Ajtó bemutatóterem

Attól függően, hogy újépítésű házba vagy felújítandó ingatlanba keres beltéri ajtót, más-más szempontokat kell figyelembe venni, ráadásul többféle kialakításban és méretben érhető el a piacon. Ennél fogva tehát az ajtók kiválasztása és megvásárlása során rengeteg bonyodalomtól kímélheti meg magát, ha figyelembe veszi Sipos Tamás, az ország egyik legnagyobb beltéri ajtó kereskedő cége, a Krisba Doors Kft. értékesítési vezetőjének alábbi tanácsait.

Felújítanám az ingatlanom – szükségem van új beltéri ajtóra

Egy felújítás során figyelembe kell vennünk, hogy minden munkafolyamat összefügg, és egymásra épül. Ha annyira komplex munkáról van szó, ami magában foglalja a festést, burkolást, valamint az ajtók cseréjét is, érdemes előre kalkulálni a gyártási idővel.

Egy felújítás során 99%-ban régi típusú beltéri ajtó cseréje történik, ami komplikáltabbá teszi a folyamatot. A régi típusú ajtók ugyanis fix tokosak, míg a mai, elterjedt változatok átfogó tokosak, ezáltal átfogják a teljes falat, így legalább 5 cm falcsonkra van szükség. Ahhoz, hogy az új ajtók kifogástalanul illeszkedjen a helyére, alakítani kell a nyílásokat, illetve pontosan fel kell mérni előre a gyártási és beépítési időt is. A piacon elérhető több olyan beltéri ajtó forgalmazó is (többek között üzletünk is), ahol a beépítési szolgáltatás is elérhető, így, ha a kiválasztástól a helyére kerülésig szeretnénk egy kézben tudni a folyamatot, ilyen forgalmazót érdemes keresni. Amennyiben a választott üzletben nincs erre a lehetőség, a beépítést végző szakember határozza meg a nyílásokat, nyitás irányokat és falvastagságokat.

Design ajtó

Újépítésű házba keresem a megfelelő beltéri ajtót

Ez az eset jóval egyszerűbb helyzetet teremt, de itt is fontos már a ház tervezésének időpontjában kalkulálni a falcsonkok helyével, illetve a nyíláskialakításokkal. A tervezővel egyeztessünk arról, hogy milyen szabványméretű ajtókat szeretnénk beépíttetni, ezáltal az adott magyar, cseh, lengyel, vagy DIN szabványt tervezze be. Újépítésű ház esetén a beltéri ajtókat akkor van lehetőségünk felmérni, amikor már állnak a falak, illetve készen van a vakolat és az aljzatbeton. Mivel a munkafolyamatok ebben az esetben is egymásra épülnek, kalkulálnunk kell a megrendelés határidejével, ehhez fontos, hogy az ajtók beépítésének ideális kivitelezési ideje az első réteg festést és burkolást követően, de még a szegők felhelyezése előtt van.

A rendelhető beltéri ajtók maximálisan az igényekhez igazíthatók, csak a helyiség kialakítására kell odafigyelni, és bármelyik ajtótípusból lehet egyszárnyú, vagy kétszárnyú, fal előtt és falban futó kivitelt készíteni, ezáltal lehetőségünk van a helyiséghez legpraktikusabbat kiválasztani. Mindegyik változat elérhető tele üveges kivitelben, a legelterjedtebb pedig a savmart üveges, mely a fényt átengedi ugyan, de kívülről nem lehet belátni rajta. Így tervezhetünk a beépítéssel felújítás, illetve újépítésű ingatlan esetében, de mégis hogyan válasszuk ki a számunkra ideális darabot?

Fa mintás beltéri ajtó

Minőségi ajtó Debrecen

Milyen beltéri ajtó típusok közül választhatok?

A legelérhetőbb árú változatok a papírrács betétes ajtók, melyek papír belső szerkezettel rendelkeznek. Az ilyen típusú beltéri ajtók mindig élfóliával, illetve könnyű és egyszerű pánttal felszereltek.
A tömör MDF ajtók furatolt forgácslap, vagy tömör forgácslap belső szerkezettel ellátott ajtók, ennél a típusnál is előfordul az élfóliás kialakítás, de a legtöbb esetben keretes elrendezésűek, így csapolással készülnek. Felületüket tekintve a dekor fóliás ajtókat kínálják a piacon a legelérhetőbb áron, ennek megfelelően viszont papírvékony bevonatuknak köszönhetően ezek a beltéri ajtók a legkevésbé ellenállóak külső behatásokkal szemben.

Elérhetőek továbbá anyagában erősített fólia felületek, melyek esetében magasabb a kopásállóság. 3D mintákkal gyönyörű felületek alakíthatóak ki ebben a kategóriában. A festett beltéri ajtók közt megkülönböztetjük azokat a típusokat, melyeket később kezelni kell, azaz nem előre festett állapotban kapjuk meg. A funér ajtók a fa réteg kasírozásával készülnek, ezek érhetőek el a legmagasabb áron, és felületük teljesen megegyezik a fa felület erezetével. Végezetül összeszedtünk Önnek néhány tanácsot, melyet mindenképp tartson szem előtt, ha beltéri ajtót vásárol.

Ajtók és kilincsek

Fekete kilincs

5+1 tanácsunk beltéri ajtót vásárlóknak:

1 - A felújítást vagy építkezést megelőzően mindig szervezzük optimálisan a munkafolyamatokat a gyártási határidő kalkulálásával, valamint a nyílások kialakítási módjának előre megtervezésével.

2 - Ajánlatkéréshez szükséges lemérni a fal vastagságát, ugyanis a modern beltéri ajtók átfogó tokkal készülnek, melyek átfogják a falat, ezért fontos annak mérete.

3 - Amennyiben már kiválasztottuk a padlóburkolatot, érdemes magunkkal vinni a beltéri ajtó kiválasztásához, sokkal egyszerűbbé teszi a színválasztást, és könnyebb kialakítani otthonunk harmonikus megjelenését.

4 - Érdemes előre átgondolni, hogy asztalossal, vagy szakembereinkkel építtetnénk be az új ajtókat, utóbbit javasoljuk, ha szeretne a megrendeléstől a beépítésig mindent egy kézben tudni.

5 - Amennyiben adott erre a lehetőség, a műszaki tényezőket részesítsük előtérben, színben és formában egyszerűen köthetőek kompromisszumok, minőségben viszont nem.

+1. Ajánlatkérés során lehetőleg azonos minőségű beltéri ajtókat hasonlítsunk össze mind műszaki tényezőit, mind árát tekintve.

Beltéri ajtó bemutatóterem