Egy budai kávézóban találkoztunk Varján András fotóssal. Éppen egy határidős ételfotózásból érkezett, de egyetlen másodpercet sem késett. Amiért nagyon kíváncsiak voltunk rá, az a sokrétű tevékenység, az a különleges látásmód, tökéletes technikai háttér, amivel az épületfotózásban, enteriőr- és tárgyfotózásban is kiváló képekkel nyűgözött le minket.

Lakberinfo.hu: - A weboldalad bemutatkozójában azt írod, hogy hobbiként indul a fotós pályád. Hol volt az a pont ahol úgy érezted: a hobbiból hivatás, napi tevékenység lett?

Varján András: - Az első felkérés 2002-ben érkezett, egy könyvkiadó részéről. Egy, Magyarország csodáit bemutató könyv fotóanyagának elkészítésében vehettem részt 4 másik fotóssal együtt. Ekkor éreztem azt, hogy innentől kezdve a fotózással szeretnék foglalkozni.


Li: - Ma már egyre jobb minőségű fényképezőket hordunk magunkkal amikkel telefonálni is lehet :) Mindenki mindent fotóz és megosztja a többiekkel pillanatok alatt. Mitől válik mégis egy kép profivá, túl a technikai különbségeken?

V.A.: - Habár a mai mobiltelefonok már kifejezetten jó fotókat képesek készíteni, a valóban minőségi anyagok előállításához továbbra is elengedhetetlen a minőségi felszerelés, és technika. Bármilyen eszközzel is alkosson képeket az ember, ami nem megvásárolható, az a látásmód. Tanulhatunk, képezhetjük magunkat, azonban mi is különfélék vagyunk, így nincs két egyforma kép sem... Ugyanazt látjuk, de teljesen más aspektusban készítünk róla képeket.


Li: - Mostanában ismét élénkül az ingatlanpiac, a hirdetések száma egyre nő, ám az igényes képanyagoknak még mindig híján vagyunk, a hirdetők nem tartják ezt fontosnak. Mi lehet ennek az oka?

V.A.: - Mint minden más, az ingatlanfotózás is egy árérzékeny szolgáltatási terület. Sokak szerint azonban mégsem annyira fontos, hogy az eladni/kiadni kívánt ingatlanról megfelelő képek készüljenek, melyek akár már az első pillanattól kezdve sokkal jobban felkelthetik a leendő vevő érdeklődését anélkül, hogy bármit is elolvasott volna a hozzá kapcsolódó hirdetésből. Pedig a jó ingatlanfotó igenis képes többet mondani bármilyen jól megfogalmazott szöveges tartalomnál!

 Néhány enteriőr fotó Andrástól...

Fehér konyhabútor Varján András enteriőr fotó

Szállodai szoba Varján András enteriőr fotó

Étkező Varján András enteriőr fotó

Konyha lakberendezés Varján András enteriőr fotó

Sárga és fehér metro csempe fürdőszobábanVarján András enteriőr fotó

Varján András enteriőr fotó este

Mozikos fürdőszoba Varján András enteriőr fotó

Li: - A tárgyak fotózása, a közeli képek készítése is külön tudást igényel. Mik voltak a legérdekesebb megbízásaid?

V.A.: - Szemüveglencsék felületi sérüléseinek/elváltozásainak, fotókkal történő dokumentálásra kért fel az egyik nemzetközi cég. Makró objektívvel sikerült a megfelelő képeket elkészíteni, melyek kiválóan visszaadták a szabad szemmel nem látható hibákat is.

Szemüveglencse makró Varján András enteriőr fotó

Szemüveglencse karcolódás Varján András enteriőr fotó

Makró Varján András fotó

Varján András

Li: - Ma még kevésbé terjedt el, pedig igen látványos, ami félig kép és félig mozgókép, a gömbpanoráma. Hogyan készül ez a látványos felvétel, és kiknek érdemes ilyet készíttetniük?

V.A.: - Gömbpanoráma fotóimat egy speciális állványfejjel, és halszem objektívvel készítem. A fényképezőgépet egy ún. nodális pont körül forgatom körbe 360 fokban, és 90 fokonként készítek egy-egy fotót. Az így kapott 4 darab kép egy speciális szoftverrel kerül összeillesztésre, megjelenítése pedig egy másik alkalmazással történik, PC-n, vagy akár okos telefon és táblagépen. Azt gondolom, hogy a gömbpanorámák felhasználási területe szinte korlátlan. Legyen szó ingatlanról, étteremről, szállodáról, esetleg turisztikai látványosságról, minden esetben egy rendkívül jól használható, vizuális élményt kap annak megtekintője, szemben a hagyományos fotókkal.

Gömbpanoráma fotók. Kattints a képre, nézd meg 360 fokban!

Gömbpanoráma Varján András szálloda

Gömbpanoráma Varján András kastély

Gömbpanoráma Varján András étterem

Gömbpanoráma Varján András fürdőszoba

Gömbpanoráma Varján András konyha

Gömbpanoráma Varján András épületfotózás

Gömbpanoráma Varján András múzeum

Gömbpanoráma Varján András parasztház

Gömbpanoráma Varján András kültéren

Li: - Egy lakberendezőnek, belsőépítésznek nagyon fontos, hogy profi fotósra bízza a referenciáinak fényképezését. Hogy zajlik a helyszínen egy ilyen fotózás?

V.A: - Egy előzetes megbeszélés során egyeztetjük, hogy a fotózandó helyszínekkel/helyiségekkel mit, és hogyan szeretnénk bemutatni. Számomra fontos, hogy a képek lehetőség szerint természetes fénynél készüljenek, így nem mindegy, mely napszakban történik a fotózás. Manapság szinte már-már elengedhetetlen a digitális utómunka, mely során képesek vagyunk még szebbé varázsolni egy-egy jól sikerült fotót, de kizárólag a jó ízlés határain belül.

Li: - Gyakorló, és büszke apukaként otthon is biztosan terabyte-nyi anyag készül a gyermeketekről. Jól gondoljuk?

V.A.: - Mértékkel, de rendszeresen igyekszem megörökíteni Amina életének fontos pillanatait, immáron lassan 7 éve :-)

Keressétek fel András weboldalát, vagy tematikus oldalait, ahol részletesebben is megismerhetitek a lehetőségeket. Referencia képeket bőven találtok.

Varján András fotós, enteriőrfotózás

www.varjan.hu

www.enterior-fotozas.hu

 Varján András: Telefonszám: +36-70-247-97-41