Ez az időszak a menük, és a sütemények tervezgetésének is az ideje. A következőkben egy sütés nélkül készíthető nagyon csokis praliné receptet ajánlunk az Önök figyelmébe.

Pralinégolyók

Pikáns praliné golyók dióval vagy mogyoróval

Hozzávalók:

150g tejcsokoládé
50g étcsokoládé
100g tejszín
50 g darált mogyoró vagy dió
* - 1,5 tk. mézeskalács fűszerkeverék

A mázhoz:

200g olvasztott csokoládé
1 ek. zsír
opcionális: 40g fehér csokoládé vagy csokimáz
1 tk. zsír

Elkészítési idő körülbelül egy óra, nehézségi fok: közepes

A tejszínt forraljuk fel egy edényben, majd öntsük át egy hőálló tálba. Az apróra vágott csokoládészeleteket egyenletes kavarás mellett olvasszuk fel. A darált diót vagy ha jobban szeretnének, akkor a mogyorót keverjük össze a mézeskalács fűszerkeverékkel, majd adjuk hozzá a csokoládés tejszínünkhöz.

Kavarjuk csomómentesre a masszát, majd tegyük hideg helyre, hogy kissé megkeményedjen. Egy kiskanál segítségével a kihűlt masszából fejtsünk le apróbb adagokat, és formáljuk belőle tetszés szerinti méretű golyócskákat. Helyezzük őket sütőpapírra vagy alufóliára, majd ismét tegyük 10 percre egy hűvös helyre.

Vegyünk elő egy nagyobb edényt, töltsük meg annyi vízzel, hogy a kisebb, hőálló tál belehelyezésekor a víz ne csorduljon túl. A csokoládémázt és a zsírt tegyük bele ebbe a tálba, és alacsony hőmérsékleten olvasszuk meg őket. Ezután a kihűlt golyókat mártsuk ebbe a mázba, csöpögtessük le, majd helyezzük őket ismét alufóliára vagy sütőpapírra. Hagyjuk őket megszáradni.

A fehércsokoládét és zsírt is olvasszuk meg egy kisebb edényben. Tegyük a megolvadt mázt egy zacskóba, egyik sarkát vágjuk le, majd díszítsük a golyócskákat csíkokkal.  Hagyjuk őket ismét kihűlni.
Fogyasztásuk hidegen ajánlott!

*A receptben szerepel egy mézeskalács fűszerpor, ami a boltokban ugyan beszerezhető, de saját magunk is el tudjuk készíteni, és más süteményeket is megbolondíthatunk vele.

Mézeskalács fűszerkeverék

Hozzávalók:

35g fahéjpor
9g szegfűszegpor
2g őrölt szegfűbors
1g őrölt szerecsendió
2g őrölt koriander
2g őrölt kardamon
2g gyömbérpor
1g szerecsendió virága szintén őrölve

A hozzávalókat keverjük össze, és máris megkaptuk a saját mézeskalács fűszerkeverékünket.

Csoki praliné diós ízben ajándékcsomagban