1-kerti pergola

A pergola választás legfontosabb szempontjai, avagy kényelem és stílus a kertben!

Ebben a cikkben elsősorban a modernebb, bioklimatikus (lamellás) pergolákról lesz szó. Ezek a típusok igen divatosak manapság, de az áruk miatt meggondolandó, hogy melyiket válasszuk és hogy mire figyeljünk. Összegyűjtöttem tehát a pergola választás legfontosabb szempontjait, több éves tervezői tapasztalataim és persze a vásárlói visszajelzések alapján. Ez bárkinek jó kiindulási alap lehet, aki pergola vásárlás előtt áll. Sok a buktató és ezért érdemes rászánni pár napot a tervezésre, mielőtt elköteleződünk egy termék mellett. Tarts velem a pergolák világába és találd meg a számodra legmegfelelőbbet.

Hasse Ágnes lakberendező saját weboldalát ide kattintva tekintheted meg: www.agnesidesign.com, modern lakberendezési látványterveket, referenciák és izgalmas inspirációkat pedig a tervező folyamatosan frissülő Facebook oldalán találsz.

A pergola nem csak szimpla árnyékoló szerkezet. Ez bizony egy olyan befektetés, aminek előnyeit akár sok éven át is élvezhetünk a teraszon vagy a kertünkben, ha jól választunk! Ám egy pergola megvásárlását rengeteg megfontolás, döntés, előkészítés előzi meg, nem is hinnéd mennyi! Én ezt mind többször végigjártam az ügyfeleimmel és persze a kivitelezőkkel, szerintem ezek a tapasztalások aranyat érnek egy laikus számára.

A pergolák típusai

Egy megfelelő pergola típusát első sorban természetesen az ízlésünk határozza meg. Ezt jól tükrözi már a ház, a kert stílusa. Míg a ma divatos (fém vázú, lamellás) ún. bioklimatikus pergolák jobban illeszkednek egy modern, minimalista házhoz, addig egy fa pergola sokkal jobban illik egy mediterrán vagy egy japandi stílusú házhoz.

Bioklimatikus pergolák - lamellás, ponyvás verziók

Ha elkezdünk pergolákat nézegetni, sokat halljuk ezt a kifejezést, de mi is ez? A bioklimatikus pergola egy olyan szerkezet, amely egy hagyományos fa pergolához hasonló szerkezettel, tetővel rendelkezik.  Azonban ez a tető általában állítható (vagy akár elhúzható) lamellákból, vagy összehúzató ponyvából áll. A lamellák elforgatásával szabályozható a napfény és a levegő áramlása is a teraszon, így árnyékot nyújt a meleg napokon és eső elleni védelmet is biztosít. A ponyvás megoldás jóval olcsóbb, de kevésbé esztétikus és kevesebb fényt tud átengedni, mint a lamellás változat. 

1-Krullung pergola

1-Luxus pergola

5-télikertes pergola

A legtöbb esetben az okos megoldások is részei ennek a rendszernek. Ez azt jelenti, hogy motoros, elektronikus vezérlővel, távirányítóval rendelhetők. Vannak típusok, amiket vezérelhetünk távolról, mobilról, programozhatjuk, de az időjárási viszonynak megfelelően biztonsági rendszerek (eső, szél érzékelők) is lehetnek beépítve.

A szempontok felsorolása előtt a legfontosabb két dolog:

    • Referencia: mindig próbálj referencia terméket nézni, ha lehet egy helyszínen telepítettet. A bemutatótermi darab sokszor nem is működik, vagy csak részben vannak bevezetve a funkciók, amiket szeretnénk. Nem mindegy a motor vagy a zipscreen hangja, sebessége, a világítás minősége, az üvegfalak nyithatósága és sok más praktikus szempont. Ha már tudjuk milyet szeretnénk, akkor kérjük, hogy mutasson ilyet a kereskedő. (Szempontok a folytatásban!)

