak a padlóra, és hosszas keresgélés után rábukkantunk egy krakkói gyárra, amely helyi alapanyagokból készít terrakottát. A színt és a formát kifejezetten a számunkra tervezte. Szándékosan nem akartunk déli mediterrán hangulatot, hanem a valami teljesen egyedit."

Windsor székek és rusztikus mediterrán tálalószekrény

Tömörfa étkezőasztal

"A gondosan kiválasztott színek között a belső terekben a menta, szürke és kék árnyalatait találjuk. A bútorok, színek és kiegészítők kiválasztását is alaposan megterveztem. Évekig vásároltam mindent, mielőtt felépítették ezt a házat, és bérelt konténerekben tároltam. 

Egy napon két teherautó felszerelés érkezett a házhoz, és a csapat utasításokat kapott, hogy hova tegyen mindent. A tapéták iránti szeretetemet Skóciából hoztam, és el sem tudom képzelni nélkülük a belső tereket. Melegséget és otthonosságot adnak hozzá. Nagyon körültekintően választottam ki őket új otthonomba. Minden szobához más minta tartozik, de mindegyikre egyformán büszkék vagyunk."

Megmentett festett ruhásszekrény

Tapétás hálószoba fal

Terrakotta burkolat az előszoba padlón

Rusztikus fürdőszoba

Téglaburkolatú felújított régi ház

Sárga olvasószék kertre néző ablakok

Saját móló, hajókikötő

Kép a házról és a hátsó kerti étkezőről