Minden lakástulajdonos életében eljön az a pillanat, amikor otthona felújításra szorul. Lehet ez egy már meglévő ingatlan megvásárlása, egy új ház építése vagy pedig egész egyszerűen a házban, ahol hosszú ideje élünk, el kell végeznünk bizonyos cseréket, javításokat. Ezek egyike, egyben az egyik legérzékenyebb dolog, ha ajtót, ablakot kell cserélnünk.

Alumínium profilos nyílászáró

Az ablakcsere esetében számos tényezőt szem előtt kell tartanunk. Az egyik az energiahatékonyság, ami manapság kiemelkedő fontosságú, de emellett át kell gondolni azt is, hogy maradunk-e annál a típusnál, anyagnál, színnél, amit eddig használtunk, bevált-e vagy váltani szeretnénk. Gondolunk itt arra, hogy a három legelterjedtebb típus, a fa, a műanyag és az alumínium közül melyiket válasszuk, de arra is, hogy az egyes helyiségek esetében a széles vagy a keskeny ablak a megfelelőbb megoldás. Az előbbi hasznos lehet, mert sokkal világosabb lesz általa a lakás, de lehet, hogy annak mérete miatt jobb megoldás a keskenyebb nyílászáró.

Mielőtt belefognánk a felújításba érdemes alaposan átgondolni ezeket a dolgokat, hiszen egy olyan befektetésről van szó, amelyet, ha jól végzünk el, egyrészt évtizedekig nem lesz vele gondunk, másrészt pedig időt és pénzt is megtakaríthatunk. Az alábbiakban adunk ehhez a döntéshez néhány megfontolandó, hasznos szempontot.

Többet egyszerre, támogatással

Az egyik hasznos megoldás az lehet, hogy ha már egyik vagy másik ablakot cserélni kell, akkor essünk túl a dolgon egyszerre, vagyis egyidejűleg cseréljünk ki több ablakot. Ez több szempontból is hasznos lehet. Egyrészt, egy felfordulással túl lehetünk a munkán és utána újra élvezhetjük otthonunk kényelmét. Főleg igaz ez, ha a munkát nem mi magunk végezzük, hanem egy mestert fogadunk fel, hiszen akkor ő kapacitása is racionálisabban hasznosítható. Ugyanakkor, nem elhanyagolható szempont az sem, hogy ha több ablakot vásárolunk, akár mennyiségi kedvezményt is kaphatunk a kereskedésben.  

A költségek tervezésénél hasznos úgy időzíteni a felújítást, hogy az egybeessen olyan önkormányzati vagy egyéb pályázati kiírással, amellyel az ilyen munkálatokat támogatják. Ha így teszünk, akkor a befektetés egy része megtérül, ami esetleg arra is lehetőséget biztosíthat nekünk, hogy igényesebb, minőségibb ablakokat építsünk be, hiszen az erre szánt költségvetésünk így nagyobb lesz. 

Ha a “csináld magad” elvben hiszünk, némi utánaolvasás, videónézés segíthet a fortélyok ellesésében és magunk is belevághatunk a munkába. Így megspórolhatjuk a mester költségeit, viszont nem árt felkészülni rá, hogy a dolgok mégsem mennek olyan gördülékenyen, mint a YouTube videóban és esetleg elhúzódik a munka.

Ha inkább egy mester mellett döntünk, annak persze lesz egy költségvonzata, de ugyanakkor a munka biztosan gyorsan befejeződik. Általában a hozzáértő mesterek az ablakcserét pár óra alatt elvégzik. Ennél a változatnál a leghosszabb időt a megfelelő ablaktípusok kiválasztása veszi igénybe.