A CSOK igénylésével épített ingatlan esetében a szigorú energetikai feltételek miatt fontos jó hőszigetelésű nyílászárók beépítése. Az Inoutic kiválóan szigetelő műanyag ablakai valósághű famintázattal is elérhetőek, így akár egy könnyűszerkezetes faház homlokzatához is tökéletesen illeszkednek.

Inoutic könnyűszerkezetes faházban műanyag ablakok

Az ingatlanpiac fellendülésével sokan vágnak bele új ház építésébe: a KSH adatai szerint egy év alatt országszerte majdnem két és félszeresére nőtt a kiadott lakásépítési engedélyek és bejelentések száma. Az építkezők közül egyre többen döntenek a könnyűszerkezetes faház mellett, hiszen ezzel a technológiával rövid idő alatt, minimális önerővel is megfelelő otthont valósítható meg, amihez akár CSOK is igényelhető. Az Inoutic szakértője szerint a könnyűszerkezetes faházakba is érdemes lehet műanyag nyílászárókat beépíteni: ugyanolyan magas hőszigetelési érték mellett lényegesen kedvezőbb áron érhetők el, mint fából készült társaik, míg faerezetű fóliákkal tökéletesen illeszkednek a homlokzathoz.

Gyorsabban, jobbat, kedvezőbb áron
Magyarországon jelenleg az épülő házak 12-13 százaléka készül könnyűszerkezetes technológiával. 2015-höz képest tavaly 40-60 százalékkal nőtt a kereslet az ilyen típusú megoldások iránt. Ugyanakkor hazánkban még mindig kisebb arányban vannak jelen a könnyűszerkezetes faházak, mint tőlünk nyugatabbra. Svédországban az új építésű házak 82 százaléka készül ilyen technológiával, de az Egyesült Államokban is 70, Ausztriában 35, Németországban pedig 20 százalék a könnyűszerkezetes új házak aránya.

Pedig ezek az épületek a jelenleg érvényben lévő legszigorúbb energetikai szabályoknak is megfelelnek. Sokkal kedvezőbb ár-érték arányúak és jobban hőszigetelnek, mint a tégla építésűek. Alig 3-4 hónapon belül kulcsrakész állapotba hozhatók, az építésük során keletkező hulladék pedig teljes egészében feldolgozható. A vastag, tömör falazat jó hangszigetelést biztosít, emellett természetes módon „lélegezik”, így a párásodás miatt sem kell aggódnunk. A könnyűszerkezetes házak megfelelő előkészítéssel akár passzívházzá is alakíthatók, így a fenntartásukra fordított költség valóban minimálisra csökkenthető.

 „A CSOK nem szabja meg, milyen szerkezettípusú házra igényelhető a támogatás, így az építtetők gyakran döntenek az alacsonyabb beruházással megvalósítható könnyűszerkezetes házak mellett. Ugyanakkor fontos szem előtt tartani, hogy a legújabb szabályozás szerint 2018-tól a CSOK igénylésével épített új házak nyílászáróinak az eddigiekhez képest már mintegy 40 százalékkal energiahatékonyabbnak kell lenniük. A megfelelő profil kiválasztásához tehát érdemes szakember segítségét kérni” – mondta Búcsi János, a műanyag nyílászáró profilrendszereket gyártó Inoutic szakembere.

Modern dohányzóasztal

Inoutic könnyűszerkezetes faházban műanyag ablakok

Fürdőszoba ablak tejüveggel

Legyünk nyitottak nyílászáró-kérdésben
A fa nyílászárók akár 30 százalékkal is többe kerülnek, és folyamatos karbantartásuk, felületkezelésük, csiszolásuk is sok vesződséggel jár. Ha ezeket a lépéseket elmulasztjuk, az ablakkeret veszít eredeti szépségéből, és akár meg is vetemedhet, amely azonnal a hőszigetelő képesség rovására megy. Ezért egyre többen döntenek a műanyag nyílászárók mellett.

Inoutic könnyűszerkezetes faházban műanyag ablakok

Az Inoutic ablakok hatkamrás megoldásukkal és háromrétegű üvegezésükkel a legszigorúbb energetikai, így a CSOK igénylés szabályainak is teljes mértékben megfelelnek. A profilok kiváló hőszigetelésének köszönhetően akár nagy ablakfelületek is létrehozhatók energiaveszteség nélkül. Amennyiben ezek az épület déli oldalára kerülnek, a napsütés melegének köszönhetően tovább csökkenhet a fűtésszámla. Valósághű famintázatuk, vagy egyedileg választható színük révén kiválóan illeszkednek egy könnyűszerkezetes faház homlokzatához is. Formájukat, ezáltal hőszigetelő tulajdonságukat hosszú időn keresztül megőrzik, és alig igényelnek karbantartást.