    • Szerződés: szabályos papíros szerződést kell kötni! Nem email-es ajánlatot elfogadni, vagy egy sima megrendelő lapot. Pontosan átnézni a megbeszélt színeket, funkciókat és felelősségi köröket (pl. alapozás, bádogozás, szigetelés, vízelvezetés, bekötés stb.). Itt ugyanis sok a félreértésre a lehetőség, hogy ki miért felel. Ez később hosszas vitás helyzeteket teremthet, aminek bőven voltam tanúja az elmúlt években. Hidd el, nem szerencsés!

Szerkezet és méretek

Vannak fix méretű pergolák, ezeknek az ára kicsit olcsóbb. Főleg a manuális, otthon összeszerelhető, pár száz kilós verziók. Ám ezek ellenállása az időjárási viszontagságokkal szemben sokkal kisebb. Egy nagyobb szél könnyen megtépázhatja, vagy egy nagyobb eső esetén aligha szigetel teljesen. Olyan ez, mint egy beépített bútor. A pergola is akkor a legszebb, ha jól illeszkedik a térbe, tehát egyedi méretű.
A legtöbb komoly gyártó egyedi méretben gyárt. Ekkor egy helyszíni felmérés alapján készül majd a szerkezet. Ez azért is jobb sok esetben, mert az alapterület nem mindig szabályos négyzet, vagy nem 90 fokosak a sarkok. Vagy adott esetben plusz bádogozás szükséges, ahhoz, hogy a fali elérjen a falig szerkezet.

Ezzel tisztában kell lennie a kivitelezőnek, mielőtt gyártásba kezd. Javaslom, hogy egyedi méretű szerkezetnél mindig kérj felmérést, akármilyen egyszerű a szerkezet. Volt olyan eset, ahol rosszul lettek leadva az előzetes adatok, és ilyenkor egy rossz méretű pergolát nem lehet felállítani. Természetesen az egyedi gyártásnak az átfutási ideje hosszabb, általában több hónap. Ezzel számolj, amikor elkezded a folyamatot. Én azt szoktam mondani, hogy kb. 6 hónappal el kell kezdeni a tájékozódást, rendelést, mint ahogy szükség lenne a pergolára. Egy hónapot legalább elvisz a termék és a forgalmazó megtalálása és a szerződéskötés, utána megközelítőleg 3-4 hónap kell a gyártásra és a beszerelésre. És akkor még a felmerülő problémák (szigetelési kérdés, kimaradt elemek, motor és programozási hibák, bádogos munkák) kezelése is jó pár hetet igénybe vehet. 

Árban egyébként a ponyvás megoldás a legolcsóbb (kb. fele árban van a forgatható lamelláshoz képest). Ezt követi az elforgatható lamellás, ahol egy jobb minőségű pergola négyzetmétere kb. 250.000 forintnál indul, extrák nélkül. Legdrágább az, ami forgatható lamellás és el is húzható, ez már inkább 350.000 forintos négyzetméterárnál indul. Fontos, hogy az elhúzhatónál nyitott állapotban is kb. 30% le lesz fedve, az oldalra húzott lamellák által.

1-Minimál pergola medence mellé

1-Terasz ötlet lakberendezőtől

2-Ponyvás pergola

2-Alacsony árfekvésű ponyva

2-Suntech árnyékoló

Színek, anyagok és esztétika

Most a legdivatosabb az antracit és a föld színű pergola. Az antracit vagy a fekete váz jól megy a modern, minimalista házakhoz. Azonban egy travertin burkolatú házhoz, vagy egy japandi stílusú kertbe például jobban illik egy világosabb, bézs pergola. Minden esetre, ha sötét a pergola lába és a kerete, akkor jó, ha a lamellák fehérek vagy bézs színűek. Így nem lesz teljesen sötét a tér, ha épp be kell húzni a lamellákat teljesen. Ami a felületét illeti, minden esetben javaslom inkább a matt felületeket.

