Akik rajonganak a munkáiért, azok hálát adnak annak az ominózus motorbalesetnek, ami a zenészt a hegesztőpisztolyhoz kényszerítette. Ám pályafutása mégis a svédeknek köszönhető, ugyanis Tom Dixont a Design Research tervező és termékfejlesztő svéd-brit vegyes vállalkozású cége tette ismertté. Miután dolgozott az olasz gyártó Cappelini műhelyében és megtervezte az S széket egyenes út vezetett az Eurolounge céghez és az mérföldkőnek számító Jack lámpához. De a történelem helyett magukért beszélnek a termékek. Mielőtt azonban a lámpákra térünk, szeretnénk megjegyezni, hogy néhány nappal ezelőtt került a piacra Tom Dixon első órája, ami szokás szerint maga a lecsupaszított funkció.

Jellegzetes Tom Dixon lámpák

Az idei év Tom Dixon-féle művészeti koncepciója a durva és a sima textúra ellentétének hangsúlyozására épül. Durva azért, mert előtérbe helyezik az anyagok textúráját és sima, mert a polírozott felület, az éles vonalak és a modern gyártástechnológia még mindig elbűvöli az alkotót. Az idei évi nyolc új termékcsaládnak csak egyike a lámpa termékvonal. Vannak fogasok, tükrök és asztalok is, illetve még mindig dominál a fenntarthatóság és a környezettudatosság.

Tom Dixon felkapott és termékeny tervező, még akkor is imádják a stílusát, ha súlyos pénzeket kell fizetni egy-egy általa tervezett darabért. Népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint 2013-ban eddig megvalósult projektjeinek száma (11 db). A lámpák az asztali lámpáktól, az álló lámpákon át a fali és a mennyezeti lámpáig minden magukba foglalnak. Anyagukat tekintve pedig az alumíniumtól a rézen át az öntöttvasig és az acélig és még azon túl is terjed a skála. Az egyik legkedveltebb és legkeresettebb lámpatípus a 45 cm átmérőjű Copper Shade (2005 ), amelynek neve az anyagára is utal és a 30 cm átmérőjű Void Light Copper (2010). A magas fény és a formavilág időnként a karácsonyfadíszek hangulatával lepi meg a szemlélődőket. A másik jellegzetes és ismert forma a hagymakupolákra és turbánokra emlékeztet, ráadásul a legváltozatosabb színekben jelenik meg. a tavalyi év kőszerű, súlyos jelleget és kissé ipari formát öltő modelljei a Lustre Light Round legalább 6-féle textúrát vonultat fel. Négyzetes rétegenként alakított formája 15 x 13 centiméteres mérete egyedi lehetőségeket ad a lakberendezők, belsőépítészek számára. (Ilyen van az amszterdami Golf Klubban.) A mértani formák a szabályosságok, a fények mégsem láncolják le a fantáziát.

 Copper Shade Tom Dixon lámpa

Copper Shade Tom Dixon lámpa sárgaréz szín

 Copper Shade

Void Light Copper Tom Dixon függeszték lámpa

Void Light Copper

Lustre Light Round Tom Dixon lámpa

Lustre Light Round

Etch Shade Stainless Steel Tom Dixon lámpa

Etch Shade Stainless Steel

Akinek pedig ez sem lenne elég, az aktuális állásajánlatok szerint jelentkezhet marketingesnek, fénytechnikusnak, vagy értékesítőnek a céghez. Aki pedig kevesebbel is beéri, az megteheti, hogy felkeresi azt a néhány három éttermet Budapesten, ahol nem csak a tányérba, hanem a plafonra is érdemes bámulni!

További Tom Dixon lámpák

Tom Dixon lámpák

Tom Dixon lámpák

Tom Dixon lámpák

Tom Dixon lámpák

Tom Dixon lámpák

Tom Dixon logo

www.tomdixon.net