Olyannyira, hogy néhány helyen a lakások kereslete meghaladta azok kínálatát. Ugyanakkor vannak olyan városrészek és települések, ahol a kínálat továbbra is óriási, ezért nem mindegy, hogyan hirdetjük meg a lakásunkat, hogy az a vevők számára vonzó legyen.

Lakás felkészítés eladásra

Édes otthon vs. eladó ingatlan?
Ha úgy döntöttünk, megválunk szeretett otthonunktól, akkor attól a perctől kezdve ne otthonként tekintsünk rá, hanem árucikként, és tegyünk meg mindent, hogy minél vonzóbb legyen a potenciális vevők számára. Még akkor is így kell eljárnunk, ha nagyon kedveltük a lakásunkat, és csak igen nehezen válunk meg tőle. És itt jön a képbe a lakberendezés.

Nem kell ahhoz profi lakberendezőt hívnunk, hogy lakásunkat vonzóvá tegyük az érdeklődők előtt, de ha teljesen tanácstalanok vagyunk, hogy min kellene változtatnunk a nagyobb eladási esély érdekében, akár egy lakberendező tanácsát is kikérhetjük. Nagyon fontos ugyanis, hogy az eladásra kínált ingatlan hogyan néz ki az ingatlanhirdetési fényképeken, ugyanis ez az első alkalom, amikor a leendő vevőnk találkozik az ingatlanunkkal, fontos az első benyomás. Néhány lakberendezési tippel a meglévő lakásunkból is olyan enteriőrt varázsolhatunk, melyek úgy fognak kinézni a fényképeken, mintha lakberendezési magazinból húzták volna elő.

Alaptétel, hogy egy nagyon jó, exkluzív lakásról is lehet rossz minőségű és rossz beállítású fotókat készítenünk, míg fordítva is igaz: egy kevésbé előnyös elrendezésű lakás is jól mutathat a fotókon. Mire figyeljünk tehát?

A lakás felkészítése az eladásra
Ahhoz, hogy bevonzzuk az érdeklődőket a lakásunkba, vonzóvá kell tenni az ingatlanhirdetést. A mindenre kiterjedő, alaposan kidolgozott szöveg mellett még fontosabb, hogy olyan fotókat mellékeljünk az ingatlanhoz, amelyek odavonzzák a tekintetet és felkeltik az érdeklődést iránta. A lakásról készített fényképek elkészítésénél törekedjünk rá, hogy a fotó ne legyen túl sötét: várjuk meg, amíg besüt a helyiségbe a nap, és kapcsoljuk fel a lámpákat is. Készítsünk minden szögből fényképeket, próbáljuk meg, mikor mutat jobban a helyiség: ha alacsony szögből vagy magasabbról fotózzuk. Minél több képet készítünk, annál könnyebb lesz válogatni közülük.

Ha nagyon amatőrök vagyunk a fényképek készítésében vagy nem áll a rendelkezésünkre egy jó fényképezőgép, akkor megkérhetünk egy profi fotóst a feladatra. Szintén nagyon fontos, hogy fényképezés előtt rakjunk rendet, és minden elől lévő tárgyat rejtsünk el szem elől. Így a helyiségek nagyobbnak, tágasabbnak tűnnek majd, ami szintén vonzerőt jelenthet a vevők számára. A zsúfoltság az érdeklődők számára taszítóan hathat, az emberek általában a tágasságot, a nagy, átlátható tereket kedvelik.

Tegyünk el minden olyan dekorációt, dísztárgyat, amely megosztja az embereket, próbáljuk az átlagember figyelmét felkelteni, a végletes (extrém, egzotikus, stb.) megoldások elriaszthatják az érdeklődőket. Az ingatlan meghirdetése előtt javítsuk ki az apróbb hibákat! A legtöbben már nem szeretnek az eladni kívánt lakásra költeni, de higgyük el, megéri az a pár tízezer forint, hiszen így sokkal jobb esélyekkel indulunk az ingatlanpiacon. Legyenek tiszták az ablakok, a falak, a burkolatok, mossuk ki a szőnyegeket, függönyöket! Célszerű a lakáshoz alaprajzot is mellékelni, valamint külső fotót a házról, még akkor is, ha ez egy társasház, és érdemes a környezetéről is fotókat készíteni (például közelben lévő park, játszótér, stb.)

Ma már számos jó példát lehet találni az ingatlanhirdetési oldalakon, az alábbi képeken egy budapesti eladó lakás képeit láthatjuk, a hirdetéshez csatolt képeken a tulajdonosok láttatni engedik a terek kapcsolatát, a lakás közvetlen környezetét (folyosó, lépcsőház) és a belső terek kialakítását:

Rend a konyhában a vevővonzó

Legyen rend a fürdőszobában is

Legyen rend a fürdőszobában is ha el akarod adni a lakást

A házat is érdemes befotózni eladáskor