Adunk néhány tippet, hogyan varázsoljunk tavaszi hangulatot a lakásunkban.

Tavaszias lakásdekoráció lakástextilekkel, díszpárnákkal

Tavasz = megújulás
A tavasz egyben a természet megújulását is jelenti, nem véletlen, hogy mi is kedvet kapunk a testi-lelki megújulásra, amely testet ölthet a lakásunk berendezésének megújítási szándékában is. Ugyan a belső falfestéssel még várnunk kell, amíg jobban felmelegszik az idő, de néhány egyszerű ötlettel is a tavasz érzését varázsolhatjuk a belső tereinkbe. A legegyszerűbben kivitelezhető, ha virágokat helyezünk el minden szobában. Válasszunk cserepes, évelő, hagymás virágokat, amelyek tavasszal nyílnak. Egy nagyon egyszerű megoldás, ha levágunk pár gyümölcsfaágat, és vázába tesszük (vízbe), így a meleg hatására nagyon hamar virágba borulnak. Ugyancsak a tavasszal és a húsvéttal szoktuk összefüggésbe hozni a barkát, amely szintén tavaszi hangulatba ejt minket.

Tavaszias nappali dekoráció Laura Ashley színeivel

Barka és gyümölcsfa ága étkezőasztal dekoráció


Játsszunk a fénnyel!
A téli mesterséges fény után leginkább a természetes fényre vágyunk, hiszen a borongós, szürke napok után a szervezetünknek is szüksége van a fényre. Ekkor a lakásunkat is szeretnénk világosítani, több fényt beereszteni. Ezt elérhetjük azzal, ha a súlyos sötétítő függönyöket lecseréljük és könnyedebb anyagokkal, például muszlinnal váltjuk fel. A fényáteresztő függönyöket is érdemes olyanra cserélni, amelyek nem takarnak olyan sokat, így több fényt engednek be, emellett látni engedik az ablakpárkányon elhelyezett virágokat is.

Világos és színes párnák, könnyed fényáteresztő függöny


Az ablakok felületének mennyiségét sajnos nem tudjuk növelni, ezért a kialakításukkor vagy a lakás későbbi átépítése során érdemes átgondolni, hogy szeretnénk-e több ablakfelületet, és ezzel több fényt a lakásban. Igyekezzünk az ablakokat úgy megtervezni, hogy a déli, délnyugati fekvésű falfelületeken minél több ablak legyen, hiszen így télen is jelentős fény juthat be a lakásba, napsütéses napokon pedig jelentősen melegíti is a lakást, emiatt a fűtésszámlán is spórolhatunk. Az ablakok persze „kétélű fegyverek”, hiszen nyáron majd az árnyékolásról kell gondoskodnunk, hogy ne forrósodjon fel nagyon a lakásunk. Sajnos a mesterséges fényforrásokat tavasszal sem iktathatjuk ki a szobákban, hiszen a késő esti vagy a kora reggeli órákban szükség van rá, ám ha gondoskodunk helyi megvilágításról, kiegészítő fényekről, azzal szintén növelhetjük a fény mennyiségét tereinkben.

Klasszikus nappali tavaszias aranyeső dekorációval

Bútorokkal, kiegészítőkkel a világos terekért
A fényhatást a bútorokkal, padlózattal és tükrök segítségével is növelhetjük a helyiségekben. Ha
világos bútorokat, szekrénysorokat, illetve világos padlóburkolót választunk, azzal még a legsötétebb helyiségekben is a világos érzetét kelthetjük. Érdemes a lakástextileket is lecserélni ilyenkor tavaszi, virágos huzatokra, amivel üdítő, erőt adó összhatást érhetünk el. A fehér a frissesség, tisztaság érzetét kelti, ha sötétebb tónusúak a bútoraink, akkor próbálkozzunk fehér kiegészítőkkel, nem bánjuk meg!

Kék üvegvázába állított tavaszi virág konzolasztalon

Tavaszi veranda fonott garnitúrával, virágokkal

Törekedjünk rá, hogy áttekinthető, rendezett, légies benyomást keltsen a lakásunk! Az összképet jelentősen ronthatja, ha mindenféle tárgy éktelenkedik elől. Ha ezeket sikerül zárt helyen eltüntetni, akkor jelentős lépést tettünk ez irányba!