A jó hír az, hogy ez ma már nem számít elérhetetlen álomnak! Ugyanakkor mivel nagyobb beruházásról van szó, amivel hosszú évekre tervezünk a vásárlás előtt számos szempontot figyelembe kell vennünk és többféle előkészületet meg kell tennünk.

Az alábbi pontokban áttekintjük, hogy pontosan mit kell tudnunk és mire kell figyelnünk, ha saját jakuzzit szeretnénk otthonunkba.

Jakuzzi tudnivalók


Költségtervezés

A masszázsmedence beszerzése és telepítése komoly pénzügyi befektetést igényel, hiszen nem csupán a masszázsmedencét kell beszereznünk, lesznek egyéb kapcsolódó kiadásaink is. A teljes költség függhet a jakuzzi típusától, méretétől, az igényelt kiegészítőktől és az otthoni telepítés módjától is. Fontos tehát, hogy a teljes büdzsét számoljuk át, beleértve a termék árát, a telepítési költségeket, az elektromos és vízvezetékek kiépítését, valamint a fenntartáshoz szükséges összegeket is!

Típus és méret

Ma már igen széles választékban érhetők el jakuzzik otthoni használatra. Léteznek például hordozható, felfújható, beépíthető vagy szabadon álló modellek. Minden típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, ezért fontos átgondolni az igényeinket – ezután pedig a hozzánk, illetve az otthonunkhoz leginkább illő megoldást választani. Nézzünk meg egy példát! A felfújható típusok sokkal olcsóbbak és a fenntartásuk sem emészt fel túl nagy összegeket, ugyanakkor kevésbé tartósak, mint a szilárdabb modellek, továbbá kevésbé mutatnak impozánsan. 

Itt kell átgondolnunk azt is, hogy mekkora méretű masszázsmedencét szeretnénk beszerezni. Csak a párunkkal ketten fogjuk használni? Esetleg tervezzük azt, hogy olykor áthívunk egy nagyobb társaságot egy kis medencézésre? Gondolkodjunk hosszú távon, hiszen egy jó minőségű masszázsmedence hosszú időn keresztül kísér majd el minket.

Helyszín kiválasztása

A hely kiválasztása kulcsfontosságú – ehhez azután foghatunk hozzá, hogy már tudjuk, mekkora méretű  pezsgőfürdőt szeretnénk beszerezni. A döntés során figyelembe kell vennünk az otthonunk méretét, a rendelkezésre álló területet, az elérhető elektromos- és vízellátást, valamint azt, hogy az adott terület képes-e támogatni a medence súlyát. A szabadon álló típusoknak nagyobb helyigényűek, míg a beépíthető modellek kisebb helyen is elférnek, a felfújhatók helyét pedig szabadabban variálhatjuk.

Elektromos és vízvezeték kiépítése

Az üzemeltetéshez megfelelő elektromos és vízellátásra van szükség. Fontos ellenőrizni, hogy az otthonunkban van-e elegendő elektromos kapacitás a jakuzzi üzemeltetéséhez, hiszen igen sok áramot igényel a fenntartása. A víz bejuttatásához és rendszeres tisztításához pedig megfelelő vízvezetékekre van szükség. Amennyiben szükséges, ki kell építeni a megfelelő teherbírású rendszereket az otthonunkban.

Biztonság

Talán nem is gondolnánk elsőre, de az otthoni használat során fontos a biztonsági szempontokra is figyelni. A masszázsmedence területét megfelelően el kell keríteni, ezzel biztosítva, hogy a gyerekek és háziállatok ne férjenek hozzá a medencéhez felügyelet nélkül. A víztől síkossá váló felületekre is ügyelnünk kell: igyekezzünk olyan burkolatot választani a masszázsmedence köré, ami minimalizálja a csúszásveszélyt. Emellett fontos gondoskodni arról is, hogy az elektromos- és vízvezetékek biztonságosak legyenek ebben a környezetben.

Karbantartás és tisztítás

A rendszeres karbantartás és tisztítás elengedhetetlen, ha szeretnénk megőrizni a higiéniát és ezáltal a biztonságot – sőt, a jakuzzinak sem tesz jót hosszú távon, ha nincs megfelelően karbantartva. Tartsuk tehát be a gyártó által ajánlott karbantartási és tisztítási útmutatók javaslatait, és ellenőrizzük rendszeresen a víz pH-értékét, valamint annak klórszintjét.

Garancia és szerviz

A vásárlás során nem árt figyelembe venni a gyártó által nyújtott garanciát és szervizszolgáltatásokat is. A megbízható gyártók általában hosszú távú garanciát kínálnak a termékeikre, valamint széles körű szervizhálózattal rendelkeznek, így sokkal könnyebb dolgunk lehet, amennyiben javításokra és karbantartásokra kerülne sor.

Használati élmény

Végül, de nem utolsósorban fontos figyelembe venni azt is, hogy milyen használati élményt szeretnénk elérni a jakuzzi otthoni telepítésével. A kényelem, a relaxáció és a kikapcsolódás érdekében érdemes olyan funkciókat választani, mint például a masszázsfúvókák, a LED-világítás, a zenelejátszás vagy épp a vízesés funkció.