Lakberinfo: Sokat ígér a cím, és úgy gondolják, mindez mégis lehetetlen? A cikk végére érve talán a kétkedők is megbékélnek. Engem meggyőzött. Legújabb munkája kapcsán, Pók Enikő belsőépítésszel beszélgettünk egy belvárosi kávéházban a hazai ingatlanpiaci helyzetről, a legújabb nemzetközi vezetői interior design trendről és az 50 nm alatti lakások kialakításakor tapasztalható kihívásokról. A beszélgetés apropóját legújabb projektje adta, ahol elegáns tereket hozott létre kis alapterületen. 

Harsányi Gábor: - Míg korábban a 60 nm, a másfél szoba volt a favorit, most kisebb lakások is nagy számban kerülnek gazdára. Mit tapasztalsz, jellemző ez a hazai ingatlanpiacon?

Pók Enikő: - A magyarországi- és jellemzően budapesti lakáspiacion, az utóbbi évek kedvező szociális támogatásainak és a megváltozott befektetési kedvnek köszönhetően, nagy igény jelentkezett a jellemzően egy főnek lakható, 40-50 nm-es lakások kiadására, megvásárlására, a 30-40 év körüli férfiak és nők körében. Több ingatlanbefektető specializálódott arra, hogy nagyobb, 100-130 nm-es lakás leválasztásából alakítson ki 40 nm körüli otthonokat. Ezek az ingatlanok jellemzően Budapest belső kerületeiben találhatóak: a VI – VII – VIII. kerületi felújított társasházi lakások ezek, míg pl. a XIII. IV. illetve a külső budai kerületekben, új építésű lakás projektek esetén is előszeretettel adnak át ekkora méretű apartmanokat. Így a belsőépítészeteket is egyre több ilyen megkeresés éri. Én legalábbis ezt tapasztalom.

H.G.: - Az elmondottakból következik a kérdés: Szakmai munkád során mit tapasztalsz, hányan szeretnének beköltözni ekkor területre?

P.E.: - Jellemzően fiatal nők, illetve egyedülálló férfiak induló lakás mérete ez. Az első saját lakás, a 30-as éveik elején, ahová egyedül költöznek be, de szükségük van egy normál méretű francia ágyra is, ha közben változna a családi állapotuk, és párra találnának. Általában ott a fordulópont, hogy a szingliség után beköltözik a plusz egy fő, majd a korábban megfelelő méretű lakás kettőjüknek kicsinek bizonyul.  Hiszen előfordul az, hogy míg a férfi pihenésképpen TV-t néz, a nő olvasna, de ezt nem tudják külön helyiségben megtenni, egy nagy légtér miatt. Jobb esetben évek múltán hivatalossá szeretnék tenni a kapcsolatot, vagy gyermeket terveznek, így közösen nagyobb lakást keresnek. Azaz, a tapasztalat szerint, ez jellemzően az egy fős háztartások kedvelt nm-e.

Elmondhatjuk, hogy az életszakaszok változásában következően, a kiinduló helyzet jellemzően az, hogy 1 főnek, és jellemzően férfinak tervezünk ekkora méretű lakást, mert a hölgyek sokszor egyedül is belevágnak a kalandba, és végig is viszik, míg a férfiak egy idő után bevallják maguknak, hogy ők nem értenek ehhez, nincs stílusérzékük, vagy egész egyszerűen nincs rá idejük, és egy szakemberre szeretnék bízni a feladatot. Nem általánosítani szeretnék, hanem a szakmai gyakorlatomban ezt tapasztalom, ezeket a történeteket az ügyfelek mesélik nekem. Nagyon örülök annak, ha egy első sikertelen próbálkozás után, weboldalam referenciát látva, vagy ajánlás alapján eljutnak hozzám, mert ekkor már megfelelő bizalmi alapra tudjuk építeni a munkakapcsolatunkat.

H.G.: - Mesélj kicsit arról, mi a nehézsége a 60 nm körüli lakások tervezésének?

P.E.: - Egy 60 nm körüli lakásba, minimális helyigények esetén, kényelmesen elfér egy 20 nm körüli nappali, egy 12 nm-es hálószoba, egy étkező, konyha, külön fürdő, WC, akár tároló helyiség is sőt, ha szerencsénk van, külön gardrób helyiséget és vagy dolgozót / dolgozó sarkot is ki tudunk alakítani, hisz a home office munkavégzés, ma már megszokott, de van, aki a hobbijának szenteli az időt ezen a területen. Ekkor egy másfél – 2 szobás lakásról beszélünk.

H.G.: - Hogy lehet ilyen sok funkciót letömöríteni egyharmad területre?

