Tapétázás egyedül

Ha azonban semmi nagyba nem vágnánk a fejszénket, és könnyen, gyorsan kivitelezhető dekorációval dobnánk fel a lakást, kitűnő választás lehet a tapétázás, akár csak részben, akár egészben borítanánk be falainkat valami izgalmas, érdekes, divatos mintával.

Az, hogy egyedül vágj-e bele, esetleg családi segítséggel, vagy szakembert hívj a megvalósításhoz, függ néhány dologtól. A tapétázás ugyan önmagában nem egy túl bonyolult dolog, tapasztalatot és némi hozzáértést mindenképpen igényel – ha nem is rendelkezel ilyesmivel, különböző videómegosztókon számos olyan felvételt találsz, amelyek segítségedre lehetnek munka közben.

Ezeken végigkövetheted a munkafolyamatokat elejétől végéig, az előkészületeket ugyanúgy bemutatják, mint a szép végeredményt – így ehhez csak a türelmedre és a kitartásodra, illetve a kézügyességedre lesz szükség.

Mire figyelj, ha házilag fogsz neki az átalakításnak?

• Gyakorlat híján jobb, ha legalább ketten vagytok, ugyanis a felhelyezésnél nagyon pontosan kell illeszteni a tapétacsík(ok)at – több szem amúgy is többet lát.
• A folyamat megkezdése előtt nagyon alaposan meg kell tisztítani a falfelületeket, kiegyengetni az esetleges mélyedéseket, ezzel is elősegítve a tapéta tökéletes tapadását.
• A lehető legpontosabban végezd el a méréseket és vágásokat, másképp a végén elég vitatható lesz az összkép.
• Bátran ragasztózz be előre egyszerre akár több tapétacsíkot is, ugyanis az ezekhez alkalmazható ragasztók nem kötnek túl gyorsan, a felhelyezés folyamata ezzel is egyszerűbbé válik.
• Felejtsd el a szemmértéket, húzz pontosan kimért vonalakat, és csak ezeknek higgy!

Tapétázás egyedül

Mire figyelj, ha inkább szakemberre bíznád az átalakítást?

Tény, hogy spórolhatsz valamennyit, ha inkább saját kézzel végzed a munkát, azonban gyakorlat híján lehet, hogy célravezetőbb hívni egy tapétázó mestert. Akkor is ő a legjobb választás, ha egyszerűen semmi kedved ilyesmivel pepecselni, hiszen ő ilyenkor minden lépést elvégez a fal megtisztításától a tapétázásig, neked pedig csak a végeredményt kell élvezned.

Tapétázás mesterrel

Igyekezz olyan mestert választani, aki rendelkezik referenciával, tud mutatni olyan munkákat, amiket ő készített – így láthatod majd, hogy megbízhatsz benne, és a végén pontosan azt fogod kapni, amit szeretnél, amire „befizettél”. Miután egyeztettetek a munka körülményeiről és az igényeidről, bátran kérj előre árajánlatot, és kérdezd meg nyugodtan az esetlegesen felmerülő plusz költségeket is – egy tapasztalt szakember ezekkel tud kalkulálni akár előre is. Így előre megkímélheted magatokat az kellemetlenségektől, és végül mindenki elégedett lesz – te pedig gyönyörködhetsz az új otthonodban!

Nappali tapétázott falakkal