Nem mindegy azonban, hogyan kombinálod őket, ha tökéletes összhatást szeretnél elérni. Ismerd meg a 15 legizgalmasabb színpárosítást és dobd fel velük otthonod!

Kék fal natúr fa bútorokkal

Néhány jó tanács, mielőtt színeket választasz

Annak érdekében, hogy valóban harmonikus eredményt érj el az új színekkel, fontos átgondolni az adott szoba funkcióját, a tér adottságait és azt a hatást, amelyet ki szeretnél váltani. A választást nagymértékben befolyásolja az adott szoba mérete, arányai, a beáramló természetes fény mennyisége és a hely egyedi jellegzetességei.

Ha megszületett az átfogó terv, válassz olyan színeket, amelyek leginkább megfelelnek az elképzelt hatásnak. Legyen egy domináns szín, amivel összehangolod a többit, megteremtve a tónusok egyidejű változatosságát és egyensúlyát. 

Mielőtt hozzálátnál a munkához, érdemes látványtervet is készíteni, mert a siker nemcsak a színek keverésén és felhasználási arányán múlik, hanem azon is, hogy hogyan kombinálod a mintákat, stílusokat és felületeket.

Rózsaszín fal és rózsaszínű kanapé

Ismered a 60-30-10 szabályt?

A 60-30-10 szabály egy szobában alkalmazott színek arányára vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy 60 százalékot tarts fenn a fő színnek - ez adja általában a falak, a padló, a szőnyeg vagy a függönyök, valamint egy-két bútordarab színét. 30 százalékban használj másodlagos színt, amely mélységet ad a térnek. A maradék 10 százalékban pedig alkalmazz egy harmadik színt, hogy még nagyobb kontrasztot és vizuális érdeklődést teremts.

Lássuk a 15 legjobb színkombinációt!

Ezek az árnyalatok és arányok tovább formálhatók, így mindegyiket a saját ízlésedhez igazíthatod. A DODO bútorai közt pedig inspirációt is szerezhetsz hozzájuk!

Fehér-Bézs-Fekete: Ez egy biztonságos, nyugalmat árasztó és örökérvényű színkombináció, amit könnyen izgalmasabbá tehetsz színesebb kiegészítők alkalmazásával. Élőbbé tehető az összkép zöld növényekkel.

Szürke-Fekete-Fehér: Monokróm nyugalmas színkontraszt, ami könnyen rideggé válhat a színek hiánya miatt, ha nem vigyázol. Azonban, ha az adott helyiségben zöld növényeket helyezel el, és természetes faanyagokat használsz kiegészítőként, könnyen otthonossá teheted.

Kőmintás étkezőasztallapETERNITY SZÜRKE KERÁMIA 10 SZEMÉLYES ÉTKEZŐASZTAL

Zöld-Rózsaszín-Fehér: Fiatalos, üde, a tavaszt idéző együttes, mindig vidám hangulatot visz a szürke mindennapokba. Párok számára a zöld és a fehér nagyobb arányú használata célravezetőbb, míg a rózsaszín és a fehér dominanciájával egy nőies enteriőrt kapsz.

Kék-Arany-Fekete: Extravagáns, luxust és ünnepélyességet mutató összeállítás. A három szín már önmagában is nagyon erős, ezért érdemes enyhíteni rajta bézzsel vagy fehérrel, hogy kicsit könnyedebb legyen az összhatás.

Narancs-Szürke-Kék: Pasztell vagy telített árnyalataik használatával különböző hatást érhetsz el. Pasztell árnyalataikkal egy vidám, könnyed enteriőrt, míg telített árnyalataikkal erős, ünnepélyes, merész összképet kapsz.

Bézs-Barna-Zöld: Nyugalmat és természetességet sugall, amit üdébbé tehetsz, ha némi fehéret is viszel bele.

Zöld Bársony kanapé DODODIVANI ZÖLD ÉS ARANY BÁRSONY KANAPÉÁGY

Terrakotta-Fehér-Bézs: Nyugtat és mégis élénkít egyszerre - kellemes, az otthon melegségét idéző kombináció.

Sárga-Rózsaszín-Zöld: Élénk, vibráló, impulzív és vidámságot közvetít.

Fekete-Fehér-Kék: Elegáns és vagány egyszerre, valamennyi korosztály számára ideális - a kék és a fekete komolyságát kiválóan ellensúlyozza a fehér légiessége.

Lila-Fehér-Zöld: Ezek a színek a provencei és vintage stílust idézik, megtestesítve a vidéki romantikát. Ezzel ellentétben a telített változatai, mint a mély lila és zöld, a fehérrel párosítva extravagáns összképet adnak, és rendkívül impulzív enteriőrt hoznak létre.

Sárga-Szürke-Fehér: Vidám, de mégis kicsit hideg kombináció, amit otthonosabbá tehetsz, ha a sárga melegebb árnyalatát használod, vagy az enteriőrt zöld növényekkel és természetes anyagokkal egészíted ki.

Sárga bársony ágyBOUTIQE SÁRGA BÁRSONY ÁGY

Szürke-Kék-Sárga: Unisex kompozíció, amely attól függően, hogy mennyire telített árnyalataikat használod, teljesen más hangulatot eredményez. Jó lehet nappalik, gyerekszobák vagy akár kiadásra szánt lakások színösszeállításaként, ahol nem akarsz túl nőies vagy túl maszkulin tereket létrehozni.

Bézs-Barna-Narancs: A mediterrán stílust megidéző színek otthonos, meleg hangulatot kölcsönöznek, amit kiegészíthetsz természetes anyagokkal és buja zöld növényekkel.

Kék-Fehér-Bézs: Luxus tengerparti üdülőket idéz, nyugalmat és természetességet áraszt, mindezt kifinomultsággal társítva. Itt a kék valamennyi árnyalata felhasználható, a bézs színt pedig célszerű természetes anyagokkal megjeleníteni, a fehéret pedig alkalmazd nagy mennyiségben a falakon és a bútorokon, hogy minél légiesebb érzetet hozz létre.

Bordó-Zöld-Arany: Otthonos és ünnepélyes, maga a karácsony!

Ezekkel a színkombinációkkal garantáltan hangulatos és egyedi otthont teremthetsz, amelyben mindenki jól érezheti magát. Ha megtaláltad a szívedhez leginkább közelálló árnyalatokat, akkor pedig irány a DODO webshopja, ahol rengeteg csodaszép bútorral valósíthatod meg az elképzeléseid.

Elérhetőségek:

DODO Bemutatóterem és webshop

1119 Budapest, Petzvál József u. 46-48., Galaxy irodaház földszint

www.dodo.hu

Telefonszám: +36 70 358 7900
Nyitva tartás: Hétfő: Zárva
Kedd-Szombat: 10:00-18:00
Vasárnap: Zárva