Ezen kívül, a vásárlói igények és az építkezési szokások változásait követve a termékrendszerben olyan elemek is megjelennek, amelyek nem csak a tetőterek természetes megvilágítását oldják meg. Az eddig megszokott minőségi színvonalhoz a jövőben még kedvezőbb árak társulnak.

Fénycsatorna

A kishajlású tetővel épített (ún. amerikai típusú) családi házak magukkal hozták azt a problémát, hogy a ház belsejében lévő, szükségleti funkciókat betöltő helyiségek (gardrób, fürdőszoba, mellékhelyiség, folyosó, stb.) természetes megvilágítás nélkül maradnak. Ez azt jelenti, hogy ezekben éjjel-nappal mesterséges fényt kell használni. A VELUX legújabb fejlesztése, a TWF típusú fénycsatorna megszünteti e végérvényesnek tűnő állapotot, mert a tetőn keresztül napfénnyel látja el a helyiséget, így egész nap biztosítja a természetes megvilágítást. A termék minden, a homlokzattal nem határos helyiségbe ajánlott, amely a tetővel közvetlenül nem érintkezik. A fénycsatorna szerkezetileg több részből áll: tartalmaz egy fix bevilágító tetősíkablakot, egy mennyezetbe szerelhető világítóegységet és a kettőt összekötő rugalmas csövet, amely lehetővé teszi a kapcsolatot akkor is, ha a világítófelületek nem egymás felett helyezkednek el.

Térdfalablak biztonsági üvegezéssel

A hazai kivitelezési gyakorlatban igen sokszor fordul elő, hogy tetőtéri lakásokban a túl magas térdfal miatt megszűnik a kitekintési lehetőség a tetőtéri ablakokon. A térdfalablak - amely függőlegesen lefelé egészíti ki a tetőtéri ablakokat – megszünteti e komfortveszteséget. A VELUX VFE típusú térdfalablak közvetlenül egy 15o és 55o közötti hajlásszögű tetőbe épített fa tetősíkablak alá helyezhető, és szárnya egy felső kilincs segítségével az alsó tengely körül befelé nyitható (buktatható). Használata felnyíló tetősík ablakkal (GPL típus) összeépítve a legideálisabb. A térdfalablak kizárólag biztonsági üvegezéssel készül, vagyis háromrétegű üvegezésének belső rétege két lapból áll, melyek között műanyag (PVB) fóliaréteg található. Törés esetén e fóliaréteg egyben tartja az üvegcserepeket.

Műanyag bevonatú panorámaablak

A VELUX tavaly mutatta be GGU típusú tetőtéri ablakát. A profilok magja – a szerkezet szilárdsága és a megfelelő hőszigetelés érdekében – rétegragasztott fa, borítása pedig, folytonos felületű fehér poliuretán. Az idén bevezetésre kerül a felső tengely mentén is nyíló változata, a GPU típus is. Tökéletes megoldás olyan lakóterekbe, ahonnan szép a kilátás, hiszen a felső tengelye mentén a tető síkjától számítva akár 45 fokos szögig nyitható. Az ablakszárny a többi VELUX tetőtéri ablakhoz hasonlóan a külső üvegfelület tisztítása érdekében akár 180 fokban átfordítható.

Tetőtéri ablak alsó kilinccsel

Idén tavasztól a magyar piacon is elérhető a VELUX alaptípusának, a GZL tetőtéri ablaknak az alsó kilincses változata. Bevezetését az érvényben lévő építésügyi szabályozások, illetve a – sajnos – helytelen kivitelezési szokások tették szükségessé. A cég továbbra is az ideális ablakbeépítési magasság alapelveit szem előtt tartva, a felső kilincses változatokat helyezi előtérbe. Azonban az alsó kilinccsel nyitható GZL B típus a megfelelő választás, ha a tetőtérben a térdfal olyan magas, hogy az ablakszárny tetején elhelyezkedő nyitószerkezet nem elérhető. A termék műszaki jellemzői mindenben megegyeznek a GZL típuséval.

Öntisztuló üvegezés – Magyarországon várhatóan 2008-ban

Főként a magasan elhelyezett tetőtéri ablakok esetén lehet kiváló megoldás a VELUX egyik legújabb fejlesztése, az öntisztuló üvegezés. E különleges tulajdonságot a külső üvegfelületre felvitt, láthatatlan – az emberi hajszálnál 3000-szer vékonyabb – speciális bevonat biztosítja, melyet az ablakot érő természetes fény aktivál. Az üvegre rakódott szennyeződés fellazul, az esővíz ezután könnyedén lemossa. Az esőt és a párát – a hagyományos üvegezésekkel ellentétben – a bevonat nem cseppekben, hanem filmként teríti szét az üvegen. A víz így gyorsabban lefolyik, egyben lemosva a szennyeződéseket is. Az öntisztuló üvegezést azok használhatják ki, akiknek fontos a kilátás akkor is, ha párás vagy vizes a külső üvegfelület, esik az eső, valamint a tisztításra hosszabb időközönként kívánnak gondot fordítani.