Nem túlzóan látványos márvány mintával, a szemnek és léleknek kellemes szórt fényekkel. Hideg szürkék helyett meleg árnyalatokkal, amelyek összessége felmelegíti a korábbi hideg minimalista tereket, eleganciával, és érzéssel tölti meg azokat. Mindez nem nélkülözi az intelligensen vezérelhető világításrendszereket, innovatív megoldásokat, praktikus és ergonomikus beépített bútorokat, hanem felsorakoztat belőlük jónéhányat.

Budai villa nappali

Budai villa konyha

Hasonló koncepció mentén jött létre az általam „A minimalista elegancia” projektként elnevezett 2 szintes modern villa is, melynek innovatív megoldásai, letisztult beton felületei, a tágas terekbe elhelyezett kényelmes bútorok, különleges ajtók és üvegfalak, exkluzív függőlámpák, korszakalkotó beépített LED világítása, mozgalmas 3D burkolatai, márványmintás, teljes szoba magasságú kerámia lapjai újfajta irányt mutatnak a hazai belsőépítészetben.

Pók Enikő belsőépítész tervező munkája: A villa egy budapesti fiatal pár részére készült. Jelenleg egy és IKEA-s bútorokkal berendezett lakást bérelnek, hogy tavasszal beköltözhessenek életük első otthonába. A férfi minőség iránti elkötelezettségének és a hölgy design szeretetének köszönhetően első perctől kezdve tudták, hogy nemcsak a ház építészeti tervezéséhez, hanem a belsőépítészeti vonal megteremtéséhez is szakértőkkel dolgoznak együtt.

Budai villa nappali kandallóval

Budai villa modern ülőgarnitúra

Kedvelik a minimalista tereket, a szürke és fehér színeket, ezért ezt tiszteletben tartva, ehhez idomulva, de mindezt melegséggel feltöltve szerettem volna a kezdeti koncepció megalkotásánál lerakni otthonuk alapjait. Így lett végül a végeredmény egy kellemes otthon, ahol jó lakni, élni, ahová jó hazaérni egy pörgős és dolgos nap után.

A társalgó kandallója előtt kellemes beszélgetések lehetnek egy forraltbor mellett, míg kint tombol a hideg idő. A férfi félelme miatt, hogy az elszívás nem lesz megfelelő, egy üvegfal mögé „zártuk” a hölgyet a főzés idejére, a megfelelő elszívás és szellőzés biztosítása mellett. Az üvegfalnak megvan az az előnye, hogy elszeparálja és zárhatóvá teszi a 2 teret, miközben biztosítja az átlátást.

Budai villa hálószoba látványterv

Budai villa hálószoba tévével

Innen, az előtérből indul az egész alsó szinten áthaladó mennyezetbe épített LED világítás is, amely társalgón keresztül az étkező mennyezetébe felmászva, a nappaliban befordulva, a nappali falán érkezik le a padlóhoz. Így vezetve végig szemünket a ház terein, majd találva megnyugvást ott, ahol a pihenés zajlik a kényelmes kanapén. A konyha letisztult padlótól plafonig, faltól falig beépítést kapott, benne mikróval, sütővel, kényelmes magasságban. A mosogató pultot is ide helyeztük el. A háziasszony kérése volt, hogy legyen egy konyhasziget, ahol főzhet. Mivel az őskor óta a tűz a társadalmi érintkezések helye, de csak gondoljunk arra, hogy a házibulik is a konyhában folynak leginkább, ezért a konyhasziget egy étkező pult részt is kapott, ahol nemcsak a gyors reggelit lehet elfogyasztani a hétköznapokon, hanem a bárszékekre felülhetnek a barátnők, miközben a háziasszony főzi a vacsorát a meghívott társaságnak. Érdemes felfigyelni a jobb oldalon beépített lámpára, amely gipsz anyaga miatt eltűnik a vakolt falban, és mintegy felhasításként nyúlik ki belőle. Úgy vélem, igazán különleges darab.

