Ez a kérdés egyaránt fontos a leendő, és a már gyakorló szülőknek is. A mászással elkezdődnek az apróbb balesetek, elesések. Hogyan és milyen megoldást válasszunk ha a babaszoba burkolatát kell kiválasztanunk?

Fehér babaszobai szőnyeg

A 6 legfontosabb szempont, aminek a gyerekszoba padlóburkolatának meg kell felelnie:

Strapabíró anyag: Érdemes okosan választani az elején, mert a padlóburkolat cseréje nem olcsó dolog. Bírnia kell a napi szintű igénybevételt, a bútorok tologatását, a nedves tisztítást is.

Könnyen tisztítható felület: Mivel a gyerekek még nagyobb korban is szeretnek csúszni-mászni a padlón, ráadásul a babák még mindent a szájukba is vesznek, nagyon fontos, hogy könnyen tisztán tartható legyen a padló. Például szőnyeg választásakor ez különösen nagy hangsúlyt kap, mert az atkák miatt érdemes jobban odafigyelni a porszívózásra. Ne tartalmazzon az egészségre káros anyagokat és nem mindegy, hogy milyen anyaggal ragasztották a burkolat, vagy hogy milyen festéket használtak a színezéséhez az előállítás során.

Nem túl kemény: A babák ahogy elindulnak felfedezni a világot rengeteget esnek, borulnak. Ahhoz, hogy minimalizáljuk ezeket a sérüléseket “puhább” burkolatot válasszunk.

Nem túl hideg: Mivel sok időt töltenek a gyerekek a földön a játék során, ezért fontos, hogy ne fázzanak fel.
Illeszkedjen a szoba hangulatához: Ha egységes és harmonikus gyerekszobát szeretnénk, akkor bizony ezt a szempontot is vegyük figyelembe.

Klasszikus fa babaszobai bútor és hintaló

Mit válasszunk?

Először tisztázzuk, hogy mit NE válasszunk. A hideg kőburkolat, járólap nem megfelelő a babaszobába. Ezt semmiképpen nem ajánlatos választani. Ha lehet, akkor válasszunk természetes anyagból gyapjúból, növényi rostból, parafából készült burkolatot vagy szőnyeget. Alaposan tekintsük át az anyagok összetételét és származási helyét.

Padlószőnyeg, és szőnyeg

Jó választás, mert meleg és puha, valamit jó zajszigetelő is, de néhány dologra azért érdemes odafigyelni. A szőnyeg az atkák kedvenc helye, ezért a porszívózásra naponta szükség van! Emellett még azt is nézzük meg, hogy a szőnyeg milyen anyagból készült. Az a legjobb, ha természetes szálakat tartalmaz, és a színezésénél sem használtak semmilyen vegyi anyagot, ami esetleg káros lehet az egészségre. A nem természetes anyagból készült szőnyegekből kipárolgó vegyi anyagok károsak lehetnek a baba egészségére! A kisebb darabszőnyegeket, amiket lehet, időnként be lehet tenni a mosógépbe. A padlószőnyeget pedig alkalmanként takarítógéppel nedvesen is érdemes végigjárni.

Hajópadló, laminált parketta, parketta

Bár az ilyen padló keményebb, de strapabíró és könnyen tisztítható, és nem utolsó sorban szép is. Míg a szőnyegből nehéz kiszedni a különböző babás foltokat, addig a parkettáról csak fel kell törölni. Arra figyeljünk, hogy a tisztítószer lehetőleg ne tartalmazzon vegyszert. Ha túl keménynek vagy hidegnek találnánk a parkettát, akkor tehetünk le valamilyen csúszásgátlóval ellátott játszószőnyeget.

Szőnyeggel kombinált laminált parketta babaszobába

Rózsaszín babaszoba virágos szőnyeg

Fiú babaszoba laminált parkettás

Parafa burkolat

A parafa átmenet a kemény és a puha padlóburkolat között. Előnye, hogy puhább, mint a parketta, meleg, mint egy szőnyeg és antibakteriális. Ráadásul nem recseg, mint időnként a parketta, amire a baba biztosan fel fog ébredni, amikor megpróbálunk hangtalanul kisurranni a szobából. Abszolút ideális gyerekszobába. A hátránya, hogy jóval drágább, mint a szőnyeg vagy a parketta.

Mivel dekorálhatjuk a padlót?

Egy vidám és színes darabszőnyeg jól feldobja a babaszobát. Ha egyébként is szőnyeget szerettünk volna beszerezni, akkor nézzünk szét, hogy milyen szőnyeg illene a legjobban a szoba hangulatához, mert óriási a kínálat. Ha nem egyféle színű laminált parkettát veszünk, akkor már azzal is dekoratívvá tehetjük a padlót, így vidám, színes csíkok futnak majd a szobában.

De a habtapi lapok is nagyon sokféle mintával, sokféle színben kaphatóak. Ezeket nem kell rögzíteni, mert jól tapadnak a padlón. Ha már nincs rá szükség, akkor akár a falra is felragaszthatóak dekorációként kétoldalú ragasztóval. A padlót dekorálhatjuk matricával is, de a gyerekek eléggé szeretnek kaparászni a körmükkel. Ráadásul az igénybevételtől meg is kophatnak. Olcsó ötlet nagyobbacskák szobájába szigetelőszalagból készített autópálya. Olcsóbb, mint az autópályás játszószőnyegek, és egyszerű eltüntetni. Lányoknak ugróiskolát is csinálhatunk ezzel a módszerrel. A padlóra stencil segítségével festhetünk mintát festékkel, de a festéknek bababarátnak kell lennie.

Elegáns babaszoba és szoptatófotel

Kompakt bababútor és mosható darabszőnyeg

Romantikus babaszoba és parketta

Olajbogyó zöld babaszoba bútor és színes játszószőnyeg

Szotatófotel és bolyhos fehér szőnyeg