1-Kültéri árnyékolás modern

1-Bioklimatikus árnyékoló

Esztétikailag még fontos lehet, hogy mennyire letisztult a pergola szerkezete? Látszanak-e a csavarok, vagy akár a motor? Mivel biztosítják a hűtést-fűtést? Ezek a prémium - egyúttal drága - pergoláknál mind beépített, rejtett megoldások.

Pergola választás: Az alapok

Mivel a komolyabb acél szerkezetek 1 tonnán felüli súlyúak, nem mindegy milyen fogadóra (alapra) helyezzük a pergolát. Ezt szintén a felmérésnél meg kell vizsgálnia a kivitelezőnek. Ha mondjuk még épül a ház, előre meg lehet beszélni a kivitelezővel a helyes alapozást és a lejtést. Egy földszinti terasz mindig ideálisabb alap, mint a tetőterasz, mivel ott kérdés egyáltalán lehet-e a födémbe fúrni, elbírja-e a tető szerkezete, esetleg csak az oldalfalak fölé építhető-e a szerkezet? Kellhet ehhez statikus is, de a legtöbb esetben megoldható anélkül. 

Ami a tetőteraszt illeti, vannak esetek, ahol daruval kell felemelni a szerkezeti elemeket. Ennek oka, hogy az elemek sokszor olyan súlyosak (nem csak a váz, de akár az üvegfalak), hogy emberi erővel nem lehet felvinni. De a szűkös lépcsőházak is problémát okozhatnak, illetve a sérülés mentességet is ezzel lehet csak biztosítani igazán. A belvárosban ez viszont rengeteg ügyintézéssel jár, és persze többletköltséggel a vevő számára. 

3-Tetőtéri fa pergola

3-Tetőterasz árnyékoló

3-Tetőterasz pergola

3-Rooftop árnyékoló rendszer

Az is szempont, hogy homlokzatra lesz-e rögzítve a pergola, vagy szabadon álló lesz? Árban nem jelentős a különbség, mivel vagy a homlokzati konzolt, vagy a lábakat kell kifizetni. A homlokzati rögzítéshez nemcsak a homlokzati kialakításnak, a rétegrendnek kell megfelelőnek lennie, de a szerkezet anyagának és a konzol típusának is. Ez probléma lehet, ha túl vastag a szigetelés.

4-Homlokzati pergola

4-Árnyékolás kerti bútorok fölé

Szigetelés

Ez két összetevős! Egyrészt fontos megnézni a lamellák záródását, és a fali csatlakozást.
    • Lamellák záródása: amit én MINDIG nézek, hogy a lamellák teljesen zárt állapotban „fénymentesen” zárnak-e oldalt. Ez főleg ott fontos, ahol télikertet is szeretnénk kialakítani, mivel a bárhol beszivárgó levegő csökkenti majd a felfűtés hatékonyságát. Ha egy pár pergolát megnézel, van olyan, ahol kilátsz a lamellák között oldalt, és ahol fény szűrődik be ott levegő is. Egyébként vannak olyan lamellák, amiket kérhetünk hőszigetelt verzióban (kitöltik egy erre alkalmas anyaggal), és persze a télikert üvegfala is lehet többrétegű. Erről később még írok részletesen.

    • Fali csatlakozás: amennyiben fal mellé kerül a pergola, - akár lábbal akár homlokzati rögzítéssel - gondoskodni kell a fal és a pergola közti szigetelésről. Ez sok bosszúságot okozhat, ha nem megfelelő, ugyanis ekkor a víz folyik majd le a falon, egy zárt térben akár penészedést is okozhat ha nincs kezelve. Télen ráadásul a szilikon, amit erre használnak nem igen köt meg, tehát ezt csak bizonyos átlag hőmérséklet felett lehet megcsinálni. Vannak még egyszerűbb bádogos megoldások, amivel ez kiküszöbölhető, persze ez is extra költség lehet.

