A kerti magazinok és a kerttervezők minden évben igyekeznek sugallni, hogy az elkövetkező évben mi a trend a kertek kialakításában, a bútorok újragondolásában, a növények társításában. A kerti bútoroknál, ahogy a lakberendezés területein is a természetes anyagok használatának új szemlélete az uralkodó. A gyártók még teljesen nem futtatták ki a polyrattan termékeket de a trendek ebbe az irányba mutatnak. Kezd kiszorulni a minimál és helyette a természetes formákból táplálkozó design lép az előtérbe lágyabb formákkal, a fa és a természetes alapanyagok újjászületésével. Terjednek a környezetbarát festékek, kezelőanyagok is. A változatosabb bútorformákhoz színes párnák és takarók kerülnek geometrikus és vintage mintákkal. A csináld magad darabok vagy az ipari stílusú kiegészítők, és dekorelemek a kerti trendekben is terjednek, modern darabokkal kombinálva. Könnyen tisztítható kültéri szőnyegekkel egyedivé tehetjük a kerti pihenőnket. A kerti növények ültetésében és beszerzésében folytatódik a lokális forrásokból való vásárlásra való ösztönzés, de ezen túlmenően a tájra, régióra jellemző növények telepítése.

Idén a következő 10 irányt jelölték ki:

1. A természetes anyagok használata
A kerti bútorok tekintetében a korábbi minimalista irányzat visszaszorulóban van, a szigorú éleket lágyabbak váltják fel. A kültéri kárpitokon és textileken is kevesebb geometrikus minta, de több a szín. A steril, modern kerteknek vége, a megrendelők régimódi, kézi művelésű kertekről álmodoznak, ahol megjelennek a kövek és a kezeletlen faanyagok, a kis kerti bútorok, vagy éppen egy hinta. Eredeti és valódi dolgokra vágynak.

Tömörfa kerti bútor

Kerti modern étkező

Tectona kerti bútor

Kerti fahinta

2. Színkiemelés
Egy növénycsoport, vagy kerti részlet kiemelése egy adott színnel, színcsoporttal. A ruhák és a lakberendezés mellett a kertben is megjelenik ez a divatirányzat.

Japán kert

3. A helyi dolgok mindenek felett
A környezet védelme és tisztelete motiválja ezt az irányzatot. Mindent helyi erőforrásokból, a helyi éghajlati viszonyokhoz alkalmazkodva terveznek és használnak fel. A tájegységre jellemző növények használata a helyi kereskedésekből.

4. Újragondolt pázsit
Álmaink gondosan nyírt smaragdzöld pázsitja a szárazság, a vegyszerezés és más, éghajlati okok miatt is átgondolásra szorul. Itt van helyette a fűmag-keverékekből álló rét alternatívája, amit nyírni sem kell.

5. Festőnövények
A gyógy- és fűszernövények divatja mellett a festőnövények is helyet kaphatnak a kertekben. A fűszernövények szépek és ehetőek, a festőnövények textilek, fonalak festésére használhatóak és vonzzák a megporzó rovarokat.

6. A régi és új keveredése
Ez a stílus is a lakberendezésből szivárgott át a kerttervezésbe. Akár egy hagyományos környezetben jelenik meg a modern, akár a modernbe illeszkedik a régies, ha ez harmóniában egyesül, a végeredmény lenyűgöző lehet.

Dedon kerti bútorok

7. Játéktér minden korosztály számára
Kültérben játszani nem csak gyerekek szoktak. Ide  sorolhatjuk a golyósportok pályáit, a függőágy helyét, a kutya futtatóját, a tűzrakóhelyet és a kinti étkezés terét is.

Védett hátsó kert

Vintage stílsuú kert

8. Törpecserjék
Ahogyan a kertek méretüket tekintve egyre kisebbek, előtérbe kerülnek az olyan csekély helyet és gondozást igénylő, dekoratív növények, mint a virágos vagy örökzöld törpecserjék.

Törpecserjék

9. Cserepes növények
Ahogy a kifutókon is láthattuk a 70-es évek egyes eleminek visszatértét, a növények terén is visszaköszönnek az akkoriban divatos szobanövények: a filodendronok, a kaktuszok a különféle pálmák.

10. A technika színre lépése
Az okos eszközök világában elérhetővé válik, hogy a nyaralásunk alatt is figyelemmel kísérhessük az otthon hagyott kertünk állapotát. Az öntözőberendezésünket akár a távolból is kezelhetjük az időjárás változásának és a növényeink igényeinek megfelelően.

Intelligens vezérlés a kertben kerti öntöző

Szöveg: Bartha Nóra