Ezzel megteremtve az otthoni kertészkedés lehetőségét szinte bármilyen lakókörnyezetben. Ismerd meg a kokedama japán hagyományok szerint készülő mohalabdás növényeket!

Hideg Gergellyel a Design+ kiállításon találkoztunk, különleges, mennyezetről lelógó növények között. Az első gondolatunk az volt, meg kell érintenünk ezeket az érdekes, mohával benőtt labdákat amik olyan bolyhosak és jópofák voltak, és amiben a növények annyira jól érzik magukat. Gergely valószínűleg aznap már ezredszer mondta el, hogy mi is ez, de látszott rajta, hogy túl nagy a szerelem ahhoz, hogy ezt ne tegye meg még több ezerszer...

Hideg Gergely kokedama készítés

Nyilván sokatoknak volt már olyan élménye, hogy időről időre meglátogattatok egy kertáruházat és ott jól bevásároltatok mindenféle növényeket abban a reményben, hogy azokat majd a lakásotokban nevelgessétek. Ám ezek a szépnek induló növények legtöbbször megmakacsolták magukat, mondván, hogy nekik folyamatosan nedves talajra, napfényre, meg ilyesmikre van szükségük, és ezek hiányában hónapokon belül elszáradtak.

A Petite Planetnél olyan dolgokat árulunk, amik nem csak tetszenek nekünk, de kokedama formában könnyen - a cserepes formánál lényegesen könnyebben - nevelhetőek is. Ez elég sok utánajárást igényel: a növényeket egyedileg választjuk, és a nekik megfelelő életfeltételeket biztosító talajba ültetjük őket. Olyan adalékokat használunk a mohagömbökben, amelyek elég sokáig képesek ellensúlyozni a tápozás hiányát, és mindezt teljesen környezetbarát módon, vegyszerek használata nélkül tesszük.

Kokedama a kertben

Mi a elsősorban a kokedamában találtuk meg azt a megoldást, ami a kényelmesebb hobbikertészeknek is biztosítja a fenntartható otthoni zöld környezet lehetőségét, egyszersmind a kortárs design igényeinek is remekül megfelel. Nincs sehol sem fény a lakásban? Az ablakban tuti van: lógass oda néhány kokedamát, biztosan szeretni fogja. Van, hogy több hétig nem nézel a növényeid felé? Hát válassz a kevésbé vízigényesekből, az valószínűleg túléli a szokásaidat. A kokedama nekünk több, mint egy szobanövény. Egy élő szobor, ami valóban műtárgyként működik, ha megtalálja a megfelelő helyét.

Kokedama függesztett változat lakásban

Hogyan gondozzam a Kokedamát?

Ha például most vetted kézhez vagy vitted haza a kokedamádat, kezdd azzal, hogy vizet adsz neki! Az alábbiakban megtudhatod, hogy mit kell tenned, hogy a kokedamád jó egészségben zöldellhessen nálad hónapokig, vagy akár évekig is. Mi a Petite Planetnél olyan növényeket választunk a mohagömbökbe, amelyek számára a kokedama megfelelő körülményeket biztosít az egészséges növekedéshez.

Beltéri növények kokedama

Fény
A kokedamád címkéjén, és a webshopos terméklapján is láthatod, hogy a bele ültetett növény fényigénye nagyjából milyen. Nyilván a fényigényének megfelelő hely a legideálisabb, de néhány növény azért tágabb határok között is jól fogja érezni magát - az első hónapot ha tudod, szánd az ismerkedésre, hogy meglásd a kokedama viselkedését a kiszemelt helyen.

A fényigényes növények napi több óra közvetlen napfényt igényelnek (lehetőleg inkább a délelőtti időszakban), a félárnyékot kedvelő növények esetében a reggeli órákat leszámítva kerülendő a napfény, míg az árnyéktűrő fajták jól elélnek aránylag kevesebb szórt fénnyel is. Akármi is van a címkén, a fotoszintézishez mindenképpen kell fény, figyelj tehát arra, hogy az árnyéktűrő növények se kerüljenek túlságosan távol a fényforrásoktól.

