Johanna Lengyelországban él, de gyermekkorát Svédországban töltötte. Azt a sok jó emléket és a skandináv hangulatot új házuk kialakításakor is igyekezett a falakon belülre integrálni. A fehérre meszelt falak és színes ablakok között hangulatos belső terek alakultak ki, tele fával, fonott kiegészítőkkel és családi emléktárgyakkal.

Johanna így emlékszik vissza a kezdetekre: "A házunk története egyszerre romantikus és egyszerre vicces. A szüleim eszperantó tanárként, akkor még a Lengyel Népköztársaságból Svédországba mentek, és ott találtak munkát. Összebarátkoztak a szintén eszperantista svéd nővel, aki a keresztanyám lett. Az 1970-es évek közepén a férjével egy gyönyörű telket vásároltak Poznań közelében, a folyóra és az erdőre néző lejtőn, de végül nem épült rá semmi. 

Nem sokkal később, a kétéves Staś egyedülálló anyjaként regisztráltam egy társkereső oldalra, felbuzdulva azon a tényen, hogy a barátnőm találkozott ott egy nagyszerű sráccal. Egy idő után egy nagyon kedves ember is írt nekem. Piotr volt a neve, aki húsz év után tért vissza Lengyelországba Londonból. Elmesélte, hogy van egy telke ugyanabban a városban, mint egykor a szüleimnek. Megkérdezte, hol van a földünk. Azt válaszoltam, hogy "a régi iskola előtt", aztán kiderült, hogy azt pont ő vette meg és ott akart saját házat építeni. Amikor egy pár lettünk, közös ügyünk lett a házépítés."

Svéd hangulat - skandináv stílusú ház

"Amikor elkezdtünk azon gondolkodni, hogy milyen legyen a leendő ház karaktere, kiderült, hogy az élet sok más kérdéséhez hasonlóan ebben is teljesen egyetértünk. Nem volt kérdés a skandináv stílus. Piotr már régóta szerette ezt a stílust, számomra pedig a gyerekkori emlékek miatt volt fontos. Gyerekkoromban sok időt töltöttem a szüleimmel Svédországban, és nagy hatással volt rám az ottani design és lakáskultúra. A keresztanyámnál laktam és nagy csodálója voltam a házuknak, amit teljesen maga rendezett be. Meleg volt, tele természetes anyagokkal és színekkel, olyan dolgokkal és apróságokkal, amelyek tükrözték a személyiségét.

Nyaraló hangulatú új ház

Világokékre festett ház fadeszkák

Az ország déli részén népszerű svéd háztípust választottuk - fehérre meszelt, jellegzetes színes ablakokkal, amelyeket oszlopsorok tagolnak. Az ablakaink kék színt kaptak. Az épületnél pedig skandináv technológiát alkalmaztak jól szigetelt és légáteresztő. Szerencsére megtaláltuk a wrocławi Tektum céget, amely több mint 12 éve épít ilyen házakat Svédországban és Norvégiában. Három hónap alatt építették meg, előregyártott elemek felhasználásával. Infrafűtést is beépítettek. Ezek mennyezetre szerelt infravörös lapok, amelyeket fotovoltaikus panelek táplálnak. Nagyon hatékonyak és pénztárcabarát megoldásnak tűnnek. Főleg a skandináv vaskályhával kombinálva, amely a közös tér kellős közepén áll. Télen remek meleget ad." 

Skandináv hangulatú előszoba

Kályha a nappali közepén

"Mindig is azt szerettem volna, hogy az étkező, a nappali és a konyha egy nagy közös teret alkosson, mint a keresztanyámé. Nagyon szeretek főzni, és szeretek a családommal vagy a vendégeimmel lenni. A konyhában van még egy szuper kétmedencés kerámia mosogató és egy nagy kamra, aminek köszönhetően nem volt feltétlenül szükség a felső szekrényekre. A legtöbb bútort magam terveztem, és egy asztalossal készítettem el. De vannak olyan gyöngyszemek is skandináv dizájnboltokban, üzletláncokban és az interneten - például egy régi Thonet szék, egy fonalfestmény az én tervem alapján, amit Katarzyna Biesiadecka készített, aki saját maga készíti a kézzel festett gyapjúból készült kárpitokat. Továbbá egy nagy rétegelt lemezből készült jávorszarvasfej – az állatok iránti szeretetem kifejezése, egy "húsmentes" trófea, ai tökéletes egy vegetáriánus számára, mert már évek óta az vagyok."

Nappali fonott faldekorációval

Dézsás növények a nappaliban

Nyersfa gerendák a nappaliban

Konzolasztal uszadékfával

Sötét színű konyhabútor felső szekrények nélkül

Félszigetes kialakítású konyha

Étkező Thonet és fa székekkel

Kék falszín a hálószobában

Natúr lakberendezés hálószoba

Fa asztal az ágy végében

Dupla mosdós fürdőszoba

Szürke és natúr fa lakberendezés fürdőszobában