Otthonunk körül mindig van mit tenni-venni, szépíteni. Számos ilyen teendő pedig rizikós is lehet. Egy munkavédelmi szemüveg beszerzése tehát otthon is jó szolgálatot tehet, és hosszú időn keresztül garantálhatja biztonságunkat.

Cikkünkben bemutatjuk, mennyi olyan eset van a ház körüli munkák során, amikor jól jöhet egy munkavédelmi szemüveg, és hasznos támpontokat is adunk a megfelelő típus kiválasztásához.

Mikor lehet szükség védőszemüveg viseletére?

Az otthoni teendők esetén két nagy csoportba sorolhatjuk azokat a teendőket, amikor fontos a védőszemüveg viselete: szükség lehet rájuk erősen vakító fény esetén és fizikai sérülések kivédése érdekében. Ezek persze általánosságban véve kevés háztartásban jelentenek rendszeres kockázatot, ám barkácsolás közben (hegesztés, flexelés, hőlégfúvózás) annál fontosabbak az óvintézkedések.

Víztiszta védőszemüveg kerti munkához

Az ütések, mechanikai sérülések azonban sokkal nagyobb (legalábbis gyakrabban felmerülő) rizikót jelenthetnek: fúrás, bútorok összerakása, polcok vagy tárolók felszerelése, de a kerti munkák során is bekövetkezhetnek balesetek - például szennyeződések, vegyi anyag vagy apró szilánkok juthatnak a szemünkbe. Jobb az ilyen baleseteket megelőzni, mint kezelni, ezért érdemes mindig gondolnunk a munkavédelmi szemüveg viseletére!

A munkavédelmi szemüveg főbb típusai otthoni teendőkhöz

Általánosságban nézve bőven elegendő lehet a víztiszta száras védőszemüveg viselése, ez ugyanis véd a mechanikai kockázatoktól és ideális beltéri munkavégzésre. Ha azonban rendszeresen végzünk kerti munkákat is, úgy érdemesebb beruházni egy I/O - vagyis indoor/outdoor - munkavédelmi szemüvegre, ami a kültéri viszonyok esetén is kíméli és védi a szemet.

Védőszemüveg lakásfelújításhoz

Sőt, a mechanikai sérülések kockázatát leginkább úgy redukálhatjuk, ha zárt védőszemüveget választunk: ez ugyanis kétoldalt is biztos védelmet nyújt. Ezeken túl pedig vannak helyzetek, mint a már említett hegesztés fúrás, fűrészelés vagy flexelés, amikor speciális védőszemüveg használatára, vagyis hegesztőszemüvegre van szükség. Szerencsére a munkavédelmi boltok kínálatában hatalmas választék van, sőt, szakértő segítséget is tudunk kérni a választáshoz, így biztosan az adott munkákhoz legmegfelelőbb munkavédelmi szemüveget vásároljuk meg.