Hagyomány, érték, elegancia...

Korunkban ismét nagyobb igény mutatkozik a különleges és egyedi hangulatokat megjelenítő üvegalkotások iránt. Egyre többen ismerik fel a díszműüvegekben rejlő változatos lehetőségeket, melyek már túlmutatnak az egyszerűbb dekorációs belsőépítészeti megoldásokon, és önálló művészi alkotásként is méltó helyet foglalhatnak el otthonunkban és életterünkben. Gyakorlatilag nincs két teljesen azonos díszműüveg. Minden alkotás külön egyéniséget tükröz, magán kell hordoznia készítőjének keze nyomát és megrendelőjének igényességét egyaránt. Az ólomüveg az európai civilizáció luxusterméke, mely évszázadok óta ejti ámulatba a szépségre fogékony embereket. Kezdetben csak templomokban használták a festett motívumokkal díszített ólomkeretbe foglalt üvegeket, melyek túlnyomó részben vallási témákat szimbolizáltak.

A katedrálisok festett üvegablakain át bevilágító napfény monumentális hatása erősíti azt a kívánt lelki harmóniát, amelyre mindannyian vágyunk az életünkben. Ehhez hasonló élményt próbálunk becsempészni a szürke hétköznapokba a díszműüvegek lakóterekbe való beépítésével. A XIX. századtól kezdve több, igen nagy tehetségű művész alkotásait is megtalálhatjuk világszerte és Magyarországon is. Pl.: Róth Miksa, Pantocsek Leó Valentin, L.C. Tiffany és F.L. Wright. Napjainkban újra reneszánszát éli a díszműüvegezés és hazánkban is egyre szélesebb körben válik elérhetővé, bár igazából még mindig nem nyert teljes elismertséget. A ma mesteremberei bátran támaszkodhatnak az előző korok évszázados hagyományaira és gazdag formavilágára. De a mai modern technológiáknak köszönhetően egyre tágabb lehetőségek állnak rendelkezésünkre, hogy mind a megrendelők, mind a magunk örömére hozhassunk létre igazi ízlést és egyben komoly anyagi értékeket képviselő alkotásokat.

Az ORGAN-Xmagyar magánvállalkozók által 1995-ben alapított szolgáltató vállalkozás. Társaságunk, az ORGAN-X Díszüveg Műhely Kft. azzal a céllal jött létre, hogy kielégítse azokat az igényeket, melyek a magasabb szintű lakáskultúrában jelentkeznek. A Magyar Üvegipari Szövetség tagjaként bevezettük az ISO 9001 : 2000 minőségirányítási rendszert, melynek nemzetközi tanúsíttatása 2003.-ban sikeresen megtörtént. Fő hangsúlyt kívántunk helyezni a magas minőséget képviselő termékek előállítására, valamint az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokra. Működésünk tíz éve alatt az ORGAN-X szolgáltatási köre jelentősen kibővült, partnereink növekvő elvárásainak megfelelően. Jelenleg a tervezéstől a beépítésig teljes körű szolgáltatást nyújtunk ügyfeleinknek az ország egész területén, felhasználva az elmúlt évek során szerzett tapasztalatainkat. 

Termékeinket ajánljuk bejárati és beltéri ajtókba, ablakokba, lépcsőházakba, felülvilágítókba, télikertekbe, de készítünk dekoratív üveg álmennyezeteket és térelválasztó falakat, hőszigetelt és biztonsági kivitelben is az előírt követelményeknek megfelelően. Gyártmányaink minden darabja kézi munkával készül, ezért is nélkülözi a sorozatgyártás egyhangúságát. Már a tervezés során módja van megrendelőnknek a lehetséges variációk áttekintésére, az üvegek, formák és minták tekintetében.

Messzemenően figyelembe vesszük az Önök igényeit, de természetesen munkatársunk a helyszíni felmérés során tájékoztatást ad a lehetőségekről. Segítséget nyújt annak eldöntésben, hogy a kiválasztott környezetbe milyen típusú üveg használata a legelőnyösebb. A gyártás során felhasznált kiváló minőségű alapanyagok, gyakorlati tapasztalataink és tanúsított minőségirányítási rendszerünk biztosítékot nyújtanak arra, hogy elégedetten tekinthessenek az általunk elkészített darabokra. 

Partnereink között tudhatunk jeles építészeket is, kiknek terveit már sikerült megvalósítanunk. Ezen kívül kivitelezőként részt vettünk igényes projectekben, több bevásárlóközpontban, jó nevű vendéglátóhelyeken és magánházaknál, melyeket kérésre referenciaként tudunk megjelölni! Megvalósult munkáinkból bemutatóanyagot találhatnak internetes honlapunkon: www.organ-x.hu. Több kiállításon mutathattuk be díszüvegeinket sikerrel a szakmai és nagyközönségnek egyaránt. Kiterjedt együttműködést folytatunk a hazai minőségorientált nyílászárókat előállító vállalkozásokkal.

