Pergola teraszra

Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy közel sem csak egyszerű vagy átlagos árnyékolónak tekinthetők, sokkal inkább összetett rendszereknek, melyek a napsugarak távol tartásán túl képesek a hagyományos tetőszerkezetek összes előnyét biztosítani, miközben modern megjelenésükkel magasabb szintre növelik otthonunk megjelenését. Fontos azonban, hogy mielőtt pergolát választunk teraszunkra, alaposan átgondoljuk a rendelkezésünkre álló lehetőségeket, illetve megismerjük az árnyékoló legfontosabb sajátosságait.

Miért a pergola?

Ha terasz fedéséről és árnyékolásáról van szó, a legtöbb embernek rögtön a hagyományos féltetős tetőszerkezet jut eszébe, mely cseréppel vagy cserepes lemezzel burkolva valóban hatásos és tartós megoldás, csakhogy ma már van sokkal modernebb és hatékonyabb alternatíva ebből a célból, mégpedig a bioklimatikus pergola képében. Legnagyobb előnye, hogy mozgatható tetőszerkezetként funkcionál, tehát árnyékolófelületének helyzetét szabadon megváltoztathatjuk, így a téli időszakban, amikor nincs szükség rá, könnyedén beengedhetjük a lakásba a fényt. Merthogy télen általában nincs szükség a terasz árnyékolására, annál jobban örülünk annak, ha a lakásba a kapcsolódó nyílászárókon keresztül napsugárzás, de legalábbis természetes fény jut be, mely nemcsak közérzetünket növelheti, hanem ezzel párhuzamosan csökkentheti rezsiköltségeinket is.

Pergola választás, tudnivalók

Az elhangzottakon felül a pergola mellett szól még a tartósság is. Ezek az árnyékolók ugyanis ma már olyan szavatossággal rendelkeznek, mint egy hagyományos féltető, ezáltal masszív fémszerkezetből épülnek fel, komplett vízelvezetésüknek köszönhetően nem árt nekik a csapadék, miközben még a viharban is megállják a helyüket, hiszen a prémium kategóriás pergolák képesek ellenállni akár a 117 km/h-s széllökéseknek is. Hogy mindezen felül rengeteg fényszabályozási lehetőséggel, páratlanul modern megjelenéssel és hi-tech funkciókkal, valamint különféle kiegészítőkkel rendelkeznek, csak hab a tortán. A sokszínű megoldásoknak köszönhetően azonban nem árt odafigyelni arra, hogy milyen típusban, funkciókkal és kiegészítőkkel kérjük leendő pergolánkat.

Amit döntéskor vegyünk figyelembe

Nem mindegy, hogy mi árnyékol

A modern pergolákat alapvetően két csoportra oszthatjuk fel az árnyékolófelület alapján, így beszélhetünk

• alumínium lamellás
• és hi-tech ponyvás megoldásokról.

Bár az árnyékolási teljesítmény mindkét típus esetében közel hasonló, azért nem véletlen, hogy két eltérő megoldást álmodtak meg a mérnökök. A kettő közül a hi-tech ponyvás tekinthető az egyszerűbb szerkezetnek, mely a napellenzőknél is használt textilalapú kialakításra épül fel. Sokan hajlamosak aggódni a ponyva minősége és tartóssága miatt, de nem árt tudni, hogy ezek a megoldások a legújabb technológiákra épülnek, ezáltal víz- és tűzálló kialakításúak, öntisztuló képességükön felül pedig nem nyúlnak, szinte lehetetlen elszakítani őket, miközben az UV-sugárzás káros hatásainak is ellenállnak. Ennél a pergolatípusnál a ponyva egy sínszerkezetben mozog, ezáltal nem kínál olyan sok fényszabályozási megoldást, mint alumínium lamellás típusa.

Ezek a pergolák ugyanis hasonló kialakítással és működési megoldással rendelkeznek, mint a zsaluziák, vagyis nagyobbacska forgó lamellák biztosítják záródással és nyitással a beeső fény mértékét és mennyiségét. Nemcsak tartósabb, hanem sokkal precízebb, sokoldalúbb és modernebb hatást is elérhetünk ezzel a technológiával, így érdemes lehet alaposan meggondolni a döntést. Pláne, mert a két árnyékolási alternatíva között a költségek tekintetében is tapasztalhatunk eltéréseket.

Egyedi megoldásokkal is kalkulálhatunk

Mivel luxuskategóriás megoldásokról beszélünk, a bioklimatikus pergolák kapcsán fontos kiemelni, hogy akár teljesen egyedi kialakításokat is terveztethetünk, illetve rendelhetünk magunknak. Ha kizárólag lábakon álló, féltetőként funkcionáló, vagy egy meglévő tetőszerkezetbe épített megoldást szeretnénk, netán az árnyékolószerkezet formája kapcsán lennének sajátos meglátásaink, a pergolák nagy előnye, hogy igény esetén akár egyedi alkatrészek is gyárthatók hozzájuk. Ennek köszönhetően teljesen sajátos megoldásokkal szabályozhatjuk egy termék megjelenését, vízelvezetését vagy rögzítési tulajdonságait. Fontos figyelembe venni, hiszen sokan csak a konkrét modellek között válogatnak, és ha itt nem találnak az igényeikhez igazodó típust, akkor hajlamosak valami másba beleugrani, holott a bioklimatikus pergolánál jobb teraszárnyékoló megoldás aligha létezik jelenleg.

Pergola medence mellé

Ne feledjük a kiegészítőket

Az egyedi tulajdonságokon felül a pergolák ráadásul különböző kiegészítőkkel is felszerelhetők annak érdekében, hogy a lehető legjobban az igényeinkhez, illetve teraszunk, valamint otthonunk megjelenéséhez igazodjanak. Sokan annyira megszeretik a bioklimatikus jelleget a pergolák kapcsán, hogy nemcsak nyáron, hanem tavasszal, ősszel, sőt télen is élveznék alatta a friss levegőt, és természetesen a pihenés élményét. Ezt támogathatjuk meg például különféle szélfogó oldalfalakkal, mozgatható üvegfelületekkel, melyek akár prémium hatású télikertté is alakíthatják pergolánkat. Ezen felül alkalmazhatók esetükben különféle oldalsó árnyékolók – ezek a betekintés ellen is védelmet nyújtanak –, de az éjszakai használhatóságot szem előtt tartva alacsony fogyasztási LED világítással egyaránt fel lehet szerelni őket. Érdemes jól átgondolni, hogy mire használnánk leendő pergolánkat, és úgy válogatni a különféle kiegészítők között.

Modern pergola kertbe

Érdemes automatizálni

Sokan nem tudják, de a pergolák a luxusszintű termékkategória miatt kizárólag motorizált működtetéssel kérhetők, ami nemcsak sokkal egyszerűbb, de komfortosabbá is teheti a használatot. Ezt növelhetjük meg az automatizálással, mely azt jelenti, hogy bizonyos szenzorok alkalmazása mellett az árnyékolót különféle okos funkciókkal vértezik fel. Ezzel maximalizálhatjuk a kényelmet, hiszen az érzékelőkkel a ponyva vagy a lamellák folyamatosan nyomon követhetik a Nap beesési szögét, de akár a biztonságot is, hiszen egy váratlan havazásnál, vagy egy extrém erős, óriási jégesővel érkező viharban az eszköz magától felismerheti a bajt, és önállóan biztonságba helyezheti a sérülékenyebb árnyékolófelületet.

Forrás: arnyekolas.blog/pergola-vasarlasi-utmutato

Képek forrása:
albayrak.com/
selt.com/pergola-en