Kokedama műalkotás

Bent vagy kint?

A Petite Planet kokedamák elsősorban beltéri használatra készülnek, de ez nem jelenti azt, hogy ne tehetnéd őket a késő tavasztól őszig terjedő időszakban ki a szabadba. A szabadba helyezett kokedamáknál ügyelj arra, hogy közvetlen napfény ne vagy csak keveset érje a gömböket, mert attól gyorsabban száradnak, és a mohák megbarnulhatnak, illetve egyes növények levelei megéghetnek. Ha télire is szívesen kint hagynád a kokedamádat, kérjük nézz utána a növénynek a címkén található latin név segítségével, hogy tűri-e a fagyot.

Kokedama webshopból

Lógjon vagy üldögéljen?

A kokedamát leteheted valahova, de fel is lógathatod.  Ha úgy döntesz, hogy fellógatás nélkül használod, akkor vízálló felületre tedd, vagy használj alá egy kisebb tálat vagy más alátétet. Ilyeneket nálunk is vehetsz Mi bonsai tál alátéteket használunk erre a célra, vagy kereshetsz az ízlésednek jobban megfelelőt otthon vagy máshol. A függesztéshez a címkére tekert damilt és kampót ajánljuk, de persze bármilyen kötelet használhatsz, ami neked tetszik. Vigyázz azért arra, hogy minél természetesebb anyagból van a kötél, annál hamarabb meg fogja adni magát a nedvességnek és a mohák támadásának - a spárga például nem nagyon bírja 2-3 hónapnál tovább.

Virágos növények kokedama

Hogy locsoljam? - Vízigény

A kokedamákba ültetett növények vízigénye változó, a címke illetve a webshop terméklapja felvilágosítást ad e tekintetben is. A magas vízigényű növények esetében a kokedamát folyamatosan nedvesen kell tartani (hogy a gömb tapintásra is nedves legyen), a közepes igényűeknek elegendő, ha a locsolási ciklus végére a mohagömb csak legbelül marad vizes, a szárazságot tűrő kokedamák pedig akár teljesen ki is száradhatnak két öntözés között. Általánosságban elmondható, hogy a cserépbe ültetett növényekhez képest fele olyan gyakran, vagy még ennél is ritkábban kell vizet adni a kokedamáknak. Mi magunk a növényeinket jellemzően 5-7 naponta öntözzük.

Amikor ismerkedsz a kokedamáddal, fogd meg gyakran, érezni fogod ahogy a súlyából veszít. Azokat a kokedamákat kell locsolni, amik már nagyon könnyűek a vizes súlyukhoz képest – meg persze ahol már látványosan kókadoznak a növények.

Petite Planet

Kokedama fürdetés??

Fontos, hogy a kokedamát nem nagyon lehet úgy locsolni, hogy például folyóvíz alá tartjuk, vagy öntözőkannával próbálkozunk. A moha erős vízzáró réteget alkot a kokedamán, ami egyrészt lehetővé teszi a hosszabb öntözési ciklust, másrészt pedig gyakorlatilag lehetetlenné teszi a folyóvízzel való locsolást. A kokedamát fürdetni kell :)

A kokedama fürdetésének lépései: csinálj egy vödör szobahőmérsékletű vizet (használhatsz nagyobb lábost vagy feltöltheted a mosdókagylót is). Ha lehet, hagyd kicsit állni, hogy a klór távozhasson a vízből, és ne használj olyan edényt, amiben korábban vegyszerek voltak. Fogd a kokedamádat, és nyomd a víz alá, úgy, hogy a növény szára is elmerüljön. Várd meg, míg kibuborékozza magát a labdád, ez körülbelül fél percet vesz igénybe. A vödör felett kicsit nyomkodd ki a vizet. Egyébként ilyenkor a mohagömb aránylag jól formázható, az esetleges kisebb deformálódások helyrehozhatóak. Különösen a nagyobb labdákat és azokat amiket lógatsz tedd valamire ahol még 5-10 percet csöpöghetnek. Ezután mehet vissza a helyére.

Több infót és a webshopot itt találod: www.petiteplanet.eu

Asztali kokedama