Egy biztos, mindannyian izgatottan várjuk, hogy a bútor- és konyhagép-gyártó cégek, tervezők milyen újdonságokkal rukkolnak elő. A 11. Konyhakiállítás felkért szakértőivel bemutatjuk azokat a friss irányzatokat, amik meghatározzák a 2020-es otthon konyhai enteriőrjét. Belsőépítészek, lakberendezők, és bloggerek osztják meg veled, hogy merre érdemes elindulnod, ha újragondolnád otthonod központi terét. Február 28. – március 1. között pedig kirándulj a legújabb trendek, konyhatechnológiák és konyhai eszközök rengetegében, vegyél részt az egész napos konyhatervezési tanácsadáson, szívd magadba a szakértők milliónyi ötletét, és közben hódolj a varázslatos gasztrokalandoknak is! Tarts velünk te is a Budapest Sportarénában!

Csorba Anita, tértervező – Inspirácók Magazin

A korábbi évekhez hasonlóan a Pantone szakértői idén is megválasztották az év színét. Az elegáns Classic Blue pedig a konyhákban is rendkívül népszerű lesz, legyen szó bútorokról, csempékről vagy kiegészítőkről – ismerteti az idei év egyik meghatározó trendjét Csorba Anita. „Persze, ha színes konyhákról van szó, nem csak a kék jöhet szóba: eljött a színpompás konyhacsempék kora, amelyek a legszimplább konyhát is izgalmassá teszik. Ha pedig nem akarunk ennyire drasztikusak lenni, akkor gondolkozzunk foltokban: a monokróm konyhát felpezsdítő színfoltok 2020 nagy slágerei közé tartoznak majd.”

Cementlap mintás konyhafal

A tértervező megnyugtatólag hozzáteszi, hogy bár a színes bútorok nagyon trendinek számítanak, egy szép vonalvezetésű klasszikus fehér konyhával soha nem lehet hibázni. Az aktuális divatról szólva pedig Csorba Anita elmondja: a természetes fa konyhák ismét reneszánszukat élik. “További újdonság, hogy 2020-ban a konyha elrendezését még funkcionálisabbá teszik az enteriőrtervezők: egyre elterjedtebbé válnak a kettéválasztott konyhaszigetek, amelyek megkönnyítik a konyha használatát, a főzés közbeni közlekedést.”

Különleges étkezőasztal láb
 
Venczel Klaudia – Saját Otthon Projekt

„Az utóbbi időben az úgynevezett japandi trend gyakorolta rám legnagyobb hatást. Bárhol járunk a világban érezhetően erősödik az aktuális trendek között, hiszen a végeredmény egy vizuális érzékekre ható, időtálló konyha, ahol szinte minden nap öröm a főzés.” – így Venczel Klaudia.

A japandi ötvözi a japán formatervezés minimalista vonalait a skandináv enteriőrök megnyugtató kisugárzásával – ismerteti a stílust a Saját Otthon Projekt bloggere. A japandi remek kiindulás lehet azoknak, akik modern, de otthonos konyhában gondolkodnak, hiszen mindkét irányzat erősen hangsúlyozza a funkciók fontosságát, és előszeretettel alkalmaz természetes anyagokat – fogalmazott.

Teáskészlet japandi lakberendezési stílushoz

„A legtöbb japandi konyha sötétebb alapokkal kezdődik, és az igazi kontrasztot a világos és a sötétebb árnyalatú faanyagok csodás keveréke adja. Kiegészítőként tökéletes választás az a kézműves kerámia, és a természetesség további hangsúlyozásához a szobanövények vagy a fűszernövények.”

Famintás fényes konyhafront

Szabó Rita – Lakberendeződ

„Függetlenül attól, hogy milyen évet írunk, én az időtálló konyhát tartom a legmegfelelőbb választásnak, hiszen ezt a helyiséget általában hosszabb távra tervezzük. Jó, ha az aktuális trendek figyelembevétele mellett mindig számításba vesszük, hogy mi az, ami még évek múlva is biztosan tetszeni fog”- tanácsolja Szabó Rita lakberendező. De ha mindenképpen trendek, akkor 2020-ban a természetes anyagok – kő, fa, márvány – használata még nagyobb hangsúlyt kap, és a szakma előszeretettel társítja ezeket időtálló, például a fém-, acélfelületekkel – teszi hozzá az Otthonod mentora enteriőr dizájnere. A sötét árnyalatú bútorok továbbra is kedveltek lesznek, ezeket is bátran lehet kombinálni fával, fahatású felületekkel, és egyre több kő-üveg párosítással találkozhatunk majd. „Az elmúlt években túlzottan felkapott lett, ezáltal kissé kommerszé vált a metrócsempe, úgyhogy a trendkövető lakásfelújítók kis időre búcsút mondhatnak ennek a burkolatnak. Szerencsére számos egyéb lehetőség rendelkezésre áll a kiváltására.”

