Van azonban – többek között – egy nagyon fontos részlet, amire ha nem figyelünk, akkor szikrázó napsütésben, vagy a nagy nyári melegben nem fogjuk tudni élvezni télikertünk áldásos hatását. Ez pedig a télikert árnyékolás.

Egyedi télikert

Télikert árnyékolás

Alapvetően mind szeretjük a napfényt és annak pozitív élettani hatásai is vitathatatlanok. De gondoljunk csak bele: a napozást is meg kell szakítani olykor, mert nem bírjuk már elviselni a hőséget. Ez ugyanígy igaz akkor is, ha megnövekszik a napsütéses órák száma a téli időszakot elhagyva. Az üvegfelületek még fel is nagyítják a beáramló napsugarakat– legyen bármilyen tájolású is a télikert – tehát minden elhelyezkedés esetében számolni kell azzal, hogy több-kevesebb órán keresztül süti télikertünket a nap felülről vagy valamelyik oldalról.

Télikert árnyékolás fajtái

Az árnyékolás kérdése elsősorban télikertünk tájolásától függ. Ez a legtöbb esetben adott, hiszen a szerkezetek döntő többségben egy meglévő ingatlanhoz épülnek hozzá.

Déli tájolású télikert

Déli tájolásnál a legmagasabb újdonsült életterünkben a napfényhozam, ami a hidegebb évszakokban nagyon jól jön. Ez az áldás azonban elviselhetetlenné és használhatatlanná teszi télikertünket tavasztól, ami nyáron csak fokozódik és egészen az igazi ősz beköszöntéig tart. Ennél az elhelyezkedésnél kell tehát a legkomolyabb árnyékolással számolni.

Nyugati tájolású télikert

Nyugati tájolás esetén a napsugarak inkább délután melegítik a télikertet, egészen a naplementéig. Ez alap esetben jó hír, hiszen a  nap nagy részében természetes fény árasztja e a helyiséget és ha belegondolunk – a hétvégéket nem számítva – leginkább délután tudjuk kihasználni, illetve a legtöbb időt eltölteni ott. Tehát ebben az esetben is komolyabb árnyékolási rendszert kell kiépíteni, hogy mindig a megfelelő hőmérsékletet tudjuk biztosítani és szabályozni tudjuk a fény beáramlását.

Északi tájolású télikert

Az északi tájolású télikertek a direkt napfénnyel „nem találkoznak”. Ebben az esetben - a hidegebb időszakokat szem előtt tartva – nagyobb hangsúlyt kell fektetni a hőszigetelésre, hogy a beeső napsugarak csapdába essenek és az őszi-téli időszakban hőmérsékletnövelő hatását így fel tudjuk használni télikertünk hőmérsékletének kellemesen tartására. Előbbiekből kiindulva ennél az elhelyezkedésnél kell a legkevesebb ráfordítással számolni, ami az árnyékolást illeti. Nyáron is kellemesen hűvös, tökéletes lehet a kevesebb direkt napfényt igénylő növényeinknek.

Keleti tájolású télikert

A napfelkelte látványa legtöbbünk számára lélekemelő és a keleti tájolás esetén ezt a látványt mindig élvezhetjük. Mivel a reggeli és délelőtti órákban a nap ereje még nem annyira erős, így a túlzott felmelegedéstől nem kell tartani, a délutáni órákban pedig már ingatlanunk tölti be az árnyékoló szerepét. A déli órákban az építmény tetejét éri a nap, így leginkább erre kell szánni nagyobb figyelmet árnyékolás tekintetében.

Az árnyékolási technikákat tekintve napjainkban rengeteg lehetőségből választhatunk. Az üvegezés – akár télikertünk tetejéről, nyílászáróink üvegezéséről, vagy a fix oldalfal részekről legyen szó – például lehet színezett/sötétített, mellyel megoldások eleve sok napfényt megszűrhetünk szükség esetén. Ezen kívül választhatunk különféle redőnyöket, szövetes árnyékolót stb. Mindezek lehetnek manuálisan állíthatók, vagy motorosak, még előre is lehet programozni napszaknak megfelelően, hogy például hazaértünkkor már a kellemesen hűs, de a nyitott árnyékolónak köszönhetően természetes fénnyel elárasztott télikertünkbe érkezzünk meg. Egyaránt lehet gondolkodni a tető és az oldalak redőnnyel való felszerelésében is és nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy minden a tájolástól függ.

Ingatlanunk természetesen a felsoroltaktól eltérő tájolású is lehet és az árnyékolást is nagyon sokféleképpen meg lehet oldani az említett módokon felül. Éppen ezért azt tanácsoljuk, hogy a télikert építését és árnyékolását bízzuk kvalifikált és tapasztalt szakemberekre, akik mindenre kiterjedő szaktudással rendelkeznek és minden apró, de fontos részletre odafigyelnek.

A cikket írta: Sulyok Tamás