Akár csak egy aprócska erkély, akár egy nagyobb terasz vagy éppen kert a saját életterünk természetközeli része, minden esetben felmerül, hogy ott a kényelmes időtöltés kedvéért valamilyen ülőbútort helyezzünk el. Az erkélyen elég egy szék, a teraszon már jut hely ülőgarnitúrának vagy kanapénak, ha pedig ennél is nagyobb a hely, akár egy szabadtéri nappalit is kialakíthatunk.

Fém teraszbútor

A kerti bútor vásárlása során minden esetben felmerül, milyen anyagból legyen, hiszen ez nem csak esztétikai szempont, de az árat is meghatározza, ugyanakkor az sem mindegy, hogy a választásunk eredménye mennyi ideig kísérhet el bennünket, és mennyire leszünk elégedettek vele.

Az anyagválasztás nem csak anyagi kérdés

A műanyag (műanyagból készült rattan utánzat) bútorok a legtöbb esetben sokkal kisebb súlyúak, ennél fogva egy kisebb erkélyen könnyebben mozgathatók, rakhatók el az útból. A műanyagok között széles választékban kapunk összecsukható típusokat, ezek között is bővebb a kínálat a filigránabb, kecsesebb kivitelű modellekből. Így, ha olyan helyre keresünk bútort, ahol sokszor arrébb kell majd tennünk, esetleg gyakran lesz szükség arra, hogy összecsukjuk, elpakoljuk, mert másra kell a hely, az összecsukható kerti bútor remek választás.

A másik lehetőség az alumínium, ami szintén könnyű és könnyen alakítható, így a mobil bútorok között alapanyagaként jól megállja a helyét.

Előállhatnak olyan körülmények, amikor pont a fent leírtaknak pontosan az ellenkezője érvényes, vagyis az időjárás és egyéb körülmények miatt fontos, hogy a bútoroknak súlyuk és terjedelmük legyen. Ilyenkor jelenthetnek megoldást rönkbútorok, az öntöttvassal kombinált fa üléses bútorok, vagy azok, amelyeket rögzíteni lehet a talajhoz.

Műrattan kerti bútor

Amennyiben olyan helyre keresünk bútort, amely nem fedett, és nincs lehetőség a bútorokat fedett helyre vinni vagy letakarni, amikor esik az eső, szintén a műanyag kivitelű modellek között érdemes válogatni. Ugyan a fa kerti bútorokat impregnálják, a kecsesebb kivitelű, vékonyabb alkatrészekből és darabokból összerakott típusok (értsd: a rönkbútorokon kívül mindegyik) nem bírják a tartós ázást és a nagy mennyiségű csapadékot; a vékony lécek megvetemedhetnek, az eresztékek meglazulhatnak a beszivárgó víztől.

Természetes vagy mesterséges?

Ha a kerti bútorok esetén fontosnak tartjuk a természetességet, a legjobb, ha végiggondoljuk, mit is értünk pontosan ezen a paraméteren. A látvány miatt lényeges, hogy illeszkedjen a kert természetesen szép közegébe? Ebben az esetben elképzelhető, hogy ugyanolyan jó megoldás a műrattan vagy más fa-hatású bútor. A tapintás miatt fontos, mert a fa melegséges felülete kellemes a bőrnek? Ebben az esetben is megúszhatjuk a drága fa ülőgarnitúrát, ha olyat választunk, amelynek ülőfelületei és/vagy asztallapja fából készült, a többi pedig műanyag vagy fém. Ilyenkor az is áthidaló megoldás lehet, ha az ülőfelület teljes terjedelmét beborítjuk párnákkal, takaróval, a bútorra illő matracokkal, hogy ne érintkezzünk a tartószerkezetet képező anyaggal. Ez egyébként igaz lehet a fémbútorokra is, legyenek akár alumíniumból, akár míves kovácsoltvasból.

Fonott kerti bútor teraszra

A fa kerti bútor előnyei és hátrányai

A fából készült kerti bútorok között sokféle és változatos minőségű terméket találhatunk. Összességében az a tapasztalat, hogy ebben a kategóriában csak a komoly, masszív, értékes fából készült termékeket érdemes megvenni, mert azok lesznek tartósak, és őrzik meg esztétikájukat hosszabb távon is.

A fa bútorok általában tetszetősek, a legtöbb stílusú kertbe szépen illeszkednek. Ha az útmutatás szerint tartjuk karban, hosszú távra tervezhetünk velük. A külsejük és érintésük természetes és kellemes, és ha jó a kidolgozottságuk, nem balesetveszélyesek (ugyanakkor tény, hogy éghetőek vagyis tűzveszélyesek).

Fa kerti bútor, fotel

A fa, mint anyag érzékeny a víz hatásaira, felszívja, ettől megduzzad, majd száradáskor megvetemedik, az eresztékek szétnyílnak, és nem csak bizonytalanná teszi a bútort, hanem a hiba az alakváltozások miatt nem, vagy csak sok munkával javítható.

Fabútorok állagának megőrzéséhez gondos ápolásra van szükség (újralakkozás, impregnálás). A fa fajtájától és a kidolgozottságtól függ, hogy mennyire érvényesül rajtuk az UV-sugárzás romboló hatása.

Itt térünk ki a rattan bútorokra is: a rattan ugyan egyedi megjelenésű és romantikus hangulatú, ugyanakkor semmiképpen sem tartós alapanyag. Mind a víz, mind a napfény gyorsan károsítja a rostjait, és ha a szövés megbomlik, az gyorsan tovább halad, és használhatatlanná válik a bútor. A szálak közé beül a por és a sár, emiatt nehezen tisztítható.

A műanyag kerti bútor előnyei és hátrányai

A műanyagról azt hisszük, hogy elpusztíthatatlan, pedig ez nem igaz. Különösen az UV-fény hatására hajlamos megfakulni, törékennyé válni. A műanyag bútorok közül is érdemes a masszív, stabil és minőségi modelleket választani.

A műanyag kerti bútor tapintásra ugyan nem természetes, ám nem kell tartanunk attól, hogy hideg vagy kellemetlen felületű (pl. szálkás) lesz, bár a tűző napon hajlamos a túlforrósodásra. Könnyen tisztítható, de a vegyi anyagokra érzékeny. Előfordulhat, hogy a felülete csúszós, ezért kényelmetlen, csakhogy ennek ellenkezője is igaz lehet: a modern technológiának köszönhetően ma már műanyagból is kiemelkedően ergonomikus vagy éppen lenyűgözően esztétikus bútorokat képes alkotni az ipar.

A fém kerti bútorok előnyei és hátrányai

A fém kerti bútorok tartósak, ugyanakkor rendszeres ápolásra szorulnak (a rozsdásodás miatt pár évente le kell festeni őket). Felületük kellemetlen lehet az érintés számára (merev, kemény, hűvös), ám ez párnákkal kiküszöbölhető. Súlyuk általában jelentős (kivéve, ha alumínium bútorokról beszélünk), így bármilyen mozgatásuk nehézkes és balesetveszélyes lehet.