Bordázott falpanel nappali

BORDÁZOTT FALPANELEK ÉS BÚTORLAP FALPANELEK

Ez a két falburkolati típus nem újkeletű, mert már évek óta trendnek számít a lakberendezésben. Mint természetes alapanyag fenntartható forrásból származik, ezért a környezettudatos vásárlók körében is népszerű. Sokan választják és szeretik ezt a megoldást, hiszen sokféle módon és sokféle színben illeszthető az enteriőrbe.

Festhető falpanel

BORDÁZOTT FALPANELEK

Amiben megújult ez a dizájn a kezdetekhez képest, az az, hogy nem csak fa anyagú és fa mintájú bordák kerülnek a falra, hanem festhető, színezett vagy és vízálló változatok is. Kivitelezés szempontjából megkülönböztetjük a lécenként rögzített változatot illetve a panelenként installált
típusokat. 

Többféle szélességű dekorpanel

- Lécek

Ha a szálban kapható fa léceket választjuk, akkor azokat egyenként kell felragasztani a teljesen sík hordozófelületre. Ügyelni kell a pontos távtartásra, majd lefesthetők a kívánt színre. Ha natúr fa színűt szeretnénk, akkor ahhoz a fa léceket előbb le kell kezelni - például színre pácolni-, és az alapot - a falat vagy a bútort- is olyan színűre kell festeni, ami már a végleges változat lesz. Mindehhez kell némi kézügyesség és türelem, mert a felragasztás így jóval több időt igényel. A fa lécek ára fa típusától, vastagságától és a szélességétől is függ, de méterenként az ára körülbelül 500 Ft-tól indul. Minél minőségibb anyagból készül, -ami nem tartalmaz csomót, vetemedést, vagy felületi hibát- az ár is annál magasabb lesz, viszont cserébe homogénebb felületet kapunk. A munkálatokhoz be kell szereznünk ragasztót, alapozót, szerszámokat és festéket.  

Falpanel hálószobába

Szürke falpanel festett

- Panel

A lakberendezési piacon a bordázott falpanel elterjedésének köszönhetően könnyen beszerezhető. Ennél a változatnál a bordák egy hordozón elhelyezve, készre szerelve érkeznek. Egy panel általában 2-3 méter magas, és 50-60 cm széles. A bordázott panelek anyaga akkor fontos, ha a felület speciálisan 
igénybe vett, például vizes helyiség, gyerekszoba vagy előszoba. Anyagát tekintve találkozhatunk MDF-ből, tömörfából, de műanyagfélékből - SPC, poliuretán-, anyagúakat illetve létezik hajlítható verzió is a domború felületekre. A falpanelek könnyen méretre vághatók és a függőleges összeillesztés illetve a 
falra rögzítésük is egyszerű. Nagy belmagasság esetén, ha felfelé toldani kell, akkor az az ebből származó többletmennyiséggel, illetve a vágáskor keletkező hulladék mennyiségével is kell kalkulálni. Fa lécek esetében az illesztés látszani fog, műanyag lécek esetében pedig el kell dolgozni valamilyen glett szerű anyaggal illetve csiszolással.

Léces falpanel fürdőszoba és hálószoba

Natúr fa falpanel

Ezek saját kezűleg is kivitelezhető feladatok, ha teljesen sík a felület és nem sok a bonyodalom, mint  például konnektorok helyének kivágása, polcok vagy lámpák, esetleg TV felhelyezése az adott falszakaszra. Falpanelek esetében - persze anyagtól és minőségtől is függhet - legalább 25.000 Ft/nm-es árra számíthatunk, de jellemzőbb a 40.000 - 50.000 Ft/nm-es ár. Ha a költségkeretünk kisebb, akkor javasolható kisebb falszakaszokra alkalmazni, díszítő jelleggel.

Falpanel átlósan rakva

Hajlékony falpanel

BÚTORLAP FALPANELEK

Ezek alkalmazása nagyon szép összefüggő és meleg érzetet ad, emiatt különösen hálóban, esetleg nappaliban érdemes alkalmazni. Alkalmas a látszódó kábelek elrejtésére, rejtett világítások elhelyezésére. Nagyon dekoratív és szerethető megoldás, ám ennek megfelelően drága is. Anyagigénye ugyanis nagy, felrögzítése szaktudást igényel, hiszen több szakember összehangolt munkájára van szükség. Különösen, ha elektromos kiállásokat kell kivezetni, rejtett világítást vagy további díszléceket kell elhelyezni, vagy ha egyenetlen az adott falszakasz.

Bútorlappól készült dekorpanel

Bútorlap falpanel

Bútorlapos dekorpanel

A felszerelésnek gyakorlat híján nem érdemes nekiállni, mind a tervezésre mind a kivitelezésre érdemes szakembert keresni. A lakberendező segíthet a látvány megtervezésében és a méretezett kiviteli terveket is elkészíti falnézet szinten, ami alapján már a szakemberek sokkal könnyebben kivitelezik. Bútorlap árban kell gondolkodni, de itt a munkadíj kb. duplázza ezt az összeget az összeszerelés bonyodalmai miatt. Ha segítségre van szüksége ezen a téren, keresse bátran Hasse Ágnes lakberendezőt!

 Agnesidesign

Hasse Ágnes lakberendező

Telefon: +36(20)-264-7300

www.agnesidesign.com

Hasse Ágnes lakberendező