Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a skandináv funkcionalitást ötvözi a japán stílus egyszerűségével, letisztultságával. A letisztultság ellenére viszont a wabi-sabi stílus tökéletlenségét is megengedi - természetes repedések, kopások, vetemedés, - ami még lazábbá, kedvelhetőbbé teszi azt a stílust. Mindemellett még a dán „hygge” filozófia hatása is érezhető a stílusjegyeken, mely törekszik a kiegyensúlyozottságra, letisztultságra, belső harmóniára. Anyaghasználata természetes, formavilága egyszerű, organikus, színvilága pedig kontrasztos és hangulatos.

Hasse Ágnes lakberendező Napi Japandi oldalát megtaláljátok a Facebookon, folyamatosan frissülő tartalommal. 

Jellegzetes japandi lakberendezés

Főbb stíluselemei:

    • térkapcsolatok: hasonlóan a skandináv és a japán stílushoz, preferáltak az összefüggő terek, a nyitott (rejtett) közlekedőket – egyszerű és rendezett hangulatú enteriőrt kapunk a stíluskeveredés alkalmazásával
    • színei: a japandi kevésbé pasztell, a skandinávhoz képest. Jellemzőek a lágy, természetes, de monokróm színek is, falakon, vagy akár bútorokon egyaránt
    • világítás: ha lehet, akkor nagy méretű nyílászárók kerülnek kialakításra, és a természetes fény mellett sok mesterséges világítás biztosítja a harmóniát tágas, megvilágított tereket
    • berendezés: legyen szép és hasznos egyben. Kényelmes, természetes, világos – a nagyobb bútorok és kárpitok is földszíneket kapnak, némi kontraszttal vegyítve (sötétebb bútorok). Jellemző a modern, organikus vonalvezetés, azonban a vintage és az újrahasznosított bútorok is kiválóan beilleszthetők ebbe a stílusba
    • anyagai: bútorok és térelválasztók tekintetében természetes natúr fa, kő, beton a jellemző. Textíliában a természetes anyagok és a natúr színek. Emellett jellemző az anyagkeveredés (rattan, bambusz, fonott kiegészítők) és kézzel készült dísztárgyak, régi és egyedi bútordarabok.
    • növények: jellemzően inkább egy-egy nagyobb, hangsúlyosabb növény kerül egy helyiségbe.

Nézzünk meg egypár stílusjegyet közelebbről, hogy hogyan is kell elképzelni ezeket a japandiban.

Japandi Konyha

Egyszerű, fogantyúmentes, funkcionális és emellett még otthonos is lehet!

Legjellemzőbb jegyei:

- rendezett, nincsenek elől konyhai gépek (rejtett tárolás) 
- egyszerű frontok, kerettel vagy bordázott verzióban
- legtöbbször fogantyú mentes vagy rejtett fogantyús

Modern design konyha

Legújabb konyha trendek

Modern konyhacsempe ötlet

- sokszor felső szekrény sincs, csak esetleg polcok, persze akkor jó ha van magas elem
- föld színekkel mutat szépen, lehet az egész világos, vagy kontrasztosabb
- még otthonosabb, ha függönyözzük a helyiséget
- a konyhai hátlap és a konyhasziget sokszor dekorbeton, mikrocement hatásúak
- a lámpák egyszerűek, fehér tejüveg, natúr, beton/cement vagy üveg búrával
- a székek általában fa anyagúak, akár többféle típusúak, bár ez inkább a skandináv stílus jellemzője

Kortárs konyha lakberendezés

Minimál konyha trend

Japandi konyhák

Kanapé választás

Milyen a japandi kanapé? Csak pár alapelvet kell betartanod és könnyedén lehet japandi stílusú kanapéd. Először is, legyen egyszerű vonalvezetésű, teljesen egyszerű téglalap karfával. Lehet lába de még jobb, ha egyszerűen a földön ül a bútor. Ha már lába van, jobb, ha fából van. De ha az egész alapja a kanapénak fa, az is nagyon stílusos és egyedi.

Formára én nagyon kedvelem a moduláris kanapékat, amit kedved szerint újra tudsz rendezni. Ezek általában nagy, téglalap alakú elemek, melyek sokféleképpen összeilleszthetők, vagy akár térbe állíthatók. Emellett lehet kerekebb, organikus formavilága is a kanapénak, ez a japandiban abszolút jellemző. Viszont a felhajtható fejtámlás verzió  eléggé stílusidegen. Színre többnyire föld színű (fehér, bézs, világos szürke), esetleg világos barna vagy terrakotta lehet a kanapé, anyagra pedig jobbak a kissé durvább szövésű, természetes anyagok vagy a buklé. 

Natúr színű kanapé

Milyen kanapét válasszunk japandi stílushoz

A világítás kérdése

Itt is az egyszerűség, és a funkcionalitás van előtérben. Ami fontos hogy tartózkodjunk a hideg színektől. A meleg színhőmérséklet - körülbelül 2700 K  tökéletesen kiegészíti az amúgy is természetes anyaghasználatot. Természetes fény csak ott legyen - körülbelül 4000 K -, ahol nagyon muszáj,  konyhapult, fürdőszoba tükör, gardrób. Ha egy-egy design lámpát megengedhetsz magadnak, érdemes beszerezni, és fókuszba helyezni.

Japandi lakberendezéshez lámpa

Persze vehetsz vagy készíttethetsz replikát is, ami jóval olcsóbb, és ugyanolyan szép lesz. Ami pedig a lámpák anyagát illeti: sokszor jelennek meg a sima tejüveges lámpabúrák. A design itt is előny, de azért takarékosan is meg lehet oldani, az egyszerűsége okán.

