Nem csak a modern lakberendezésben trendi és dekoratív a csíkos, de a régi korokban is előszeretettel használták az előkelő polgárok és nemesek az otthonaikban falakon, bútorokon. Tehát a csíkos tapéták és falfestés mellett a különféle kiegészítők, mint például a szőnyegek, lámpabúrák, valamint egyéb dísztárgyak is reneszánszukat élik a közkedvelt csíkos mintázattal.

Térelválasztó csíkos léces elem

Hálószoba geometrikus mintával

Csíkos falak léces falpanelekkel is

A csíkos mintázatú falak vízszintes csíkozással tágítják a teret, függőlegesen pedig optikailag javítják a belmagasság érzetünket. Ezért tökéletesen választás lehet a kis belterű szobákba. Azonban az arányokra mindenképp figyeljünk oda. A csíkok több színben alkalmazva már igencsak rátelepednek a térre, amíg szinte mindenhol használva őket szisztematikusan zavarossá és nyugtalanítóvá is válhatnak. Ezért a legjobb, hogy ha a fal színéhez igazítva tömörfa léces falpaneleket használunk, amik akár térelválasztóként is jól működnek. 

Csíkos hatású lakásdekoráció léces falpanel

Csíkos ágynemű

Szemvezető csíkok a padlón

Az egymás mellé rendezett, vastagabb vagy vékonyabb vonalak automatikusan irányítják a figyelmünket. Ezt pedig remekül ki lehet használni, ha például ki szeretnénk emelni egy-egy bútort vagy kiegészítőt. A csíkos szőnyeg ebből a szempontból tökéletes választás lesz olyan helyeken, ahol például fel akarjuk hívni a figyelmet egy jó formájú bútorra vagy akár egy izgalmas műalkotásra. Az Alza webáruházából most bútorokat is választhatunk, amik segítenek egy csíkos koncepciót a legoptimálisabban megvalósítani például egyszínű fotelekkel, padokkal, dohányzóasztalokkal, kiegészítőkkel. 

 

Játék a színekkel

A pasztell színű csíkok harmóniát hoznak az enteriőrbe. Ugyanez a helyzet akkor is, ha egyféle szín több árnyalatát használják a csíkozásban. Többféle szín keverése a csíkoknál már sok lehet. Azonban itt is akadnak kivételek, amikor ki akarjuk emelni a csíkokkal egy adott falszakaszon. Ebben az esetben a két vagy több színnel történő csíkozás szolgáljon uralkodó mintaként, a többi kiegészítő pedig legyen semleges – így tudjuk megtartani az egyensúlyt.

Csíkos ágytakaró

A klasszikus fekete-fehér csíkozás például rendkívül jól mutat abban az esetben, ha minden más kiegészítő visszafogott színnel rendelkezik. Ez a monokróm játék egyébként is bőven leuralja a teret, ugyanakkor jól áll a fekete-fehér ilyen módon való felhasználáshoz bármilyen élénkebb szín is – ez segít kiemelni az előbbi kombinációt.