A jó világítás harmóniát teremt a két helyiség között.

A konyhára, étkezőre ez különösen igaz: ezekben a helyiségekben a fények egyszerre több fontos funkciót is ellátnak, a hagymavágás közben is éles látás biztosításától a tökéletes hangulat megteremtéséig. A konyhai világítás ötletek tárháza szerencsére szinte végtelen - cikkünkben többet is bemutatunk, hogy megtaláld a tökéletes megoldást otthonodba.

Konyhai világítás ötletek: ha igazán kicsi a hely

A garzonok és kis lakások kreatív berendezéssel kényelmes otthonokká alakíthatók - de ezek a lakástípusok nem a tágas főző-étkező tereikről híresek. Gyakran alig egy-két négyzetméterrel gazdálkodhatunk, ráadásul sok lakásban ablaka sincs a helyiségnek. A Pinteresten található, álomotthonokra szabott konyhai világítás ötletek ilyenkor nem sokat segítenek: fifikásabb megoldásokkal kell stílusos és használható enteriőrt kialakítanunk. Ebben segítségünkre van a konyhai LED izzó.

Az első, hogy felmérjük a rendelkezésre álló munkaterületet. Szerencsésebb esetben a tűzhely mellett van legalább egy vágódeszkányi szabad pult, amit nem foglal el a kenyérpirító és a mikró. Ha ez a pultrész szekrény alá esik, nyert ügyünk van: helytakarékos és diszkrét választás egy erős, hideg fényű LED lámpát vagy néhány spot izzót szerelni a bútor alsó lapjára. Ha a fali bútor alatt nincs munkalap, de ott kapott helyet a mosogató és a tűzhely, szintén jól jön az erős, célzott világítás, akár LED szalag formájában.

Gyakran előfordul, hogy a főzés előkészületei helyszűke miatt az asztalra szorulnak. Ilyenkor a legjobb, ha egy csinos, kicsi, könnyen mozgatható talpas kislámpát (akár olvasólámpát) választunk, egy erős LED égővel. 

Marad a fő fényforrás: kis tér esetén fontos, hogy erős fényű, de nem túl hosszú függőlámpát válasszunk, ami meleg fehérségével barátságos hangulatot teremt, és pótolja a reggeli kávéfőzésnél hiányzó napsütést.

Tipp: az Union Knights széles kínálatában bármilyen méretű konyhába megtalálhatod az ideális világítást.

A kicsi konyhában okosan kell bánnunk a térrelA kicsi konyhában okosan kell bánnunk a térrel

A legjobb fények amerikai konyhás nappaliba és stúdiólakásba

Ha a konyha együtt van a nappalival, netán a fürdőszobán kívül minden egy légtérben van, a világítás tervezésekor a különböző funkciók ellátása mellett a hideg és a meleg fények egyensúlyára is ügyelnünk kell. 

Amerikai konyhás nappali esetén egyszerű a képlet: a funkcionális, hidegebb tónusú fényforrás kerüljön a főzősarok részhez, a lágy fények pedig a nappaliban kapjanak helyet. A konyhai világítás ötletek közül ezekben a típusokban is megállják a helyüket a LED spot izzók és LED bútorvilágítások. Az étkező rész ebben a felosztásban általában a két helyiség határán kap helyet - itt az asztal fölött elhelyezett függőlámpa kombinációk stílusos hatást keltenek, és vizuális összeköttetésként szolgálnak a különböző hangulatú lakásrészek között. 

A stúdiólakásoknál fontos szempont, hogy gyakorlatilag az ágy is egy légtérben található a főzés, evés helyszínével. Ez esetben hasznos, ha az erős, funkcionális világítás mellett egy lágyabb hatású LED lámpát is felszerelünk, hogy a reggeli előkészületek ne ébresszék fel még alvó lakótársunkat.

A főzősarok hideg fényeit a nappaliban ellensúlyozzák meleg, lágy tónusú hangulatlámpák. Állólámpákkal, LED füzérekkel igazán kellemes légkört teremthetünk.

Pultra irányított konyhai világításA jó világítás harmóniát teremt a két helyiség között.

Konyhai világítás ötletek étkezős konyhákba, konyhasziget fölé

Fantáziánk akkor szárnyalhat a legszabadabban, ha tágas, külön helyiségben kap helyet a konyha. Ezekben az enteriőrökben a funkcionalitás mellett hangsúlyosabb szerepet kaphat a dizájn: a konyhai világítás ötletek remek inspirációt nyújtanak, hogy a fények harmonizáljanak a bútorokkal és az elrendezéssel. Nagyobb méretű, étkezővel kombinált típusokba bátran válasszunk feltűnőbb, szokatlanabb megoldásokat - akár egy csillárt vagy egy LED panelt! A tágas tér miatt bármelyik kiválóan működhet, egyedi karaktert biztosít.

A konyhaszigettel kapcsolatban sokan tartanak attól, hogy a világítás elvonja róla a figyelmet, ezért nem kalkulálnak külön fényforrással. Pedig nagy szükség van rá, hiszen a konyhasziget általában egyszerre munkafelület és étkező tér. A hosszú függőlámpa kombinációk bármely konyha stílusával jól harmonizálnak, az Union Knights tiszta fényű LED izzóival kiegészítve pedig hangulatos köntösbe burkolják a tökéletes látási viszonyokat az alkotáshoz.