Otti zárt égésterű kandalló térbe állítva

Valójában a tűzterek "évszakos szezonja" tavasszal lejár, és ha ősszel nem kezdtél bele a kandallód építésébe, akkor valószínűleg nem is fáztál idén, vagy még nincs kész álmaid otthona. Az ideálisan üzemelő fűtés leendő megvalósításának gondolatát a tervezés-építkezés elején érdemes előtérbe helyezni, mivel a "családi tűzhely" az életterünk központja lesz. A kandallók soha nem látott reneszánszukat élik Magyarországon. Az elmúlt egy-két évtizedben sorra jelentek meg különböző technikai és stílusbeli változatosságokat mutató termékek.

Nyílt tűzteres kandallók:
Többek között ismertté vált, hogy vannak nyílt tűzterű kandallók, ami tulajdonképpen a kémény alá "szerkesztett" építmény, melynek a belseje samott téglával, vagy agyaggal, végső esetben jó minőségű bontott téglával van kirakva. A külső burkolata tetszés szerint kő, márvány, műkő, tégla, vagy - és - vakolat. Ezek rendkívül alacsony hatásfokkal rendelkező fűtőalkalmatosságok, az elégő fahasábok energiájának nagy része ugyanis a kéményen keresztül eltávozik.  A tűz folyamatosan érintkezik a szoba levegőjével, állandóan fogyasztja, és szárítja azt. Bizonyos fokig balesetveszélyes is, mivel a parázs könnyen kipottyanhat a parkettára, szőnyegre, gyúlékony burkolatra. Előnye, hogy gyönyörű, mert a tűz közelsége, a hatalmas égéstérben páratlan látványt nyújt.

Zárt égésterű kandallók:
Technikailag jóval fejlettebb típusok, a tűztér - mint a nevéből kitűnik - zárt, a szoba levegőjével nem érintkezik. Ha szakszerűen járunk el, akkor az építkezés-felújítás elején egy külső levegő-bevezető csövet építünk be, hogy a tűztér által felmelegített szobalevegőt ne szárítsa ki a kandalló. Ha ez nincs, gyakori szellőztetés szükséges. Ezeknek a kandallóknak az előnye, hogy jóval gazdaságosabb üzemeltetni, mint a nyílt tűzteres konstrukciókat, az energia "csak" körülbelül 30%- ban illan el. Jobban tárolja a hőt is, és a központi fűtés rendszerre is ráköthetjük. A sok technikai megoldás közt említésre méltó így a vízköpenyes kandalló, ami erre alkalmas.

Zárt égésterű Otti kandalló

Zárt égésterű Otti kandalló és burkolat

Mindenesetre a zárt tűzteres kandallók burkolása jóval könnyebb, és szabadabb anyaghasználatot tesz lehetővé, inkább burkoló- és kőműves szakma, mint kályhaépítő, de ezt a munkafázist is érdemes szakemberre bízni.

Zárt égésterű Otti kandalló és burkolat

Zárt égésterű Otti kandalló és burkolat

Kandalló elem Otti burkolat

Zárt égésterű Otti kandalló és burkolat

Az Otti burkolatok egy része síkburkolat, vagyis a kandallók "mezőit" burkolhatjuk vele. Másik része szalagburkolat, vagyis vízszintes, és függőleges tagolásokat, szerkezeti elemeket alakíthatunk ki belőle. Ilyenek a párkányok, kőkeretek, kandallórács, vagy éppen a sarokelemek.

Bemutatóterem - BoltOtti

www.ottimanufactura.hu

Cím: Székesfehérvár, Szárcsa u.38
Tel: +36-70-866-8288
kommunikacio@ottiburkolat.com

Kapcsolat

Tervező iroda: 06 70/683 7027