A műanyag ablak népszerű választás Magyarországon is, mivel tartósak, könnyen tisztíthatók és kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek. Azonban idővel ezek az ablakok is veszíthetnek esztétikai értékükből. Szerencsére nem szükséges szakembert hívni ahhoz, hogy újjávarázsoljuk őket. Az alábbiakban bemutatunk néhány egyszerű, sajátkezűleg is elvégezhető módszert a műanyag ablakok felújítására. 

Ablakszigetelés műanyag ablakhoz

1. A besárgult műanyag takarólécek cseréje

A műanyag ablakok takarólécei idővel elszíneződhetnek, besárgulhatnak, ami rontja az ablak megjelenését. Ezt a problémát könnyen orvosolhatjuk a takarólécek cseréjével. Ehhez a következő lépéseket kell követnünk:

  1. Előkészületek: Először is mérjük le a cserélendő takaróléceket. Vásároljunk megfelelő méretű és színű takaróléceket. Szükségünk lesz egy kis fűrészre, mérőszalagra, ceruzára és egy éles késsel is dolgozhatunk.

  2. Régi takarólécek eltávolítása: Óvatosan feszítsük le a régi takaróléceket. Ügyeljünk arra, hogy ne sértsük meg az ablakkeretet.

  3. Új takarólécek felhelyezése: A vásárolt új műanyag takaróléceket vágjuk méretre, majd illesszük a helyükre. A takaróléceket finoman nyomjuk rá az ablakkeretre, hogy biztosan rögzüljenek. 

2. Ablakkeretek tisztítása és karbantartása

Az ablakok keretének rendszeres tisztítása nemcsak esztétikai szempontból fontos, hanem a hosszabb élettartamuk érdekében is. Az alábbiakban néhány tippet adunk a keretek tisztításához:

  1. Általános tisztítás: Készítsünk elő egy vödröt langyos vízzel és adjunk hozzá néhány csepp enyhe mosogatószert. Egy puha szivaccsal töröljük át az ablakkeretet, ügyelve arra, hogy minden szennyeződést eltávolítsunk.

  2. Makacs szennyeződések eltávolítása: Ha az általános tisztítás nem elegendő, használjunk egy kis mennyiségű szódabikarbónát és vizet keverékként. Ezt egy puha kefével vigyük fel a szennyezett területre, majd alaposan öblítsük le.

  3. Rendszeres karbantartás: Az ablakkeretek rendszeres karbantartása segít megelőzni a komolyabb szennyeződések és károsodások kialakulását. Évente legalább egyszer végezzünk alapos tisztítást és ellenőrizzük a keretek állapotát.

3. Ablakok szigetelésének javítása

A műanyag ablakok szigetelő képessége kulcsfontosságú a lakás hőmérsékletének szabályozásában. Ha úgy érezzük, hogy az ablakok már nem szigetelnek megfelelően, néhány egyszerű lépéssel javíthatjuk a helyzetet:

  1. Tömítések ellenőrzése: Az ablakok tömítései idővel elhasználódhatnak, ami a szigetelőképesség csökkenéséhez vezethet. Ellenőrizzük a tömítések állapotát és ha szükséges, cseréljük ki azokat.

  2. Szigetelő szalag használata: Ha a tömítések cseréje nem elegendő, alkalmazhatunk szigetelő szalagot is. Ez egy egyszerű és hatékony módszer a rések kitöltésére és a huzat megszüntetésére.

  3. Hőszigetelő fólia felhelyezése: A hőszigetelő fólia alkalmazása szintén javíthatja az ablakok hőszigetelő képességét. Ezt könnyen felhelyezhetjük az ablaküvegre, így csökkentve a hőveszteséget.

4. Ablaküvegek tisztítása

Az ablaküvegek idővel karcolódhatnak, mattá válhatnak vagy egyszerűen csak elöregedhetnek. 

  1. Ablaküveg tisztítása: A tiszta ablaküveg jelentősen javítja az ablak megjelenését. Használjunk ablaktisztító folyadékot és egy puha rongyot, hogy csíkmentesen tisztítsuk meg az üveget.

  2. Karcos üvegek kezelése: Ha az üveg karcos, próbáljunk meg üvegpolírozó anyagot használni. Ez segíthet eltávolítani a kisebb karcokat és javítani az üveg megjelenését.

  3. Üvegcsere: Ha az üveg túlzottan sérült vagy elöregedett, érdemes lehet kicserélni. Ehhez javasolt szakember segítségét kérni. Sok esetben az ablaküveg csere sokkal olcsóbb, mint teljesen új nyílászárókat vásárolni.

A fenti módszerek segítségével sajátkezűleg is újjávarázsolhatjuk műanyag ablakainkat, így nemcsak szebbé, hanem funkcionálisabbá is tehetjük otthonunkat. Rendszeres karbantartással és időnkénti felújítással hosszú éveken át élvezhetjük a műanyag ablakok előnyeit.