Beton színű konyha

Hujber-Nagy Aletta – HNA Design

Környezetbarát elemek, újrahasznosított anyagok, természetes felületek, kézzel készített csempék, téglák és bútorok: 2020 konyhája a fenntartható életmód mellett teszi le a voksát – teszi egyértelművé Hujber-Nagy Aletta belsőépítész. Javaslata szerint a környezettudatos stílust érdemes tovább hangsúlyozni zöld vagy kék árnyalatokkal, amik nem mellesleg csodásan mutatnak a szintén divatos arany színnel kombinálva.

„Jellemző a 2020-as konyhadivatra a fémszínek keverése, a vörös- és sárgaréz, a csiszolt nikkel használata. Az aranyszínű csapokhoz pedig most már aranyszínű mosogatót is vásárolhatunk. A pultokra és cseppfalakra látványosan erezett márványmintás nagyméretű lapok kerülnek, melyek fával és betonnal remekül harmonizálnak.”

Márvány mintás konyhasziget

Vitrines konyhaszekrény

A mennyezet, mint ötödik fal szintén hangsúlyossá válik a konyhában. Burkolhatjuk fával, festhetjük színesre, sötétre, vagy csak egyszerűen izgalmasabbá tehetjük pár gerendával. A frontokat bevonhatjuk bőrrel vagy sárgaréz lemezzel, de a cseppfalak, elszívók is kaphatnak sárgaréz bevonatot – folytatja a szakember. Érdekesség, hogy az egybenyitott nappali, étkező és konyhaterekről lassan újra elkezd leválni a konyha és önálló, ugyanakkor szobaszerű helyiséggé válik, melyeket az okos kütyük és a LED technológia vívmányai, fénytestei egészítenek ki.

Harsányi Gábor – Lakberinfo.hu lakberendezési magazin főszerkesztője

A kortárs konyhai tervezési ötleteknek és anyagoknak ötvözniük kell az elegáns esztétikát a tartós és funkcionális kivitellel és anyagválasztással – jelöli ki a legfontosabb alapelvet Harsányi Gábor, hozzátéve, hogy a sötét, nyers és elsősorban matt felületek jelennek meg az év trendjeiben.
„Eleganciát és drámai hatást keltenek, amit az esti rejtett és irányított fények hangsúlyoznak a legszebben. Párosítsuk a sötét árnyalatokat kávébarnákkal, fa színekkel, szürkékkel vagy keksz és bézs színekkel, így divatos, meleg és barátságos konyhánk lesz. A sötétkék az utóbbi időben sokak kedvenc választása volt.

Loft hangulatú konyha

Noha a színek pszichológiája és hangulatmeghatározó tulajdonságai a nyugtató és étvágycsökkentő tulajdonságairól számol be a kéknek, a sötétkék mélyebb árnyalata igencsak mutatós lesz. Ráadásul harmonikusan kombinálható sok más színnel, különösen a szürkével. Az év anyagai között a kőből és a márványból készült felületeket említi a szakember. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy a finom mintázatok ötvözése mellett a monokróm összhatásra érdemes törekedni.

Kék konyhabútor

Riedl Annamária – Stile di Vita alapító főszerkesztője

„Hatalmas tévedés, hogy a fehér szín unalmas. A lakberendezésben határozottan ez a legbiztonságosabb választás, mert bárhogy is nézzük, időtállóbb, biztos alap, amit könnyedén személyre szabhatunk” – osztja meg hitvallását Riedl Annamária. A Stile di Vita újságírója azt javasolja, hogy színes elemekkel dobjuk fel a konyhát. Az olaszok remek stílusérzékéhez nyúlva gondolkodjunk élénk, domináns színekben, például a vörös, sárga és a narancs árnyalataiban.

Türkiz konyhabútor

Mindhárom a mediterrán vidékek hangulatát hozza el a hétköznapokban is, divatjuk a konyhában is időtálló, hiszen örökérvényű színekről beszélünk. Riedl Annamária a színes konyhasziget kialakítását ajánlja azoknak, akik szeretnék megtörni a fehér alapot, hiszen egy jól eltalált, erős színben játszó központi elem egyedi arcot ad a helyiségnek.

Mini konyha

Válaszd ki a kedvenc stílusod!

A konyha enteriőrjét uraló legfrissebb trendeket élőben is megnézheted február 28. – március 1. között a 2020-as Konyhakiállításon. A háromnapos rendezvényen olyan világszínvonalú újdonságokkal, ötletekkel, termékekkel és megoldásokkal találkozhatsz, melyekkel korábban még sosem! feltérképezheted a hazai konyhabútor és konyhadesign márkák legjavát, kipróbálhatod a legújabb konyhai kis- és nagygépeket, elmerülhetsz a legfrissebb trendekben, az egész napos konyhatervezési tanácsadás során pedig profi segítséget kaphatsz álomkonyhád életre keltéséhez. Ha építkezel, felújítasz vagy csupán szenvedélyes konyhaművészként izgalmas megoldások után kutatsz, itt a helyed! Találd meg az Igazit a Budapest Sportarénában!

www.konyhakiallitas.hu