Ide tartozik a hazánkban igen nagy hagyománnyal rendelkező zsaluzia. Régebben a fa lamellás változat volt a kelendő, mára azonban főként alumíniumból gyártják őket. A zsaluziák is jó pár hasznos tulajdonság birtokosai – cikkünkben most összeszedtük a leglényegesebbeket. Lássuk, miért érdemes beszerezni nyílászáróinkra zsaluziákat!

Szabályozhatjuk a fényt 

A kültéri árnyékolók sorában a zsaluzia viszi a pálmát, ha fényszabályozásról van szó. A forgatható lamelláknak köszönhetően finomhangolással a kívánt mértékű napfényt engedhetjük be a szobába. Vagy akár teljes sötétségbe is boríthatjuk a lakást: szükség esetén gyakorlatilag 100%-ban el tudjuk a zsaluziákkal zárni a fény útját. Ráadásul a lamellák ideális szögbe állításával egyszerre tudunk világosságot juttatni otthonunkba, miközben tökéletes belátás elleni védelmet biztosítunk. A megdöntött lécek lehetővé teszik, hogy az odakintről érkező tekinteteket bizonyos állásban még akkor is megakadályozhatjuk, ha időközben besötétedett, bent pedig ég a villany.

Modern, letisztult megjelenés

Bár nem ez tartozik a legfontosabb előnyei közé a zsaluziának, azonban vétek lenne eltekinteni szemet gyönyörködtető mivolta felett. A zsaluzia rendkívül esztétikus és ízléses megjelenést kölcsönöz az épületnek. A szerkezet igen ambivalens hatást tud kelteni, miután törékenynek tűnik, azonban egy meglepően tartós és biztonságos árnyékolóról beszélhetünk. Ráadásul teljes zárás esetén gyakorlatilag a redőnnyel megegyező homogenitást mutat a világ felé. Akik kedvelik a modern dizájnt, azoknak mindenképp érdemes megfontolni a zsaluziát.

Zsaluzia árnyékoló előnyei

Támogatja otthonunk hőszigetelését

Míg nyáron a fénykontroll, addig télen a hőszigetelés miatt döntenek sokan a zsaluzia felszerelése mellett. Jelentősen képes megtámogatni ugyanis otthonunk hőszigetelésének és nyílászáróinak hatékonyságát. Legtöbbször utóbbi a felelős napjainkban még mindig a legnagyobb hőcseréért - ha azonban a zsaluziát az ajtók és az ablakok elé telepítjük, akkor a nagy hideg/meleg nem közvetlenül éri a nyílászárókat. Az extra légréteg pedig további szigeteléssel járul hozzá a védelemhez. Így lelassíthatjuk otthonunk hőcseréjét a szélsőséges időjárási körülményekben.

#kép#

Szigeteli a zajt

A zsaluzia nem csupán a hőt képes szigetelni bizonyos mértékig, hanem a zajt is. Amennyiben a lamellákat teljes mértékben elzártuk, az árnyékoló megtöri a zajhullámokat. Ezek már csendesebb formában érkeznek a nyílászárókhoz, amelyek által a zajszint még tovább apad az épület felé közeledve. Csakúgy, mint a hőszigetelésnél, a zajszűrés esetében is tudjuk tovább fokozni az árnyékoló befolyását, ha egyedi alakú lamellákkal rendelkező zsaluziát választunk. 

Védelemmel szolgál

Végezetül a zsaluziák egyik legfontosabb tulajdonsága marad a végére, mégpedig az ingatlan védelme. Az árnyékoló az illetéktelen betolakodókat ha teljes mértékben nem is védi ki, de biztosan jelentősen lelassítja. Az alumínium szerkezet már önmagában elrettentő hatást tud kelteni masszív küllemével, a leeresztett lamellákon keresztül pedig nincs az a gyakorlott tolvaj, aki átjut. Mindezek tetejébe pedig a motorizálhatóságának beidőzítésével megtéveszthetjük a bűnözőket, és elhitethetjük velük, hogy valaki otthon tartózkodik. Természetesen a beforgatott zsaluzia nem csak a betörőktől, hanem pl. a viharos széltől is óv – egyes típusok akár 160 km/h-s szélnyomást is gond nélkül kibírják.

Zsaluzia kültéri árnyékoló

Tipp: a GIL-Trade Kft. az egyik vezető nyílászárókra és árnyékolókra specializálódott cég, amely több, mint két évtizede foglalkozik egyedi, csúcsminőségű és gyönyörű alumínium zsaluziákkal. Ha különleges igényeink vannak zsaluziánkat illetően, a GIL csapatához bizalommal fordulhatunk.