Rengeteget változott a munkaerőpiac az utóbbi egy-két évtizedben. Míg régen toronymagasan a fizetés volt a legmeghatározóbb tényező egy munkavállaló szemében, addig ma már jóval árnyaltabb a kép. A globalizációnak és a digitalizációnak hála rendkívül megerősödött például az ideális munkakörnyezet iránti igény. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy aki jobb irodai környezetet teremt a munkavállalóknak, az jóval nagyobb eséllyel vonzza magához a fiatal tehetségeket. Ahhoz, hogy ezt a trendet mélyebben is megismerhessük, a Térváz Kft. irodaépület, csarnok tervezési és kivitelezési tapasztalata nyújt segítséget.

A vonzó munkakörnyezet jellemzői 

Az ideális munkakörnyezet egyik legfőbb jellemzője, hogy nagyon jól megtervezett, ergonomikus kialakítású épületben, hasonlóan minőségi eszközökkel van felszerelve. Ahhoz, hogy a produktivitás és a munkakedv megfelelő hatásfokon működjön, mindent meg kell adni a munkavállalóknak, hogy kényelmesen, zavarmentesen láthassák el a feladataikat, de ez igaz az otthoni munkavégzés esetében is.

De sok munkaadó sajnos megáll itt, pedig a jó és a kiváló irodák között van egy lényeges különbség. A legjobb munkahelyek nem csak a munkavégzésre és a produktív tevékenységekre fókuszálnak, hanem a kikapcsolódásra, regenerálódásra és feltöltődésre is. Míg a régi munkakörnyezetek úgy voltak kialakítva, hogy elszeparáltan, zavarmentesen folyhasson a hatékony munka mindenfajta szociális interakció nélkül – addig ma már elterjedt nézet lett, hogy minél jobban érzi magát a munkavállaló az irodában, annál jobban fog tudni dolgozni. Ebbe pedig beletartozik az az idő is, amikor nem a munkájával foglalkozik.

De hogyan alakítható ki egy olyan munkakörnyezet, amiben a hatékony munkavégzés mellett a kikapcsolódásnak is jut hely?

Közösségi terek létrehozása

Míg korábban az alkalmazottak bűnösnek érezték magukat, amikor a konyhában vagy az étkezőben több időt töltöttek a kelleténél, ma már külön erre dedikált helyiségekben tudják kifújni magukat a következő fontos feladatuk előtt. Ez azért nagyszerű, mert a konyhák –főleg a régebbi, zárt, szűk konyhák– nem a legalkalmasabb helyszínek az ismerkedésre és emberi kapcsolatok kialakítására – de a közösségi terek igen!

Ezáltal a csapattagok sokkal mélyebb kapcsolatokat alakíthatnak ki, növekszik az összhang és az együttműködés a csapaton belül, valamint a vállalati kultúra is pozitívan változik a tapasztalatok szerint. Az ilyen közösségi terek képesek ellátni a csapatépítő tréningek feladatát, mindezt úgy, hogy a munkavállalók közben ki is pihenik magukat.

Térváz Irodaépület

Tág, kreativitást ösztönző terek

Ahogy a korábbi fejezetben is szó volt róla, a szűk, sötét, zárt terek azt a benyomást keltik a munkavállalókban, hogy négy fal közé vannak zárva – ez pedig erőteljesen rontja a munkamorált. Sok cég sajnos nem veszi figyelembe, hogy a belső tereknek nem feltétlenül kell ezt az érzetet kelteniük.
Ma már nem az elszeparált boxok korát éljük, hiszen ezek a régi megoldások bár segítettek rövidtávon, de sokkal többet ártottak hosszútávon, és jelentősen megnövelték a vállalati fluktuációt.

Ami pedig még szomorúbb, hogy a kreatív, alkotói tevékenységet végző cégek is alkalmazták ezeket a zárt, szűk, behatárolt munkaállomásokat. Hogyan várható el egy munkavállalótól, hogy gondolkozzon out-of-the-box, amikor őt magát egy dobozba helyezzük? A modern cégek rájöttek, hogy pont az ellenkezőjét érik el annak, mint amit eredetileg terveztek – és ezzel indult útjának a tág, nyílt, élhető terek trendje. Eme légies terek eredménye pedig az lett, hogy a kreativitás mellett a közérzetet is jelentősen feljavították – így csökkentve a céges fluktuációt.