Elektronika

A pergolának elektromos kiállásra lesz szüksége, ez biztos. Hogy milyen típusúra és helyileg hol megfelelő, azt a gyártóval kell tisztázni. Itt figyeljünk arra is hogy a szerződésben szerepeljen, hogy ki felelős a kiállás kialakításáért, a szerkezet bekötéséért? Alapvetően benne kell legyen a kivitelező feladatkörébe, de jobb tisztázni. Mint ahogy a vízelvezetés kérdését is.

Eső és hó elvezetése

A profibb egyedi szerkezetek mind elvezetik az esőt. A lamella kialakítás alapból vezeti ki a keret felé, majd a lábakban lefolyik a víz a talajra. Itt arra érdemes figyelni, hogy ha nem földszinti a pergola, hanem pl. tetőteraszon lesz kialakítva, akkor a csatornázás meg legyen oldva. A lábaktól valahogy el kell vezetni a többi csatornáig, hiszen nem csöpöghet le a víz szabadon másik szintre vagy a járókelők fejére. A hó olvadása esetén ugyanígy működik a vízelvezetés. Azonban itt figyelni kell rá, hogy a lamella elég sok havat elbírjon. Ez persze típusfüggő. Azonban a ponyvás megoldás sokkal kevesebbet bír, tehát ha havazik azt érdemes behúzni.

Télikert kialakítása

Egy magasabb minőségű pergola kialakítható télikertté is, üvegfallal, üvegajtóval. Az üvegfalakkal ellátott pergolába télen is kiülhetünk, lehetővé teszi, hogy élvezhessük a kertünket és a természetet akár az év minden szakaszában. Erre inkább a lamellás verzió alkalmas, hiszen a lamella sokkal jobban szigetel, mint a ponyva. Érdeklődni kell előre a gyártónál, mivel ezt a lehetőséget van, hogy utólag is meg tudják valósítani, de van, ahol előre kell jelezni, ha később ilyen tervünk van. Ekkor ugyanis a lábak és a szerkezet más típusúak lesznek. 

Ami az üveget illeti, az lehet többrétegű - tehát hőszigetelésre alkalmasabb -, és azt is meg kell vizsgálni a bemutató darabokon, hogy hogyan, milyen technikával záródnak a mozgatható elemek. Ez a hőveszteség miatt fontos ugyanis, ha teljes funkciójú télikertet szeretnénk, rendszeres használattal, a legkevesebb lehetőséget szabad adni a hővesztésre. Alkalomszerű használat esetén felfűthetjük több módon, ekkor pénztárcakímélőbb megoldás is elegendő lehet.Bizonyos típusoknál fűtés és légkondi is kérető, ez persze extrának számít, ami biztos, hogy feláras. Ennek a technológiájára is érdemes rákérdezni, mi biztosítja a fűtést, hogy lesz telepítve, milyen kiállás szükséges majd a beépítéskor.

5-Luxus pergola

5-Luxus bioklimatikus

5-Motorosan mozgó pergola tető

5-Redőnyszerűen csukódó

Extra funkciók: zipscreen és világítás

A zipscreen tulajdonképpen egy oldalsó árnyékoló és szélvédő roló. Természetesen motoros vezérlésű. Annak előnyös, aki a reggeli vagy a délutáni, laposabb szögben besütő nap ellen szeretne védekezni, vagy szeretne enyhébb szélben is kiülni. Ezek sokkal komfortosabbá teszik a használatot egy kisebb pergola esetén. Anyagát aszerint válaszd meg, hogy mi ellen szeretnéd, hogy védjen. Vannak egészen sűrű, vízállóbb anyagok, eső és szél ellen, vagy kevésbé sűrű anyagok a napsütés tompítására. 
A zipscreen esetében is érdemes a beépítéséről érdeklődni. Kerülhet a keret külső felére, és lehet olyan is, ahol beépítik a vázba. Emellett ügyelj rá, hogy a kívánt méretben egy darabban le tudják-e gyártani, mert van, ahol már egy 5 méteres zipscreent is csak két darabból tudnak megoldani. 

