Összehozza a családot és még a mentális egészségedhez is hozzájárulhat. Az IKEA-nak több jó érve is van rá, miért érdemes kihasználni, ha van erkélyed!

Összekapcsol a környezeteddel
Ha nincs kerted, egy erkélyen akkor is élvezheted a természetet. El sem kell hagyni otthonodat, mégis kiléphetsz a napfényre, élvezheted a friss levegőt vagy hallgathatod a madarak csicsergését. Kutatások szerint már 20-30 perc a szabad levegőn is csökkentheti a stressz-szintet1, az erkélyedre pedig akár a legzsúfoltabb napodon is kiléphetsz két megbeszélés között, sőt, akár ki is ülhetsz oda dolgozni, ha éppen otthonról végzed a munkád.

Erkélyre szék és asztal

Közösségi élet az erkélyen
Az erkély ugyanakkor nemcsak a természettel, de a közösségeddel is összeköt. Az elmúlt években mindannyian megtapasztaltuk, milyen sokat jelent, ha találkozhatunk azokkal, akik körülöttünk élnek. Az erkélyről láthatod a környéken sétálókat, átintegethetsz a szomszéd erkélyen kertészkedőknek, vagy együtt ihatjátok meg a reggeli kávétokat a szemben lakókkal. Az erkélyeden otthon vagy, miközben mégis körülvesznek az emberek, így sosem maradsz társaság nélkül.

Összecsukható szék IKEA

Szabadtéri programok otthon
Egy jól kihasznált erkéllyel otthonod kényelméből élvezheted a szabadtéri programokat, sőt, kicsiben egy kert minden előnyét is megteremtheted. A függőlegesen rendezett balkonládákkal például akár egy apróbb erkélyen is tudsz zöldségeket, fűszernövényeket vagy gyümölcsöket termeszteni, a falra lógatott kaspókból terjeszkedő futónövények pedig a belvárosban is dzsungelhangulatot teremtenek.

Egy hely, ahol összejöhettek
Az erkély egyaránt lehet a csendes pihenés, a meditálás, olvasás vagy teázás helyszíne, és a szociális életed középpontja is. Kialakíthatsz egy kellemes olvasósarkot vagy tehetsz ki étkezőasztalt és székeket, így bármikor elvonulhatsz kikapcsolódni, de áthívhatod a barátaidat egy esti koktélozásra vagy megvendégelheted a családod egy ebéddel.

Megnyitja a teret
Az erkély megnyitja az otthonodat a szabadtér felé, így egy kis lakás esetében is sokkal tágasabb érzetet kelt. Egy erkélyes lakásban kevésbé érzed bezárva magadat még akkor is, ha egész nap nem tudtál kimozdulni, ráadásul az erkély négyzetméterei értékes életterei lehetnek az otthonodnak.

Piros fémvázas székek

Napernyő IKEA erkély

Ezért is fontos, hogy a lakásod berendezésekor az erkélyedre is gondolj, és olyan teret alakíts itt ki, ahol szívesen időzöl. Érdemes strapabíró, de kényelmes bútorokat és a lakás berendezéséhez illő kültéri textíliákat választanod, egy tárolóként is funkcionáló asztalkába pedig bepakolhatod a mécseseket és a takarókat, amelyek aztán a tavaszi és nyári estéken még hangulatosabbá és kényelmesebbé teszik az erkélyedet. Az IKEA áruházaiban mindent megtalálsz, amire szükséged lehet ahhoz, hogy a legkisebb erkélyből is kihozd a maximumot.

Kis balkon berendezése

Mindent összevetve, ha erkélyes lakásban élsz, szerencsésnek mondhatod magadat, hiszen akár városi otthonodban is élvezheted a természet közelségét. Ne hagyd veszni a lehetőséget, és alakítsd úgy az erkélyedet, hogy idén tavasszal már minden előnyét kiélvezhesd!