A tavasz a megújulás és a kreativitás időszaka. Ilyenkor újult erővel vágunk bele olyan lakásfelújítási, otthonszépítési és lakberendezési projektekbe, amelyek már jó ideje megvalósításra vártak. 
 
Miért jó tavasszal átalakítani?
Több okból is. Ebben az időszakban sokkal kedvezőbb, szárazabb és kiszámíthatóbb az időjárás, ami nagyon fontos szempont a falfesték megszáradásánál, a tapéta ragasztásánál, illetve a parketta vagy padlószőnyeg lerakásánál is. De természetesen az időjárás csak egy kis része annak, miért érdemes inkább a tavaszi hónapokban elkezdeni a lakásunk nagyobb átalakításait. Ilyenkor több az energiánk, és tovább is dolgozhatunk egy-egy projekten, hiszen hosszabbak a napos órák.

Ilyenkor ráadásul számtalan vonzó, üdítő trend is napvilágot lát, amelyek között érdemes szétnézni, ha felújításra – vagy legalábbis egy kis átalakításra – adjuk a fejünket. A lakberendezési kiegészítők azok, amiket előszeretettel vásárolunk. Egyrészt árban elérhetőbbek, dekoratívak és megadják azt az érzetet, hogy egy új és üde színfolt került a szobába. A régi megunt holmikat pormentesen pakoljuk el, adjuk el online, vagy közeli garázsvásárokban. 

Az idei tavasz 4 trendi lakberendezési ötlete
Számtalan lakberendezési magazin online és nyomtatott katalógus áll rendelkezésünkre, ahonnan temérdek ötlet közül válogathatunk, ha egy kis inspirációra lenne szükségünk akár a formák, színek, lámpák, képkeretek, burkolatok, kaspók vagy éppen a szőnyegek terén. Íme a 4 legjobb:

Újra 70-es évek!
Az elmúlt években a 2000-es évek és a 90-es évek retró trendjei köszöntek vissza a divatban és a lakberendezésben, most pedig a 70-es éveké a főszerep. Idén nagy kedvenc a mustársárga a türkiz és a lila szín. A színek mellett pedig a bútorok formájában is visszaköszön ez az évtized. A szögletes formákat és az erősen texturált szöveteket, szőnyegeket, például egy shaggy szőnyeget is érdemes  beszerezni a lakásba. Egy kopott bőrkanapé egy régi rock együttes plakátja máris újraértelmezi a nappalit, vagy az étkezőt. 

Világos nappali a 70-es éveket idéző barna bőrkanapéval

Munka és otthon egyben
A koronavírus teljesen átírta a munkavégzés rendjét. Pontosabban az irodát felváltotta a home office, aminek a kialakítására és szépítésére az elmúlt időben sokan igyekeztek több időt szentelni. A gyakorlat az, hogy otthon nem kell irodai hangulatot teremteni, szabadon alakíthatjuk otthonossá, sőt akár egzotikussá a dolgozót. A saját „iroda” kialakításához világos színeket alkalmazzunk, amelyet nagyszerűen kiemelhetünk néhány szép szobanövénnyel. A nővények a páratartalmat is szabályozzák és hozzájárulnak a jó közérzethez. Vintage hangulatú bútorokkal nem marad el a siker. 

Home office sok élő növénnyel

Időtálló márványminták
A burkolatok terén a márványminta mindig is időtálló választás volt, hiszen letisztult, egyszerű, elegáns, mégis trendi hatást kelt. Ha azon gondolkodunk, hogy új arculatot adjunk az otthonunknak, bátran nyúlhatunk ehhez. Idén pedig új színekben is felfedezhető, így a kék, arany és zöld változatainak is adhatunk egy esélyt. Ha nem akarunk teljes padlóburkolat cserét, akkor csak egy-egy hosszúkás falszakaszra burkoltassunk. Erre aztán tehetünk egy szép tükröt, elé pedig egy konzolasztalt. 

Szőnyeg szerelem
Ki gondolná, de a szőnyegek kiválasztása is nagyon lényeges. Ha maradunk az egyszínű változatoknál, akkor célszerű például shaggy szőnyeget vásárolni, ami antiallergén és padlófűtés esetén is alkalmazható. Emellett könnyű őket tisztítani, hõkezeltek, antisztatikusok, dekoratívak és sokféle színben kaphatók. A shaggy szőnyeg nagyszerű választás azoknak, akik szeretik a kényelmet, a puhaságot és az otthonos légkört. Nagy méretek esetében már az ár is magasabb lesz, de ne feledjük, hogy a szőnyeg több évre szól és a szoba centrumába kerül. 

Elegáns hálószoba nagy szőnyeggel

Ha csak kicsiben gondolkodsz
Aki szeretne egy kis pénz spórolni, azok választhatnak az olcsóbb, fenntarthatóbb, tavaszi DIY-trendek közül is. Ezek elkészítéséhez egy kis időre és türelemre van szükség de nincs nagyobb öröm mint egy saját váza, koszorú és kiegészítők készítése. Ezeket a lakások kívül az erkélyre vagy a teraszra is kihelyezhetünk.  

Formáld a saját képedre a képeket!

Ha van egy szabad falszakaszod, akkor díszítsd kép kollázzsal! A színes témájú képeket - amiket üres keret vásárlása után Te magad is elkészíthetsz - aztán lazán ízlés szerint szabályos minták szerint, vagy ömlesztve is a falra tehetünk. Egy ilyen fal mindig vonzza a szemet. Kedvenc képeinkből is készíthetünk válogatást, ami mellett garantáltan elidőznek majd a barátok is. 

Kis kis kép a falon hálószobában