Családi-baráti körben üldögélni, hideg itallal a kézben vagy nekiállni egy könnyed étel, vagy valamilyen sült elkészítésének. Magától értetődő, hogy a családi házban ki kell takarítani, de sajnos nincs ez máshogy a kültéri nappali vagy terasz és környezetük esetében sem. Míg az északi országokban nincs mindenkinek akkora szerencséje, hogy a térburkolat szinte kötelező napi karbantartási folyamatai (mint a gyakori seprés) mellett a nagytakarítást csapadékmentes, napsütéses időben végezze, nálunk ez akár közös, családi tevékenység is lehet, gyönyörű időben. De ha már nekiveselkedünk, hogy megmozduljunk a tikkasztó hőségben, nem árt, ha mindezt némi szakmai ismerettel tesszük.

Terasz körül fűnyírás

A gyep ápolása
A szomszéd fűje csak akkor nem lesz zöldebb a mienknél, ha azt gyakran és gondosan ápoljuk. Bár nyáron a fű sem nő olyan gyorsan, a rendszeres nyírásról ilyenkor sem szabad megfeledkezni. A legalkalmasabb napszak a nyírásra a délután, mert ilyenkor a fű tökéletesen száraz, és amellett, hogy a fűnyíró kése nem keni szét a levágott részeket, a harmatmentes fűszálak is egyenes állnak, így nagyon egyöntetűen tudunk nyírni. Arra viszont figyelni kell, hogy a levágott rész a teljes fűhossz 1/3 részénél ne legyen nagyobb, illetve hogy ne vágjuk túl rövidre, mert az növeli a kiégés veszélyét. Nyár közepén egyes invazív gyomnövények sokkal gyorsabban fejlődnek, mint a fűfélék: ilyen a pl. a parlagfű vagy helyenként a karcsú disznóparéj. Ha megjelennek a fű között, még a nyírás előtt gyökerestől szedjük ki, mert a visszavágás után elágazik, bokrosodik. A nyári időszakban az öntözésre is nagyobb hangsúlyt kell fektetni, inkább ritkábban bőségesen, mint gyakran keveset öntözzünk, lehetőleg hajnalban. Az automata öntözőrendszer sokat segíthet, és egyre elérhetőbb áron juthatunk hozzá a robotfűnyírókhoz is, így a technológia fejlődésével a munka jelentős részét a fejlesztő mérnökök leveszik a vállunkról.

Növény metszés

Cserjék és díszfák metszése
A tavaszi intenzív növekedési ciklusnak nyár közepére vége, ilyenkor tökéletes megjelenést adhatunk a díszcserjéknek és fáknak. A zöldmetszés során elősegíthetjük a növények elágazását, és a zömökebb forma kialakításával elkerülhető, hogy a növény felkopaszodjon. A nyári időszakban végzett alakformálás során általában a metszési sebek is gyorsabban gyógyulnak. Mivel ilyenkor töltjük a legtöbb időt a teraszon, a kísérőnövények megjelenése is ilyenkor legyen a legtökéletesebb. A levágott növényi részeket komposztáljuk, vagy gyűjtsük szelektíven a további felhasználáshoz, de ne dobjuk a kommunális hulladékgyűjtőbe.

Térkő tisztítás

Terasz tisztítása
Ha sikerült kiválasztani a számunkra legtökéletesebb megjelenésű és minőségű térburkolatot, akkor bizony néha annak a karbantartására is kell némi időt és energiát fordítani, hogy hosszú évtizedekig megőrizze szépségét. Amennyiben környezettudatos megoldást választunk – és miért ne tennénk –, akkor a térkövezett terasz tisztításához, karbantartásához nem használunk vegyszereket, csupán a magas hő és a tiszta víz segítségével óvjuk meg a külső hatásoktól. Mert gyomok nem csupán a gondozott gyepfelületen nőnek, hanem a lerakás módjától függően a térkő fugájában is. Az ellenálló, nem várt látogatók ellen gyakran ajánlanak konyhasó és háztartási ecet keverékéből álló keveréket mint természetes gyomirtót, de a vízben jól oldódó só a dísznövényeinknek, az ecet pedig a térburkolatnak nem tesz jót.

A gyomok ellen legegyszerűbben hőlégfúvóval védekezhetünk, vagy a térkövezett felület nagytakarításakor magasnyomású gőzös- vagy meleg vizes mosóval tudjuk lemosni a térkövezett teraszt, mindkettővel vegyszerhasználat nélkül. Ha a tikkasztó nyári hőségben a seprés helyett egyszerűen lemossuk vízzel, akkor nemcsak a burkolat lesz tiszta, hanem a teraszról lefolyó víz egyben megöntözi a mellé telepített növényeinket is, és kellemesebb mikroklímát biztosít a növényeknek és nekünk is az esti beszélgetéshez. Ha mindezt nem vezetékes ivóvízzel, hanem felfogott esővízzel tesszük, akkor meglesz a napi jócselekedetünk is. Viszont a vízzel a növények levelét a tűző napon könnyen meg lehet perzselni, úgyhogy várjuk meg az esti időszakot, vagy keljünk kicsit korábban.