A modern és sokszor igen költséges napelemcella, szélerőmű, hőszivattyús megoldások mellett sokszor elfeledjük a legegyszerűbb, leggazdaságosabb és a leglátványosabb megoldást a fafűtést. A hagyományos fahasábokkal működő kályhák és kandallók egyetlen hátránya, hogy a modern életvitel mellett nehézkes a használatuk. (Mások pont ezekért a hátrányokért szeretik.) Akik nem szeretnének fát tárolni, fát vágni és hamuzni, azok részére is létezik megoldás - egy új környezetbarát és gazdaságos tüzelőanyag- a PELLET.

A pellet nem más, mint műszárított, alacsony nedvességtartalmú (kisebb mint 8%.) asztalosipari keményfa hulladék, amit darálás után nagy nyomáson és magas hőmérsékleten átsajtolnak egy 6-8 mm átmérőjű nyíláson. Az így kapott 1-4 cm hosszúságú farudacskákat hívjuk fa pelletnek. Az eljárás során semmiféle adalék anyagot, vagy ragasztót nem használnak, a rudacskákat a fában lévő celluóz tartja egyben. Ez a viszonylag homogén és igen magas fűtőértékű tüzelőanyag lehetővé teszi a kályhák automatikus adagolását és szabályzását. A pellet 98-99 %-ban ég el, így a hamu mennyisége elenyésző, a kályhát egy héten csak egyszer szükséges tisztítani. Távirányító segítségével szabályozhatjuk vagy programozhatjuk a készüléket, amely a beállított időpontokban be és kikapcsol vagy a kívánt hőmérséklet elérése után a minimum teljesítményre áll be. A fűtőanyagot 15 kg-os zsákos kiszerelésben tárolhatjuk mindennemű por és piszok keletkezése nélkül. A kályha utántöltése még egy nagyobb gyermek számára sem nehéz feladat és a begyújtás is csak egy gombnyomás.

Olaszország és Ausztria a pellet technológia bölcsője. Az itt bemutatott kályhák az olaszországi MCZ és NORDICA gyár termékei, amelyek esztétikus megjelenésük mellett komoly technikai paraméterekkel is bírnak. A kályhákban található pellet-tartály akár 48 órás működést is biztosít. Egy átlagos kályha fogyasztása 0,5-2,5 kg/h 2,5-11 kW/h teljesítmény mellett. Természetesen a kényelemnek itt is ára van, így ezek a készülékek többe kerülnek egy hasonló teljesítményű hagyományos fatüzelésű kályhánál. Akik mégis ilyen készülék mellett döntenek, azoknak szíves figyelmébe ajánljuk a GKM megújuló energiaforrások hasznosítására kiírt pályázatát, amelynek segítségével a vásárló jelentős támogatást nyerhet a beruházáshoz.