A magyar Lakberendezők Országos Szövetsége (LOSZ), mint országos és szakmailag elismert szövetség, kiemelt feladatának tekinti a magas színvonalú lakás- és környezetkultúra népszerűsítését, a szakma megfelelő elismerését és megbecsülését, illetve a lakberendezők személyes kibontakozási lehetőségének megteremtését. A 2003 óta minden évben kiírt, 2012 óta teljesen nyílt pályázaton azok is részt vehetnek, akik nem tagjai a Szövetségnek, így minden magyarországi, minimum középfokú OKJ-s lakberendező végzettséggel rendelkező személy beadhatja pályázatát egyénileg (lakberendező és pályakezdő lakberendező kategóriában), illetve csoportosan is.

A 2015-ben 20 éves LOSZ az idei pályázattal a lakberendezők szakmai elismerése, a magas minőségi színvonalon végzett lakberendezői munka díjazásán túl a szakmai összefogás fontosságára, a társszakmákkal történő hatékony együttműködésre és a szakmailag képzett, hagyományokat őrző, de az innovációs lehetőségeket is figyelembe vevő új és megújulni képes szakmára szeretné felhívni a figyelmet.

Az Év Lakberendezője 2014. pályázat fődíja egy nagy értékű exkluzív szakmai út a 2016-os Il Salone Internazionale del Mobile milánói kiállításra.

A pályázat ünnepélyes eredményhirdetése, díjainak átadása a szövetség születésnapjának ünneplésével esik egybe, így 2015. március 28-án a Design Gála – Épített környezetünk tervezőinek ünnepi estélye elnevezésű rendezvény keretén belül történik.

Év lakberendezője pályázat kiírás 2014

A pályázati anyag tartalma:

Az „Év Lakberendezője” és az „Év Lakberendező Teamje” kategóriában a feladat egy-egy megvalósult munka bemutatása. A szokásos pályázati tabló mellé idén a megvalósult munka tervdokumentációját is be kell nyújtani a pályázat mellékleteként, melyet Szakmai Zsűri bírál el.
Az „Év Pályakezdő Lakberendezője” kategóriában idén – az újjászületés jegyében – egy fiktív 51 és 34 négyzetméteres alapterületű, új építésű lakóparki lakás egybenyitása és berendezésének megtervezése a feladat, a megadott családmodell, és a kiírásban szereplő szempontok alapján.

A pályázatok leadásának határideje: 2015. március 2. (hétfő) 16.00 óra
A pályázatok leadásának helyszíne: a LOSZ Titkársága (2045 Törökbálint, Tópark u. 1/A. -MaxCity Áruház, 219-es üzlet).

A pályaművek értékelését, elbírálását neves szakemberekből álló zsűri (dr. Bálint Imre Ybl díjas építész, Szenes István Ybl díjas belsőépítész, dr. Slézia József művészettörténész, Ebedli Gyula belsőépítész és Pozsonyi József belsőépítész) végzi. A zsűri a munkákat egységes pontozási rendszer szerint pontozza és a pontszámok összesítését a zsűri választott elnöke, illetve a bizottsági személyek közösen végzik. A zsűri elnöke minden pályaműről, helyezéstől függetlenül, írásos értékelést ad. (Az értékelés folyamatáról és az értékelési szempontokról bővebben a www.lakberendezok.hu oldalon olvashat.)

A 2014 év „Az Év Lakberendezője” nyílt pályázat díjai, a pályaművek díjazása:
Az Év Lakberendezője Pályázat 2014. Arany fokozatú támogatói: Europa Design Kft., Internorm Ablak Kft., Miele Kft., Roland East Europe Kft., Spatrend Kft., akik a nyertesek fődíját biztosítják. A fődíj mellett számos különdíj, meglepetés várja a pályázókat.

Egyéni kategória (lakberendező és pályakezdő lakberendező):
•    Az „Év Lakberendezője 2014.” és az „Év Pályakezdő lakberendezője 2014.” cím elnyerője elismerő oklevelet és egy, a LOSZ logójával ellátott míves emlékdíjat kap.
•    Az „Év Lakberendezője 2014.” győztese a 2015. évben egy éven át a „Szövetség Arca”-ként jelenik meg a közszférában, a médiában, a kiállításokon és egyéb fórumokon; képviselve ezzel a lakberendezői szakmát és önmagát.
•    Az „Év Lakberendezője 2014.” és az „Év Pályakezdő lakberendezője 2014.” cím nyertesei ezentúl folyamatosan használhatják és kiadványaikban feltüntethetik az őket megillető titulust.
•    Meghívást kapnak a Szövetség részvételével egy 2016-ban esedékes kiállítás LOSZ-standjának tervezésére.
•    Ha a nyertes nem tagja a LOSZ-nak, akkor a Szövetség egyéves teljes jogú LOSZ-tagságot biztosít számára.

Csoportos kategória:
•    Az „Év Lakberendező teamje 2014.” díjat elnyerő csapat egy, a LOSZ logójával ellátott míves emlékdíjban részesül, illetve a csapat személyre szóló oklevelet kap.
•    A csapat meghívást kap a Szövetség részvételével egy 2016-ban esedékes kiállítás LOSZ-standjának tervezésére.
•    A „Év Lakberendező teamje 2014.” cím nyertesei folyamatosan használhatják és kiadványaikban feltüntethetik az őket megillető titulust.

Mindezen díjak mellett az idei évben is van közönségdíj az összes kategóriában, hiszen a zsűri értékelését követően a pályamunkák kiállításra kerülnek a MaxCity Áruházban, valamint ezzel egy időben a LOSZ-portálon is megtekinthetők. A Szövetség 2015. március 19-én a támogatók és a pályázók közös közreműködésével szakmai konferenciát szervez, ahol a pályázók lehetőséget kapnak pályaművük bemutatására. Szavazni személyesen és az interneten lehet. A közönségszavazás feltételeit a szakmai zsűrizés napján tesszük közzé a Szövetség internetes felületein.

Az Év Lakberendezője 2014 Közönségdíjasainak nyereménye:
•    „Az Év Lakberendezője 2014. Közönségdíjasa”, „Az Év Lakberendező Teamje 2014. Közönségdíjasa” illetve „Az Év Pályakezdő Lakberendezője 2014. Közönségdíjasa” feliratú oklevélben részesülnek és jogosultak e cím folyamatos használatára és kiadványaikon történő feltüntetésére.
•    A nyertesek a 2016. évben kiemelt kiállítási stand tervezésére való meghívást kapnak.

Különdíjak:
Szponzorok és egyéb cégek, kialakult szokásjog szerint, különböző értékes nyereményeket ajánlanak fel. A szponzorok listája és a felajánlások sora folyamatosan bővül. Az aktuális lista megtekinthető a Szövetség internetes felületein.