Nem véletlen, hogy ezekben a napokban megnő a légkondicionáló berendezések, árnyékolási technikák iránti kereslet. A legújabb technológiai fejlesztéseknek köszönhetően ma már igen hatékonyan árnyékolhatunk redőnyök segítségével is! A redőnyök népszerűsége még ma is töretlen, hiszen élen járnak az árnyékolástechnikában hatékonyságuknak köszönhetően.

Műanyag beépített redőny

Minél újabb, annál jobb?
A redőnyök is hosszú fejlesztési folyamaton mentek át, mire mai formáik kialakultak, és jelenleg is abban az irányban kutatnak a fejlesztők, hogy hogyan lehetne még jobb hőszigetelő képességgel ellátott árnyékolókat kialakítani. A mai redőnyök – még a legolcsóbbak is – jóval többet tudnak hőszigetelési szempontból, mint 20-30 évvel ezelőtt gyártott társaik. A ma kapható legjobb redőnyök közül magasan kiemelkednek az alumínium redőnyök, melyek igen hosszú élettartammal rendelkeznek, és kialakításuknak köszönhetően (minden alkatrészük alumíniumból készül) időjárásállóak, és a legkiválóbb hőszigetelő képességgel rendelkeznek, vagyis télen is és nyáron is számíthatunk rájuk. További előnyük, hogy talán ez az egyetlen redőnyfajta, mely képes mechanikai védelmet biztosítani a betörők ellen.

Habbal szigetelt alumínium redőny

Az alumíniumredőnyök esztétikai szempontból is kiemelkednek a redőnyök mai kínálatából. A redőnyök szerelésével felmerülő kezdeti nagyobb beruházás pedig a tartósságuk miatt idővel megtérül, tehát érdemes kezdetben többet áldozni rá a családi költségvetésből. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a műanyag redőnyök is egyre jobb hőszigetelési képességgel bírnak, mint korábban. A ma kapható legjobbak azok, amelyek belső kamrái PVC habbal vannak kitöltve, hiszen ezzel a technikával a műanyag redőnylécek hőszigetelési képessége megnő, ezzel hőszigetelésben majdnem eléri azt a szintet, amelyet az alumínium redőnyök tudnak. A legmodernebb technikával rendelkező redőnyök pedig még azt is lehetővé teszik, hogy a redőnnyel egyidejűleg rovarhálót is szereljünk az ablakainkra, ma már olyan is létezik, amely függőlegesen mozgatható, hiszen ugyanúgy a tokba szerelik, mint a redőnyt.

Aluredőny teraszon

Alumínium redőny jobban szigetel

Nem mindegy, hogyan használjuk…
Az, hogy a redőnyök mennyi hőt képesek kint tartani, nem csak a típusától függ, hanem igen nagyban függ attól, hogy helyesen használjuk-e őket. Működésüknek köszönhetően az ablak előtt lévő redőny egy plusz hőpajzsként működik, vagyis az ablak és a redőny között hőszigetelő réteget képez, ami tovább növeli az ablakok védelmét és szigetelését. Ezt azonban csak akkor használhatjuk ki maximálisan, ha időben leengedjük a redőnyöket (télen ez napnyugtakor van), teljesen zártra és reggel csak világosodás után húzzuk fel.

Nyáron épp fordítva: nappal kell leeresztenünk a redőnyöket akkor, amikor a napnak már érezhető ereje van a lakásban, és csak este felhúzni, amikor a nap már elhaladt az adott ablak előtt. Szintén fontos, hogy a redőny teljesen zárt legyen, hiszen csak így tudja teljesen kint tartani a meleget. A legjobb redőnyök kialakításánál már ügyelnek arra is, hogy a záróéleknél jól zárjanak a redőnyök, és a tokok kialakítása sem elhanyagolható, hiszen a tokokon keresztül is sok hideg vagy épp meleg levegő jöhet be a lakásainkba.