6-Fekete pergola

6-Alumínium kerti árnyékolók

6-Zárható oldalfalak

A pergolába épített világítás legjellemzőbb változata, hogy a felső keretben végig van vezetve egy LED csík. Jó, ha ez már „dotless” - így nem látszanak a led pöttyök. Ezek színét, fényerőszabályozhatóságát megválaszthatod, nyilván ez is extra költséget fog jelenteni. Vannak még pergolák, ahol a lamellákba is ki lehet alakítani spotokat. De van, aki inkább oldalfali vagy fényfüzéres világítással oldja meg a világítást, ez ízlés kérdése. Fontos, hogy ha a pergolába nem kérsz világítást, akkor mindenhez elegendő plusz elektromos fali kiállásod legyen, vagy konnektorod.

7-Minimál ház árnyékoló ötlet

7-Pergola világítás

7-Luxus Pergola világítás

7-Egyedi Pergola világítás

7-Terasz mennyezeti világítás

7-Árnyékoló mennyezeti világítás

7-Télikert világítás

Üvegtetős pergolák

Ezeknek is általában fém váza van, ám ritka az az eset amikor nem kell árnyékoló is kiegészítésképp. Ekkor lehet hozzá telepíteni rolószerű, automatikusan elhúzható árnyékolót, de ez már sokszor drágább, minta egy forgatható lamellás pergolát választanánk. Ha pedig mindezt télikertté alakítjuk, komoly üvegházhatás érvényesülhet, és a takarítása is nehezen megoldható. Így a fix üvegtetős pergolákat nem igen ajánlják a szakmában.

8-Üvegtetős árnyékoló kertbe

Fa pergola választás

A fa pergola egy rusztikusabb nyaralóba, egy mediterrán ház teraszára vagy egy japandi stílusú épület mellé illik igazán jól. Ennek a szerkezete - anyagtól függően - valamivel olcsóbb, mint a modern bioklimatikus pergoláké, azonban kevesebb funkciót is látnak el. Az árnyékolást a gerendákon, faléceken túl a tetőre felfuttatott növényekkel, esetleg valamilyen napvitorlával, náddal lehet megoldani, ám ezek kevésbé időtálló megoldások. 

9-Fa pergola

9-Rusztikus-modern kerti árnyékoló

Mindegyik megoldás ápolásra vagy idővel cserére szorul. Így az ezzel járó teendőket és költségeket figyelembe kell venni, ha ilyen pergolát tervezünk. Lehet szó itt a növények felfutási idejéről, metszéséről, egyre növekvő súlyáról, és persze hogy ezek például eső ellen nem védenek annyira, mint a modernebb társaik. A fa szerkezetet pedig kezelni kell - csiszolni, olajozni, lakkozni, lazúrozni - szinte évről évre, főleg, ha folyamatosan éri a nap.

Bízom benne, hogy ez az útmutató hasznára lesz annak, aki pergola vásárlásra adja a fejét. Mivel óriási beruházásról van szó, azt javaslom mielőtt belevágunk, minden fent említett részletet gondoljunk végig. A kivitelező megesik, hogy csak a projekt közben hívja fel a figyelmet bizonyos kérdésekre, amikor már a rendelést visszamondani nem lehet és csak úszunk az árral és a plusz költségekkel, amivel nem számoltunk.

Amennyiben úgy érzed segítségre van szükséged pergola tervezésben, vagy akár komplexebb tervezési kérdésekben - kerttervezés, lakberendezési tanácsadás - keress elérhetőségeimen, vagy látogass el a honlapomra, ahol bővebben tájékozódhatsz szolgáltatásaimról. Hasonló tartalmakért pedig kövesd Facebook oldalam vagy az Instagramon. Napi Japandi témában pedig keresd fel tematikus oldalamat!

Agnesidesign

Hasse Ágnes lakberendező

Telefon: +36(20)-264-7300

www.agnesidesign.com

Hasse Ágnes lakberendező