P.E.: - Ha nagy belmagasság van, akkor adódik, hogy a magasságot osszuk meg, és alakítsunk ki galériát. Ez 4 méter felett kényelmesen megoldható, 3,60 m körül annyi kompromisszummal akár, hogy a fenti terület csak alvó rész lehet, nem teljes értékű, teljes belmagassággal bíró helyiség, mert alul min. 2 m belmagasságot meg kell tartani a használhatóság miatt.

H.G.: - De mi van akkor, ha nincs nagy belmagasság?

P.E.: - Ez okozza a fejtörést és a kihívást a belsőépítésznek, az asztalosnak, és minden további szakiparnak a projektben. 3,00 m-nél építhetünk dobogót, amibe csodálatosan bele lehet rejteni az 1-1,5 személyes matracot, amit kihúzva kialakul a hálószoba, betolva, a dobogó tetején, pl. étkező kialakítására adhat lehetőséget, mint a most bemutatott projektben. A dobogó további területe alkalmas tárolásra is.

H.G.: - Na és mi a helyzet 3,00 m alatti belmagasság esetén?

P.E.: - Rendben, akkor most nem azokkal a sablon lakberendezési megoldásokkal jövök, hogy használjunk világos színeket, nagy tükröket, sok mesterséges fényt, mert hiszem, hogy egy átgondolt, ügyesen szerkesztett, jól működő alaprajzzal sokkal hatékonyabbak vagyunk. 3 m alatt már sajnos sokszor a dobogó ötletét is el kell vetni, és ekkor jönnek a különleges beépített egyedi bútor megoldások: pl. falról lenyitható ágy: amivel csak az alapterületből veszünk el, de a magasságból nem. Szakhatósági előírások vannak arra vonatkozóan, hogy 2,70 m-nél alacsonyabb belmagasságú helyiségből nem célszerű további centimétereket elvenni, huzamosabb tartózkodási igényre alkalmas helyiség kialakításakor (nappali, háló). Sajnos sok mai családi ház, de társasházi lakások is épülnek 2,50 – 2,60 m-es belmagassággal, (épületmagasság szabályzások miatt). Ha ilyenkor akarjuk egy elszívó gépészeti csövét esztétikusan elvezetni a gépészeti aknáig, akkor a Tulajdonosnak vállalnia kell az ezzel járó komforttényező csökkenést (vagy elvezethetjük adott esetben a felső szekrényben.) (Csak az összehasonlítás miatt: egy garázs magasság igénye 2,20 m, ami mint tudjuk, nem huzamosabb tartózkodásra szolgáló helyiség, ezért nem ildomos megközelíteni ezt a magasságot).

New art deco stílusú otthon Budapest belvárosában kevesebb mint 50 m2-en

Nappali látványterv Pók Enikő

H.G.: - A bemutatott projekt, amellett, hogy stílusos, nagyon kompaktnak, átgondoltnak tűnik. Itt milyen problémát kellett megoldani és milyen megoldást javasoltál rá?

P.E.: - Nem csak egy probléma merült fel! De nevezzük őket kihívásnak, vagy megoldandó feladatnak, azt jobban szeretem, mert pozitívabb a kicsengése. Szóval. Meg kellett tartanunk a meglévő parkettát, költségcsökkentés okán. A vízvezetékeket a meglévő kiállásoktól elég messzire el kellett vezetni, mindezt a parketta feltörése nélkül. 40 nm-ből 20 nm-t nappalinak kellett hagyni, mert a Tulajdonos a tágas tereket szereti, így nem volt elég hely hálószoba kialakítására. Belvárosi lakás révén, a szomszédban Airbnb található. A falak 6,5 cm élére állított tégla + légrés + élére állított tégla, azaz könnyen áthallatszik a zaj. Mindezek mellett tágassá és napfényessé kellett alakítani egy félig sötét és zárt lakást.

Több mint 5 éves dolgozom belsőépítészként a szakmában, találkoztam már összetett problémákkal, feladatokkal, de őszintén bevallom, ez a kis 40 nm-es lakás majdnem kifogott rajtam. Nem vagyok egy könnyen feladós típus, sőt, inkább túltolom a dolgokat, de egyik este szégyenszemre azon gondolkoztam, hogy más belsőépítész segítségét kell kérnem, vagy át kell adnom a projektet, mert rájöttem, ezt nem tudom megcsinálni. Aztán végső elkeseredettségemben elengedtem a projektet, lefeküdtem a kanapémra, pihenni, majd egyszer csak bevillant a megoldás! 

