Sopot egy tengerparti üdülőváros Észak-Lengyelországban. Ez az elsősorban szezonidőszakban bérelhető 39 m2-es lakás - és a hozzátartozó 28 m2-es terasz - ideális választás lehet az ide látogatók számára, akik számára elegendő ekkora alapterület. 

Aneta Bańkowska belsőépítész, az Indesign stúdióból mesélt az eredetileg sötét és alacsony kis lakás elrendezésével járó kihívásokról.

Kék és rózsaszín lakberendezés

"Az egyik probléma a lakás belmagassága volt. Ez eredetileg mindössze 2,60 m volt, a padlók beépítése után pedig ez némileg csökkent. Ráadásul a földszinten található garzon eleve sötétebb, mert a felette lévő terasz részben korlátozza a fény bejutását. Ráadásul a belső tér kellős közepén - a nappali és a hálószoba között - egy teherhordó fal fut át, így azt nem tudtuk bontani. Így csak kisebb változtatásokat végeztünk, mint például egy ajtó arrébb helyezését hogy a hálószobában egy gardróbót tudjunk kialakítani. A konyha melletti kiálló kéményfalat sem tudtuk elmozdítani. Nehéz volt megtalálni az arany középutat ebben a kétfunkciós garzonlakásban, mert ez egyszerre egy bérelhető lakás és egy teljes értékű hétvégi otthon a tulajdonosok számára."

Rózsaszín étkezőszékek és kék konyha

Multifunkciós konyhaszekrény

"A szeparált hálószoba nagyon sok helyet foglal el - majdnem 10 m2.t, ezért ott helyeztük el a fő tároló bútort, egy nagy gardróbot. Minden mást a konyha egyes elemeibe lehet pakolni, úgy, hogy közben megfelelő helyet kapjanak a szükséges háztartási gépek is. Ezért nem sok hely maradt a munkalapnak, így az étkezőasztal ugyanolyan kvarc borítást kapott mint a pult, hogy egységes legyen a megjelenés és akár az étkezőasztal egy kis szigetként is felfogható. Másik dolog a hűtő melletti bútoroszlop - ez a nappali határán áll, oldalán pedig nappali szekrények és egy polc a csecsebecséknek. Azért használtam a kék színt minden helyiségben, mert ezt a színt én magam is szeretem, illett a tenger közeli lakáshoz. De nem akartunk hivalkodó tengeri utalásokat, csak finom utalást a vízre."

39 nm-es lakás elrendezése - milyen megoldások működtek jól ebben a garzonlakásban:

Praktikus megoldások, amik jól működnek kis lakások estében: 

Multifunkcionális bútorok kialakítására törekedtünk és mennyezetig érő szekrényekben gondolkodtunk, amivel a legtöbb hely használható. Két szín kiemelése bőven elegendő ekkora lakásban, nem akartunk még egy harmadik színt behozni. A fehér háttér előtt ez nagyon jól működik. 

Radiátortakaró kis lakásban

A hálószoba nagyobbnak tűnik az egész falat beborító ablaknak és a teraszra nyíló tolóajtónak köszönhetően, amelynek köszönhetően már bőséges mennyiségű fény érkezik ide. A felhőmotívummal ellátott tapéta mennyezetre történő elhelyezése számos funkcióval rendelkezik: optikailag megemeli a hálószobát, mélységet ad, vonzóbbá teszi a belső teret. Az egységes megjelenés érdekében a fürdőszobában is megjelent a kék szín az ónixot utánzó kerámialapokon."

Felhő mintás tapéta a mennyezetre

Onyx mintás kék csempe fürdőszoba