Vásárlóinkat segíti még a Magyar Cetelem egyedülállóan alacsony költségszintű áruvásárlási hiteleivel.
Díszműüveget többfajta eljárással is készíthetünk. Meg kell különböztetnünk egymástól a más-más technikával készült alkotásokat. Az összeépítés módjában is két főbb irányvonal található, de egyik technika sem jobb, vagy rosszabb a másiknál!

Egyik az ólomkeretbe foglalt üveg, hagyományos nevén ólomüveg, mikor az üvegeket H keresztmetszetű ólomprofilok közé illesztjük, majd ezek találkozási pontjait forrasztással rögzítjük. Ez az eljárás több évszázados múltra tekint vissza. Másik a rézfóliázott keretbe teljes hosszában, ónnal forrasztott és anyagában színezett üveg, melyet sajnos hibásan a technika kifejlesztőjének neve után Tiffany üvegnek neveznek.

E két eljárás kombinációjával lehet különböző elemeket hangsúlyozni, vagy inkább finomabbá tenni. Mind az ólmprofilt, mind a forrasztást a kívánt hatás szerint lehet (patinázni) antikolni. Komoly tradíciókkal rendelkező eljárás még az üvegfestés, ahol az előre kiszabott speciális üvegre művészi festett motívumok kerülnek, melyet azután kemencében kell hőkezelni a felhasználás előtt. Készíthetünk mintát síküvegre homokfúvással, vagy savval történő mattítással is.

Ezen kívül az elképzelt motívumot sík és transzparens üvegből fazetta csiszolással is előállíthatjuk. Az utóbbi években gyártanak, még un. "dekorációs üvegeket" is, melynél egyszerűen átlátszó műgyantából öntött mintákat kombinálnak síküvegre ragasztott fémszalaggal vagy a színezést különböző fóliával helyettesítik. Nagyon fontos, hogy ne keverjük össze egymással ezeket az iparilag olcsón tömeggyártott termékeket a díszműüveggel!

A felhasznált anyagokról:

Antik üveg: A középkorban használt kezdetleges üvegek utánzásaként készül, kézi fúvásos módszerrel. A még folyékony üveget henger alakra formázzák, majd szétterpesztik, és síkfelületűre vasalják.Színezése még az olvadékállapotában történik, ezért gyönyörű tónuseltérések jellemzik. Minden másfajta üvegtől megkülönböztetik a zárványok és különböző nagyságú hólyagocskák és huzalok.

Katedrál üveg: Öntéssel készül, kézi hengerléssel, gyakran az antik üveg olvadékából egyik oldala sima a másik pedig különböző struktúrájú lehet.

Opaleszcens üveg: Alig átlátszó, de mégis fényáteresztő. Kézi megmunkálással, öntéssel és hengerléssel állítják elő. Az alapszín mindig opál, fehér, vagy rózsaszínű, megjelenésében többfajta struktúrájú lehet.

Koloreszcens üveg: Enyhén, vagy erősen transzparens üveg. Előállításakor a hengerlés előtt különböző színű üvegolvadékot adnak hozzá, így alakul ki jellemzően színes, márványos hatása, amiben nincs opál alkotóelem.

Fontos tudnivaló, hogy munkánk során túlnyomó részben anyagában színezett üvegeket használunk fel. Ezek gyártási helye az Egyesült Államok, ahol a piacvezető üveggyárak működnek. Pl: Kokomo Opalescent Glass Co.; Spectrum Glass Co.; Uroboros Glass Studio; Chicago Art Glass Co. ; Bullseye Glass Co.; Wissmach stb.

A munkákra vonatkozó vállalási árakat a következők határozzák meg: a felhasználásra kerülő üvegek fajtája, a készítendő felület nagysága, a minták részletgazdagsága és az üveg szerkezeti összeépítésének módja. Örömmel fogadjuk, magánszemélyek, tervezők, kivitelezők, építészek, nyílászáró gyártók, kereskedők, lakberendezők megrendeléseit. A vállalt munkákat rövid határidőre és igen jó minőségben tudjuk teljesíteni, korrekt feltételek mellett. Örömmel fogadjuk, magánszemélyek, tervezők, kivitelezők, építészek, nyílászáró gyártók, kereskedők, lakberendezők megrendeléseit. 

Elérhetőségeink a következők:

Weboldal:www.organ-x.hu

Üdvözlettel: Gregor Attila - ORGAN-X Díszüveg Műhely Kft.