Az étkezőből belátjuk a társalgó és nappali 3D burkolatát is, amelyet a szentendrei KAZA gyár gyárt. Az elemeit úgy komponáltam össze, hogy legyen benne egyfokú izgalom, de mégis megnyugtatóan hasson a látvány az emberre. A kandallóban ropogó tűzre és a vagány 3D beton burkolatra a mennyezetre rögzített szórt fényű lámpa fénye hívja fel a figyelmet. A beépített LED és szórt fényű lámpák mellett a helyi mennyezeti világítás sem hiányozhat, illetve a lépcső melletti funkcionális lépcsőmegvilágító világításra is figyelmet fordítottam a tervezés során.

Budai villa gardróbszoba

Budai villa gardróbszoba 2

A lámpák az okos otthon szabályozó rendszerhez kerültek bekötésre. Fényerejük szabályozható, az aktuális kedvtől, alkalomtól függően irányítható. Az emeletre a földszinttől eltérően több meleg színt engedett a Megbízó pár, nagy örömömre. Gondoljunk bele. A földszinti tér, ahol társasági események zajlanak, baráti vacsorák, családi összejövetelek, még lehet sterilebb környezet, hisz az emberek, az étel, az italok, a zsibongó gyerek ricsaj megtölti élettel, de az emeleti pihenő, feltöltődő területen úgy gondolom, szinte létszükség, hogy emberi mivoltunk miatt melegebb árnyalatokkal, anyagokkal, egyéb belsőépítészeti megoldásokkal is találkozzunk.

Így került még több szórt fény, mályva színű 3D burkolat, szürkére festett fal, finoman felületkezelve a háló falára. A szórt fény a hangulatot kelti, de nem feledkezhetünk meg arról, hogy az ember este olvasna is , ekkor a funkcionális éjjelilámpák segítik a dolgát. A kárpitos ágy, az ágy előtti puff, a kis éjjeliszekrények is a komfortérzetet hivatottak növelni.

 

Budai villa fürdőszoba márvány burkolattal

Budai villa térben álló fürdőkád látványterv

Fontosnak tartom, hogy a hálószobába lehetőleg ne kerüljön több funkció, ne legyen itt dolgozószoba, zavaróan sok bútor. Csak amennyi szükséges. Minimális bútorzat, geometria, rendezettség: ez kell a zavartalan alváshoz. A vitrin fénye éjjeli fényként is szolgálhat, ha valaki nem szereti a teljes sötétséget.
Gardróbszoba. Egy két szintes házban szinte elengedhetetlen. Itt kettő is van belőle. Egy a (jövőbeli) gyermekeknek, egy a felnőtteknek. Ez utóbbi közvetlenül a hálóból nyílik. Luxus érzete miatt szőnyegpadló kerül lerakásra, sötét bútorlapokkal készül, a fogasokat elegánsan megvilágítjuk, hogy a választék szembetűnő legyen, mind a férfiak, mind a nők részére. Van helye a női magassarkúknak, a férfi cipőknek, az atlétáknak, fehérneműnek, a kevésbé használt pulcsiknak, időszakos nyári-téli ruháknak is, magasabban, mint a mindennap elővehető ruhadarabok.

A bal oldal a női részleg, ide hosszú kabátokat és koktél-és estélyi ruhákat is fel lehet akasztani, míg a jobb oldali részlegen az ingek mellett a nadrágok is funkcionális helyen, nadrágtartón pihennek, gyűrődésmentesen várva a használatot. Fürdőszoba. Mérete, márványmintája, a szabadon álló kád miatt talán az egyik legelegánsabb és legkényelmesebb szobája a háznak. Itt az időtöltés felüdülés.

Amennyiben nincs idő a hosszas megmártózásra, egy falba épített tusoló szolgálja az ember kényelmét.
Bár a képeken nem látni, de a földszinten egy vendégszoba, külön fürdővel is helyet kapott, továbbá a férfi részére külön dolgozószoba is készül, hogy legyen hely külön térben a koncentrált munkavégzésnek, otthonról is, hisz vállalkozóknak igen praktikus egy zárt home office az otthonukban. Bár a fiatal pár még gyermektelen, de természetesen a jövőre gondolva, az emeleten, a hálószobák mellett gyerekszobák is kialakításra kerülnek, saját gardróbbal és fürdővel. 

Pók Enikő - Belsőépítész 

INTERIOR BRANDING STUDIO

Környezettervezés.hu

Bemutatóterem: 1075 Budapest, Madách Imre út 8. 
pok.eniko@kornyezettervezes.hu

Telefon: +36709331522

Pók Enikő Belsőépítész