Szokatlan lámpa megoldások

Emellett persze megjelennek a natúr anyagok, illetve a kő, cement, beton és fémes lámpatestek. Még jobb, ha nem teljesen szabályos, hibátlan, homogén az anyagok felülete. További általános lámpaválasztási szempontokat találhatsz még ide kattintva találsz

Japandi szőnyeg

Itt is a lényeg a természetesség az anyagok és küllem tekintetében is, illetve az egyszerűség! Általában a színe homogén vagy apró mintás. Anyagok közül pedig például a gyapjú, a juta, a szizál és a kókusz, amik jellemzően ilyen összhatást kölcsönöznek. De sok szőnyegkészítő fordul az újrahasznosítás irányába is. Most egyre nagyobb trend, hogy nem egy nagy szőnyeget helyezünk el, hanem rétegeljük, vagy egymás mellé akár 2-3 különböző szőnyeget teszünk egy helyiségbe.

Ha így jársz el akkor te is igazán stílusos és előremutató lehetsz. De vehetsz egy oversize darabot is, van, ahol majdnem az egész szobát lefedi a szőnyeg. Persze ez már egyedi méretezés, az ára is borsos egy ilyen szőnyegnek 200x300 cm felett. Érdemes a szokásos földszínekben gondolkodni, illetve a japandi színpalettájáról - amiről már korábban ebben a Facebook bejegyzésemben írtam itt. 

Japandi szőnyeg

Japandi lakberendezés szőnyeg

Japandi dohányzóasztal

A dohányzóasztal nem egyszerű téma, mert árban és kinézetben is nagy a szórás, de valahogy jól esne olyat választani, ami nem olyan, mint mindenki másé. Szerencsére a japandi stílus ebben is kifejezetten formabontó! A színeket és az anyagát tekintve jellemző a fa és a kő, vagy kőminta használata, akár vegyesen is. Egy asztalban akár a világos és sötét színek kontrasztja is igen jellemző. Például a láb és az asztallap kontrasztja, vagy több különböző színű, és méretű asztalka kombinálása. 

Stílusos dohányzóaztal

Egyedi dohányzóaztal

Formavilágára jellemzők a lekerekített vagy hullámzó alakok. Persze szögletes is lehet, de akkor jó, ha van benne valami törés vagy szabálytalanság. A DIY forradalmával új dimenziók nyílnak meg a barkácsolni vágyók előtt is ebben a stílusban! Jó pár típus - akár ezekből a fajtákból is amiket beválogattam -, kis kézügyességgel és pár szerszámmal házilag is könnyen vagy közepesen könnyen elkészíthető.

A különböző videómegosztókon rengeteg DIY videó van, amik éppen ilyen asztalkák készítéséről szólnak. Mindenesetre, ha ilyen stílusú lerakót vagy asztalt választasz, még egy darabig biztosan egyedi lesz, ezt garantálom. 

Dohányzóasztalok skandináv

Óriás kaspózás!

A japandi lakberendezési stílusban a sok semleges pasztellszín mellett, ha valamivel díszítünk, az lehet növény is. Ha meg már növény, legyen jó nagy, akár fa, amit ennek megfelelő méretű kaspóba szokás ültetni. Tökéletesen lehet kontrasztokat is létrehozni vele  például feketével -, de a fehér és a természetes megjelenésű, fonott kaspó is szépen illeszkedik a környezetébe. 

Anyagát tekintve ismét fő a természetesség. Lehet még valamilyen kő kompozit anyag, beton, vagy esetleg kézműves kaspó is. Nem is kell tökéletesnek lennie, lehetnek benne hibák, szabálytalanságok, repedések, lényeg hogy valami egyedi vagy karakteres darab legyen.

Nagy méretű kaspó

Óriás kaspók

Kertészetekben - Oázis, Newgarden, Fitoland - és design boltokban - ID design, Jysk - valamint kertészeti és lakberendezési webshopokban - Blumfeldt, Forgarden, Bonami, Beliani - is találsz könnyedén, de elég ha beírod google-be, hogy "nagy méretű kaspó”.

Ágyvég a japandiban

Létezik jó pár megoldás, milyen lehet egy szép és ízléses ágyvég a japandi stílusban. Lehet sima betonhatású, mikrocement fal. Lehet bordázott vagy bútorlap falpanel, valami egyszerű vonalvezetésű lámpával, érdekes éjjeli szekrénnyel például kerek, tömör fa, design darab. Belefér egy rejtett LED is, főleg, ha a fal textúrája az ágytámla vagy a panel mögött ettől még hangsúlyosabb, különlegesebb.

Japandis ágyvég ötlet

Ágyvég megoldások

Kiknek ajánlom?

Ez a stílus amennyire egyszerű, annyira költséges lehet, természetes és igényes anyaghasználata, egyedi és modern, organikus formavilágú bútorai miatt. Egyfajta státuszszimbólum is lehet azoknak, akik intenzívebb szociális életet élnek. Letisztultsága, egyszerűsége talán inkább olyanoknak ajánlott, akik igénylik és fenn is tudják tartani a rendet, hiszen a rendezettség és a harmónia érzetét ekkor igazán könnyű megtartani és kiélvezni.

Agnesidesign

Hasse Ágnes lakberendező

Telefon: +36(20)-264-7300

www.agnesidesign.com

Hasse Ágnes lakberendező