“ A jövő fűtési és hűtési rendszere”- Így szokták emlegetni a hőszivattyút, nem véletlenül. Nincs jobb energiahatékonysággal működő fűtési rendszer, ami egyben a hűtést és a használati melegvíz előállítást is megoldja. Nem beszélve arról, hogy mennyivel környezetkímélőbb megoldás a hagyományos kazánokhoz képest. 

Easykit hőszivattyú

Milyen hőszivattyút érdemes választani?

Többféle típusú hőszivattyú létezik attól függően, milyen közegből nyeri ki és milyen közegbe adja le a hőenergiát. Bár a megfelelő rendszer kiválasztását érdemes szakemberrel egyeztetni, a magyar viszonyokhoz kitűnően passzoló megoldás a levegő-víz hőszivattyú.

A levegő-víz hőszivattyú telepítése ugyanis nem függ földrajzi adottságoktól, mivel a hőt a külső levegőből nyeri. Míg régebben problémát jelenthetett, ha a kinti levegő hőmérséklete extrém alacsony volt, a mai modern berendezések már -25 C°-ig biztonságosan és jó hatékonysággal üzemelnek. Ennél alacsonyabb hőmérséklet Magyarországon pedig csak nagyon ritkán fordul elő. A levegő-víz hőszivattyú további előnye, hogy bekerülési költsége lényegesen alacsonyabb, telepítése pedig gyorsabb, mint a fúrt kutas vagy talajszondás technológiáé. 

Mekkora teljesítményre lesz szükség? 


Hőszivattyú vásárlásánál kritikus fontosságú a megfelelő méretezés. Ennek alapja a ház fűtési hőszükséglete, amit nem elég csak úgy megbecsülni, hanem szakember által készített energetikai számításra lesz szükség. Ezen semmiképpen se spóroljunk!

A teljesítmény kiszámolásánál a következő kérdéseket kell fontolóra venni: 

  • Mekkora a ház hővesztesége? Ez a nyílászárók és a ház szigetelésétől függ
  • A használati melegvizet is a hőszivattyúval szeretnénk előállítani?
  • Mekkora lesz az elvárt belső hőmérséklet? Mi a várható legalacsonyabb külső hőmérséklet?


Monoblokk vagy split hőszivattyú a jobb döntés?

A monoblokk hőszivattyú egyetlen kültéri egységből áll, míg a split hőszivattyú egy kültéri és beltéri egységből. A split rendszerű hőszivattyúk nagy hátránya, hogy a kültéri és beltéri egység között egy olyan csőrendszer kialakítása szükséges, amely hűtőközeget, azaz klímagázt tartalmaz. Éppen emiatt csak olyan szakember vásárolhatja meg és szerelheti be, aki  Nemzeti Klímavédelmi Hatóság által kibocsátott engedéllyel rendelkezik. A split hőszivattyú további hátránya, hogy a beltéri egység nem működik hangtalanul, ami az arra érzékenyeknek kifejezetten zavaró is lehet.

Minden szempontból előnyösebb megoldás a monoblokkos hőszivattyú. Ebben az esetben ugyanis nincs szükség beltéri egységre, a hőszivattyú közvetlenül a vizet melegíti. Így a házban csak a vízvezeték hálózatot kell kiépíteni, ami lényegesen leegyszerűsíti a folyamatot. Beltéri egység hiányában nem kell félni a zajtól sem. Felületfűtéssel, tehát padló-, mennyezet- vagy falfűtéssel kombinálva könnyen elérhető a kellemes 22 fokos hőmérséklet. És mivel nincs szükség klímagázra, ezért jóval egyszerűbb és gyorsabb a beszerelés. Olyannyira, hogy megfelelő rendszertervezéssel és szakmai támogatással akár házilag is szerelhető! 

Válasszuk a minőséget! 

Bár vonzó lehetőség ismeretlen gyártók olcsóbb készülékeit választani, de ebben az esetben ez rizikós döntés. Hőszivattyút nem pár évre vásárolunk, márpedig a kisebb gyártók esetében később nagy gond lehet az alkatrész utánpótlás és a megfelelő szervizháttér is. Érdemes tehát a nevesebb gyártókat választani és nem csak a hőszivattyú ára alapján dönteni!

Easykit hőszivattyú választás

Jobb rendszert olcsóbban? Igen, lehetséges! 

Ma már lehetőség van olyan hőszivattyús rendszer telepítésére, amit részben saját magunk szerelünk össze. Ezzel csökkenthetjük az összeszerelés költségeit és lehetőség nyílik jobb berendezés megvásárlására. De mégis hogyan lehetséges ez? 

Az EasyKit kiváló minőségű, megbízható berendezések forgalmazója és üzemeltetője.. Az általuk kínált hőszivattyú rendszerek szerelési munkáinak egy részét mi magunk elvégezhetjük, természetesen a lehető legnagyobb szakmai támogatással, részletes leírásokkal. Az olyan kritikus részek, mint a rendszer kiválasztása és az üzembehelyezés pedig továbbra is szakértő kézben marad. A végeredmény: csúcsminőségű rendszer, megfizethető áron!