Podmaniczki „Szobafestő“Attila, a Poli-Farbe alkalmazástechnikusa szakszerű tanácsaival gyerekjáték lesz a barkácsolás! Raklapot vagy faládát is bátran használhatunk kültéren, tévhit, hogy hamar tönkremegy, nem tartós. Mindössze egy titka van: minőségi festékkel ellenállóvá és tartóssá kell tennünk a felületet. A Poli-Farbe zománcfestékeit fémre és fára is használhatod, ez a festék ellenáll a mechanikus és az időjárási hatásoknak és a fertőtlenítőszereknek. A fát csiszold le alaposan, a port töröld le, alapozz, végül kezdődhet a mázolás. Egy jól fedő, ellenálló festékből két réteggel szép, egyedi és tartós eredményt érhetsz el.

Poli-Farbe festék

Hogyan válasszunk raklapot?
A raklapokat több méretben és többféle fából is gyártják, bútorkészítéshez a legfontosabb információ, hogy milyen a terhelhetősége a raklapnak. 25 kilótól 1500 kilóig terhelhető verziók vannak, neked elég lesz a 300 kilóig teherbíró fajta. Vannak drágább és olcsóbb raklapok is, ha fontos számodra a környezettudatosság, akkor használt raklapot keress: ezt vagy ingyen begyűjtheted vagy fillérekért megvásárolhatod. A minősége azonban nem mindegy: UIC-EUR és az EPAL jelzésű raklapok a legjobbak. Méretben pedig ezek elérhetőek: 60x80 cm-es, 80x120 cm-es, 100-120 cm-es.

Raklap bútor

Trendi újrahasznosítás okosan
A nyári bútorfelújításnál figyelni kell arra, hogy a melegben milyen hamar köt meg a festék. A zománcfestékek elég gyorsan száradnak. Ezért a következő szabályokat tartsd be:

    1. Csak árnyékban lévő felületen dolgozz. 
    2. Felforrósodott felületre soha ne vidd fel a festéket, mert eredménytelen lesz a munkád.
    3. Vizes bázisú zománcfestékkel lehetőleg a kora reggeli órákban fess, mert nagyon gyorsan, akár 20 perc alatt is megszáradhat a nagy melegben. 
    4. Nyugodtan menj el a maximális hígítási határértékig (5-10%), hogy ne legyen szálkás, csíkos a húzott felület. 
    5. Hosszú, lendületes húzásokkal dolgozzunk.

Raklap virágállvány

Jó, de mit készítsünk?
A raklap szerencsére olyan jól kombinálható alapanyag, amiből szinte bármi elkészíthető, csak a kreativitásodon múlik, mit hozol ki belőle. Ülőbútorokat (fotelt és kanapét), gurulós kisasztalt, virágállványt vagy polcot is készíthetsz a szépen lemázolt raklapokból. Ha színes zománcfestéket választasz a bútorhoz, akkor vidám, bohém hangulatú lesz a végeredmény. Ha a raklap bútorokhoz illő állványokat vagy virágtartókat (ezt készíthetjük faládából, polcokból vagy maradék raklapból is) szeretnél a teraszra, erkélyre, akkor azt is a bútor színével megegyező árnyalattal fesd le – ettől harmonikus lesz az összhatás.

Raklap bútor használt raklapból

Ha a rusztikus stílust kedveled, akkor az állványra helyezz levendula-, paradicsom- és fűszernövény palántákat. A földre, az asztalra vagy az elkészült polcokra helyezz lámpásokat, mécsestartókat – így lesz tökéletes az erkélyed vagy a teraszod az elvonuláshoz.