A worshop vezetője Hrubos Margo néhány kedvcsináló gondolata a workshopról:
 
Hrubos MargoRégóta vagyok dekoratőr. Az utóbbi években személyes és szakmai érdeklődésem is egyre inkább a lelki mélységek megélésére, és megnyilvánítására irányul. Sokat rajzolok és különböző technikákkal kísérletezem. Alkotónapokat, nagy közös rajzolásokat is tartok, ahol bárki átélhet elmélyült művészi pillanatokat akár kezdők, akár szakmabeliek a jelentkezők.

Flow élmény ez, amire nyitottak a fiatalok, de az idősebb korosztály is. Szívesen megosztom a számomra előremutató folyamatokat, ami egyfajta alkotói élményben teljesedik ki. Függően az adott nap tematikájától mindig más lelki megközelítés és látványvilág vár a résztvevőkre. Kiindulási alapom a Zentangle stílus egyszerű megközelítése.


Mi az a Zentagle és mit közvetít? 

Évekkel ezelőtt találtam rá a Zentangle stílusú fantáziarajzolásra. Ez egy fekete - fehér színekből építkező, vagány művészet irányzat, valójában tollrajzok szabad áramlása. Egy mondatban összefoglalva a lényeget: Ismétlődő mozdulatokkal létrehozunk egyszerű motívumokat, majd a motívumok rajzos elemekké állnak össze. Ezek a kisebb minták pedig a ,,végtelenségig” folytathatóak, ritmikusan ismételhetők. Így különleges szövevények, akár bonyolultnak tűnő térbeli hatások is létrejönnek a papíron, véletlenszerűen vagy akár pillanatnyi felmerülő tervek, vágyak megvalósulásaként.

Ez egy nagyon izgalmas, és elmélyülős alkotói folyamat, ahol nincs is igazán konkrét cél. Nem kell szépnek lenni a végeredménynek ám mégis szinte mindig nagyon különleges és látványos alkotások születnek. Ez a meditatív rajzolás kikapcsol, mentálisan letisztít és beindítja a képzeletet. Aktivizálja az elmét, mert a minták felépítése és rajzolása egy összerendező és élénkítő, fiatalító agyi tevékenység.

Titok mindennek a mélyén

Nagyon sokat tudnék mesélni arról, hogy mi mindent indított el bennem ez a folyamat, a rendszeres zen rajzolás. Például ráéreztem, hogy ilyen elmélyülős, és apró mozdulatok rendszere minden archaikus művészeti alkotás is, amik az idők során kikerültek a mesterek, művészek kezei közül. Sok kis vésés a kőben, tekeredő kelta fonatok, vagy a fafaragó kés nyomaiból összeálló mintázatok, hajdani asszonyok öltései, vagy szövött és csomózott mintái. Néha egy - egy rajzos estét szabályos ,,időutazásként” éltem meg. Gyűltek a rajzok a dossziémban, és ha rájuk néztem nem is feltétlen az ábrák, hanem a közben átélt lélektörténéseim gyönyörködtettek igazán.

Törzsi és ősi motívumok festése

Aztán egy nap megláttam a neten egy enteriőr fotót egy natúr lakberendezési témát bemutató helyiségben. A képen egy óriás méretű fekete - fehér dekoráció volt a falon. Az általam imádott fekete - fehér meditatív rajzos stílust idéző kép volt, annak is az egyik legegyszerűbb grafikájú változata. Archaikusan egyszerű. Szinte törzsi hangulatot, természetes erőt árasztott. Amit láttam benne az a sok elmélyült mozdulat türelme, és egyszerű esztétikája. 

Ekkor villámcsapás-szerűen jött az ötlet, hogy nemcsak a fiókban kellene gyűlnie a rajzaimnak, hanem nagyban, a falon kell életre kelniük. Így az a fajta nyugalom, amely alkotás közben megszületik... így lehetne a tér, és a szoba része is, ami minden nap hatással lehet ránk. 

Hrubos Margit fest

Kézi rajzolás dekorációs festés

Nagymaros Napkelet vendégház dekoráció

Egyedi dekorációs festésEgyedi rendelésre készült kép a nagymarosi Napkelet Vendégházban

Képek feszített vászonra

Megvalósítottam az elképzelésemet: feszített vászon alapra kikísérleteztem a legjobb hozzávaló markert, ami jól siklik, szépen terül és amelynek a fekete festéke is ragyogó és színtartó. Nagyon tetszett nekem is, és másoknak is mert egyszerűségében nemes és élő. Folyamatosan szólítgatja a szemlélő képzeletét. Azóta már jó pár fali dekort készítettem ezzel a technikával megrendelésre is. 
A Zenvonal Műteremben Alkotónapokat szerveztem, hogy mások is kipróbálhassák milyen az, ha saját lelkük, és személyes esztétikájuk kerül ki az otthonuk falára.

Festés workshop Budapest

Önkifejező festés

Meditációs rajz készítés

Workshop, rajzolás és festés

Zentangle rajzolás workshop

Egyedi dekorációs kép workshop

Alkotónap Zentangle Műterem

Rajz workshop

Sok szép művész pillanat van már mögöttünk, és örömmel várok mindenkit, aki szeretne elmélyülni a különleges ősi formák világában és szeretne egy egyedi saját maga készített dekoratív képpel gazdagabb lenni. Most tavasszal is lesz ilyen alkalom, ahol elsajátíthatóak az alapok. Készíthet mindenki egy nagy vásznat a saját kezével, a saját lelkével, aztán ha megérzik az ízét... kinyílhat a világ az otthoni alkotásokra is.

Alkotónap a Zenvonal Műteremben:

LAKÁSDEKORÁCIÓS GRAFIKÁK NAGY FESZÍTETT VÁSZNAKRA 

2022 május 22 - én vasárnap és június 3-án pénteken

 Jelentkezni e-mail-ben a zenvonal@gmail.com címen lehet.

Alkotás: 10-től 17 óráig
Művészeszközöket, alapanyagokat biztosítjuk. 

Csatlakozz az eseményhez a Facebookon!

Bővebb információk: www.zenvonal.hu

Zentangle rajzolás

Zen rajzolás Zentangle műterem

Meditációs rajzolás