Ablakcsere az Otthon Melege programmal

Unalomig csépelt tény, hogy az energiatakarékos otthon a szigetelésnél kezdődik. De mit sem ér a legkorszerűbb szigetelőrendszer, ha a nyílászárókon ugyanúgy szökik a meleg. „Egy korszerűtlen ablaknál az egyrétegű üvegezésnél vagy a keret csatlakozásainál, egy régi ajtó esetében pedig a tok és a fal kapcsolatánál is húzhat a hideg” – hívják fel a figyelmet az újHÁZ Centrum szakértői. Ilyenkor többnyire gyors megoldásként előkapjuk szerszámosládánkból a tömítő szalagot, hosszú távon azonban csakis a teljes szerkezet cseréje jöhet szóba, melyhez érdemes megbízható kivitelezők segítségét kérni.

A napjainkban széles körben elérhető korszerű nyílászárók többnyire műanyagból és jó minőségű fából készülnek. A műanyag keretben lévő üvegtáblákat légmentesen fogják össze, nem egy esetben pedig az energiahatékonyságát úgy fokozzák, hogy az üvegek közötti rést nemesgázzal vagy vákuummal töltik ki. A fa ablakokra rendkívül szigorú követelmények vonatkoznak, így például speciális vízálló ragasztással kell ellátni azokat, hogy garantáltan vetemedés és repedésmentesek legyenek. Ezek a nyílászárók az esetek túlnyomó többségében borovi fenyőből készülnek, de ízlésünk szerint választhatunk vörösfenyőt, tölgyet vagy mahagónit is.

Mindegy, hogy fix, bukó vagy nyíló, nem mehetünk el amellett a tény mellett sem, hogy melyik helyiségbe szánjuk az ablakokat. Ha tetőtérben tervezzük az ablakcserét, érdemes úgynevezett edzett, belül rétegragasztott biztonsági üveggel készült darabokat választanunk. „Ezek legfőbb előnye, hogy ellenállnak a szélsőséges időjárási körülményeknek is, így egy durva jégeső sem tesz kárt bennük” – mutatnak rá az építőanyag-kereskedelmi hálózat szakemberei. A konyhába és a fürdőszobába, ahol gyakori a magas páratartalom és a nedvesség, azt ajánlják, válasszunk olyan nyílászárókat, melyekben a két fő alapanyagot, így a fát és a műanyagot ötvözik úgy, hogy például a borovi ablakokat poliuretán bevonattal látnak el.

Ablakcsere az Otthon Melege programmal tetőtérben is

Magán az ablakszerkezeten túl a kiegészítőkkel is tovább tudjuk javítani otthonunk energiahatékonyságát. Erre jó megoldás lehet egy vastag függöny, mely a hideget és a meleget is ellensúlyozni tudja. Nyáron remekül funkcionálnak az üvegre ragasztható fóliák, azonban télen ezek már nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. A szakértők szerint a legjobb, amit tehetünk, hogy jó minőségű árnyékolókat telepítünk nyílászáróinkra. Lehetnek rolók, redőnyök, reluxák vagy zsalugáterek is, a lényeg az, hogy biztosítsák azt a hő- és hangszigetelést, árnyékolást illetve biztonságot, amire otthonunkban vágyunk.

2017. július 1-től lehet jelentkezni az Otthon Melege program aktuális pályázatára. A támogatás nyílászárócserére, hőszigetelésre, napelem vagy napkollektor beépítésére és fűtéskorszerűsítésre fordítható. Úgy tudni, a programban eddig 23 milliárd forintos támogatással mintegy 125 ezer családot értek el, ez pedig az érintetteknek 100 ezer forint fölötti megtakarítást is jelenhet éves szinten.