Mészkő burkolat fürdőszobában

Habár Rómában, Augustus korában már 170 közfürdő működött, Sir John Harlington már 1596-ban feltalálta a vízöblítéses wc-t, ennek ellenére Bécsben még csak az 1950-es évek óta számít alapfelszereltségnek a lakásokban a fürdőszoba és Magyarországon is csak a XIX. század utolsó felében kezdtek az elegánsabb lakásokban fürdőszobát építeni. A víz csak a gazdag polgárok luxusa volt.

Szürke falszín fürdőszobában

Taupe falszín fürdőszobába

Kevés burkolat fürdőszobába

Klasszikus tapéta fürdőszobába

Nem kell mindenhova burkolat a fürdőszobába

Rusztikus kőburkolat fürdőszobában

Burkolat helyett falfestés

Kevés burkolat használata a fürdőszobában

Faburkolat a fürdőszobában

Márvány burkolat a fürdőszobában

Korunk fürdőszobája viszont már nem csak a tisztálkodás színtere, hanem a felfrissülés, a lazítás helyszíne is. Egyre több funkciót kell ellátniuk a fürdő helyiségeknek. Sokan olvasnak, zenét hallgatnak, sőt még dolgoznak is a fürdőszobában. Ezért nagyon népszerű, sokan szeretik ha a fürdőszobának „szobás hangulata” van, kevés burkolattal, jól kihasználható bútor darabokkal, függönnyel és egyéb hasznos kiegészítőkkel. A modern és minimál enteriőrökre is jellemző, hogy csak ott burkolnak, ahol igazán szükséges.

Az extra méretű burkoló lapok megjelenésével, kedvelt módszer lett, hogy szinte csak egy-egy lapot helyeznek el a Wc, a mosdó, a kád és a zuhany környezetében, a többi falat pedig egyszerűen lefestik. Így jóval kevesebb burkoló anyagra van szükség, a költségvetésbe beleférnek a drágább nagy táblás anyagok, vagy akár az extra dekor lapok, mozaikok is. Minimális burkolási magasságok lehetnek: a mosdónál a tükörig, a kádnál, amennyiben nem zuhanyozunk a kádban, akkor 1,2-1,5 m, a zuhanyozóban 2 m és a wc mögött is 1,2 m.

Márvány burkolat a fürdőszobában

Különleges burkolat fürdőszobában

Tóp falszín fürdőszobában

Természetesen a gondos vízszigetelés elengedhetetlen része a lelkiismeretes kivitelezésnek, nyilvánvalóan a burkolt felületek alatt is, hiszen a csempe és a fuga nem vízzáró réteg. Gondolkodhatnak tehát komolyabb burkoló anyagokban is – álljon itt néhány példa arra, hogy a kevesebb néha több vagy inkább tökéletesen elég!

Szöveg: Viczán Ágota

Szeretettel várjuk Budapesten a IX. kerületben, hogy megoldást kínálhassunk igényeire!

Mediterrán Kerámia

Web: www.mediterrankeramia.hu
Cím: 1097 Budapest, Gubacsi út 37.
Telefon: +36 30 830 0068
Mobil: + 36 30 9 710 882 és +36 30 256 9128