Modern irodai környezet

A fókuszált munka elősegítése

Természetesen hiba lenne azt állítani, hogy nincs szükség elszeparált, zárt, a fókuszált munkát elősegítő helyiségekre. Sajnos a közösségi életet és az emberi interakciókat sem szabad teljesen szabadjára engedni, hiszen ezzel a ló túloldalára eshet át a vállalati kultúra. A pihenésnek, kapcsolatépítésnek és feltöltődésnek megvan a maga ideje, ahogy a fókuszált munkavégzésnek is. Éppen ezért van szükség olyan megoldásokra is, ahol a munkavállaló teljesen zavartalanul, nyugodtan, a külső ingerek kizárásával tud elmélyedni a feladataiban.

Színek, formák – és a természet

Ahhoz, hogy az iroda tényleg el tudja magát szakítani a bezártság érzetétől, szükség van a külvilág becsempészésére. Ezt általában különböző színekkel, formákkal, illetve természetes anyagokkal érik el. A különböző színek, más-más hangulatot sugároznak és más célt szolgálnak az iroda- és lakberendezésben.

A színeknél nagyon fontos, hogy minden szín máshogy hat az emberi agyra. Éppen ezért nagyon tudatos tervezésre van szükség a különböző helyiségek színének kiválasztásakor, nem elég a döntéshozó kedvenc színeit használni. A piros például a szenvedély és az akció színe – ugyanakkor az éhségé is. Éppen ezért jobb, ha az étkezde kapja ezt a színt, és nem az a helyiség, ahol a fókuszált munkát szeretnénk elősegíteni.

Egy másik gyakori szín a kék, amely a világ legnépszerűbb színe, hiszen a legtöbb megkérdezett ember ezt vallja a kedvenc színének. Emellett a kék a kreativitás egyik legfontosabb színe, ezért a kreatív folyamatokat, ötleteket elősegíthetjük a kék különböző árnyalatainak alkalmazásával.

A kék mellett a zöld is nagyon népszerű, hiszen a nyugalom, a növekedés, a biztonság, és nem utolsósorban a természet színe is. Az egyik legjobb megoldás a zöld és a természet becsempészésére a beltéri növények használata. A növények nem csak a nyugodt, kellemes érzés kialakításában tudnak nagy segítséget nyújtani, hanem a természet, a külvilág hangulatát is átadják – mindemellett pedig a legtöbb növénynek levegőtisztító hatása is van, ami miatt kevésbé fáradnak el a munkavállalók, ha sokan vannak egy légtérben. Nem utolsósorban pedig térelválasztóként is remekül tudnak funkcionálni, így ha valahol egy plusz falra lenne szükség, de szeretnénk, hogy az a fal más előnyöket is nyújtson, akkor érdemes térelválasztóként alkalmazni őket.

A formák kialakításánál főleg a funkcionalitásra érdemes helyezni a hangsúlyt, és ha a csapatmegbeszélések vagy brainstorming során például azt szeretnénk sugallni, hogy mindenki ötlete ugyanolyan jó és értékes, akkor jobb megoldás lehet egy kerekasztalt használni, ahol mindenki egyenrangúnak érezheti magát.

A megfelelő irodaépület kialakítása

Az irodai környezet kialakítása létfontosságú nem csak a munkavállalók, de a vállalati kultúra kialakításához is. Ahhoz azonban, hogy egy iroda minden fentebb említett követelménynek maradéktalanul megfeleljen, gondos tervezés, nagyfokú szakértelem, és rengeteg tapasztalat szükséges.
A Térváz Kft. már sokszor bebizonyította a piacon, hogy képes megfelelni ezeknek a hatalmas elvárásoknak, és képes egy olyan munkakörnyezetet teremteni, amely nem csak kényelmes, ergonomikus – de emellett inspiráló, természetközeli és emberbarát is.

Képek forrása: Térváz Kft.