Napelemes ház

Az egyre olcsóbb napelemes rendszerek telepítése néhány év alatt megtérül, emiatt érdemes minél hamarabb átállni a napelemes rendszerek által termelt villamos energiára.

Napelemes beruházásokkal az olcsó áramért

Ha a napelemes rendszer, naperőmű szavakat meghalljuk, a legtöbben a rendszer drágaságára gondolunk, és felsejlenek bennünk a képek a passzívházakról és hatalmas villákról. Pedig ma már a napelemes rendszerek kiépítése nem igényel olyan nagy anyagi ráfordítást, és nem csupán az újonnan épülő vagy passzív házak esetében érdemes elgondolkozni a telepítésükön, hanem a már meglévő családi házakra történő telepítésükön is. A napelemes rendszerek egyre hatékonyabban kivitelezhetők, a szükséges panelek előállítási költségei egyre alacsonyabbak, emiatt a beruházás megtérülési ideje jelentősen lerövidült a korábbiakhoz képest. A tervezést követően a rendszer néhány nap alatt telepíthető, így rövid időn belül elkezdődhet a napelemek megtérülési időszaka.

Olcsó vagy drága a napelem

A napelemes rendszerek működésének hatékonysága három alapvető tényezőtől függ, amelyeket a tervezés során a kivitelezőnek figyelembe kell vennie: a napelemek tájolása, a tető dőlési szöge és az árnyékolás. A tető tájolásának tekintetében a legjobb a tökéletes déli irány, de kedvező adottságokkal üzemeltethetők a délkeleti vagy délnyugati tájolású tetőfelületeken is. A tető dőlésszöge nem lehet alacsonyabb, mint 15 fok, és ne legyen meredekebb 60 foknál. Természetesen van lehetőség arra is, hogy lapos tetős házaknál is telepítsenek napelemet, ebben az esetben azonban magasabb telepítési költségekre kell számítani a szükséges napelem-tartó konzolok miatt. Szintén alapvető, hogy a napelemeket semmi ne árnyékolja be, hiszen ekkor jelentősen romlik a hatásfokuk, még akkor is, ha az árnyék csak a nap egy részében vagy csak részlegesen esik a napelemekre.

Milyen napelemet válasszunk?

A napelem-panelek kiválasztása az egyik legnehezebb feladat a rendszer telepítése során, hiszen olcsóbb és drágább panelek közül egyaránt választhatunk, fő szempont, hogy mennyi garanciát vállal a gyártó a panelekre. Érdemes megnézni azt is, hogy az adott gyártó mennyi ideje van jelen a piacon, hiszen egy régóta meglévő cég termékei valószínűleg jobb minőségűek. Ha drágább paneleket választunk, nagy valószínűséggel tovább üzemelnek majd, kevésbé merülnek fel műszaki problémák, így a kezdeti nagyobb költség később megtérül.

Napkollektor költségei

Jelenleg egy 100 négyzetméteres családi házra a napelemek telepítési költsége 1-1,5-2 millió forint körül mozog, függően az energiaigénytől és az ebből adódó panelek számától, ami egy négy fős átlagos fogyasztású család esetében nagyjából 10 éves megtérülési időt jelent, ez lehet néhány évvel több, szintén fogyasztástól függően. Akik már telepítettek napelemet, egyértelműen pozitívan nyilatkoznak a megtérülésről, hiszen szerintük a napelemek mint befektetés hozama sokkal nagyobb, mint ha bankban tartották volna azt az összeget.