Étkező látványterv

Építsünk 2 szintes dobogót, aminek alsó szintjén el lehet vezetni a vízvezetékeket, hogy ne kelljen a padlót felszedni, illetve a 2. szintjéről ki lehessen húzni a matracot, amit az étkező alá rejtünk, helytakarékosság gyanánt. Mindezzel együtt kihasználjuk a 3 méteres belmagasságú térben rejlő plusz lehetőségeket, és izgalmas térjátékot adunk a lakásnak. Egy „sötét, zárt” folyosóról először egy nyomott szélességű térbe vezetjük az embereket (helyi adottságok okán), majd a nappaliban kitárul a látvány a szemközti műemlék háztömb nyújtotta panorámára, és a tágas, napfényes utcai kilátásra. Ezzel összeállt a kép és megoldódott minden nagyobb horderejű „probléma”.

A meglévő gerébtokos fa ablakot több rétegű üvegezésű ablakra cseréltük az akusztikai tényezők javítása érdekében. Az airbnb-vel szomszédos falra hangszigetelő panel került, de mivel az osztásai monotóniát sugalltak, átlós bevágások, és arany fugás betét került bele, mely irányítja a szemet és izgalmasabbá teszi a látványt. Megtartottuk a meglévő parkettát, csiszolás után szürkés tölgy hatású matt lakk került rá. A bútorozás a nemzetközi, modern interior design trendben jelen lévő „new art deco” trendet követi, ami már a 2018-as Milánói Nemzetközi Vásáron is megjelent. Azt világosan látni, hogy az egyes belsőépítészeti – lakberendezési trendek idővel leváltják egymást. Így volt ez a művészettörténetben is, és ez az élet rendje is. De a new art decoról talán elmondható, természetes anyaghasználata, túlzások nélküli kiegészítői, finom részletkidolgozása miatt, hogy ez nem egy, a szó szoros értelemben vett, múló divat. Mint a pár éve lecsengett vintage, vagy a nagy kedvenc, a hideg beton falakkal, egyszerű „fényes fehér bútorozással” megjelenő modern minimalista vonal. Egy időtálló, kortalan eleganciát sugalló design, amelyik bármelyik korban megállja a helyét, ezzel sem megy ki 5-10 év múlva a divatból.

Pók Enikő nappali lakberendezés

Dobogóba rejtett ágy

A márvány mintás 60x120 méretű kerámia lap, az arany színű szaniterek és kiegészítők eleganciát kölcsönöznek a térnek. A visszafogott pasztell színű, plüss kárpitú bútorok, a gondossággal kiválogatott textilek, a könnyed, nőies formák melegséget kölcsönöznek a lakásnak, otthonos hangulatot, megnyugvást az itt lakónak. Ezzel Budapest belvárosában, a városi forgatagban is maga mögött hagyhatja a nyüzsgést az, aki ebbe a lakásba hazatér.

Elegáns előszoba és wc

Zuhanyzó terv márvány mintával

A beépített bútoroknak köszönhetően, 40 nm-en sincs szem előtt semmi, mégis zárt helyen megvan mindennek a maga helye. A könyvek, iratok, magazinok, ágynemű, ruhák, és az olyan zavaró, de szükséges kis apróságoknak is, mint pl. a varrókészlet, helyet lehet találni a kihúzható tárolókban, a push to open záródású szekrényekben. Az elszívás helyes biztosítása miatt a középső terület gipszkarton álmennyezetet kapott, amely a beépített spotokat és a mennyezet szélén lévő, modern beépített LED világítást rejti. De nem csak a technika, hanem az esztétikum is utat tört magának: csak rá kell nézni a függőlámpák kialakítására.

H.G.: - Összefoglalás gyanánt, Enikő, mit gondolsz? Lehet 50 nm alatti területen kompromisszumok nélkül lakni?

P.E.: - Magam is szeretek szárnyalni, álmodozni, mind magánemberként, mind belsőépítész tervezőként, valamint kihozni az adott szituációból, tervezési programból, helyszíni adottságokból a maximumot, de egy valamit ne felejtsünk el. Sokszor, ha nem is csak a költségek oldalán, de a kialakítások során is muszáj lesz kompromisszumot kötni, erre készítsük fel magunkat, hogy ne a későbbiekben érjen minket csalódás. De nem mindegy, milyen kompromisszumot.

Pók Enikő - Belsőépítész 

INTERIOR BRANDING STUDIO

Környezettervezés.hu

Bemutatóterem: 1075 Budapest, Madách Imre út 8. 
pok.eniko@kornyezettervezes.hu

Telefon: +36709331522

Pók Enikő Belsőépítész