Regisztrálj és nyerj 2 Millió Ft értékű konyhabútort! Kattints az alábbi képre!

Konyhakiállítás 2020


A munkalapok és a konyhaszigetek kialakításánál a legfontosabb szempont a funkció és a design összehangolása. Mindig a funkcióval kezdjük a tervezést, hogy mire és hogyan szeretnénk használni a konyhaszigetet. Kialakítása ne legyen öncélú, arányaiban is igazodjon a konyhabútor többi eleméhez. A kortárs konyhatervezésben a konyhasziget nem csupán a főzés és az alapanyagok előkészítésének a tere. Tárolófunkciója van, akár egy borhűtőt, mosogatógépet is beépíthetünk. Kaphat egyedi világítást és meghosszabbított változatai az étkezőt is integrálja.

Matt fekete konyha fehér munkalappal

Sötét színű konyhabútor natúr színű Wishbone székekkel

Rózsaszínű fiókos konyhasziget

Az évente frissülő anyagválaszték és felületi elemek szebb és szebb kompozíciókat alkotnak. Idén megjelentek a fémes konyhabútor frontok, a nagyon sötét színek, visszaszorulóban a beton design és előre törtek a márvány és natúr kő minták már plasztikus, rusztikus felületekkel is. Ezért is fontos, hogy a leendő konyhaszigetünk milyen munkalapot kap. Ugyanis az anyagok egységes felhasználása egy adott stílus mentén nagyon fontos. Nézzük, hogy milyen tulajdonságokkal bírnak az egyes anyagok ha munkalapról van szó. 

Márvány mintás konyhasziget munkalap

Fém munkalap konyhaszigeten

Nyitott polcos konyha félsziget márvány mintás dekorral

Laminált konyhai munkalapok

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a gyártók egyre ellenállóbb munkalapokat kínálnak. A laminált konyhai munkalap esetében a forgácslapra dekorlemez kerül, felülete kemény, valamennyire karcálló, közepesen strapabíró, nem károsítják a vegyszerek, nem színeződik el a vörösbortól illetve egyéb savas élelmiszerektől. Különböző vastagságban választhatunk a 3 cm-től a 10 cm-es vastagságig. Élzárása készülhet saját anyagból, de kérhetjük tömör fából vagy fémből is.

A nyomtatott felület a megtévesztésig hasonlít a természetes kövekre, fákra vagy a betonra, így klasszikus, és modern konyhába egyaránt jó választás. A drágább gyártók anyagainál strukturált a lap, ezeket érintve mintha követ vagy fát tapintanánk. Sok típusból kérhető a standard 60 cm-es lapszélességen kívül 90 cm-es vagy még szélesebb, hogy konyhaszigetre is megfeleljen a mérete. A lap mindkét oldalán megjelenhet a laminált felület, így alkalmas oldalsó lefutó felületnek is.

Előnyei még, hogy kedvező az ára, könnyen tisztítható. A hátrányok közé sorolhatjuk, hogy illesztései feltűnőek, sérülékenyek, vágódeszka használata ajánlott, és forró edényt sem szabad hosszú ideig rajta tartani.

Laminált dekoros konyhabútor famintás

Tömörfa munkalapok

Aki szereti ezt a gyönyörű, klasszikus anyagot, annak vállalnia kell a karbantartással járó tennivalókat. A tömörfa munkalapot célszerű egy darabból rendelni, mert a sok kis elemből összedolgozott változat könnyen reped. Táblásított formában a bükk és a tölgy a leggyakoribb, de bármilyen fából le lehet gyártatni. Ha sok sérülés éri az évek során, egyszerűen felcsiszolható és újra lakkozható, illetve olajozható. Ezt a műveletet évente szükséges elvégezni és mindig vigyázni kell erre a szép anyagra a kések, éles eszközök használata során is. A forró edényektől egy idő után elsötétedik. A fa tehát kényes anyag, és olcsónak sem nevezhető, de a természetes köveknél jóval olcsóbb.

Kvarc munkalapok

A kvarc munkalapok egy rendkívül kemény anyagból a természetes kvarcból készülnek, amelyhez kis mennyiségű üveg vagy fém szemcséket adnak, hogy változatos, és nagyon szép munkalapok készülhessenek ebből az anyagból. A kvarc másik előnye, hogy nem porózus, így a felületében nem fejlődnek baktériumok. A foltoknak könnyen ellenáll. A tartóssága mellett a kvarc csodaszép és nagyon sok színben elérhető, amitől minden tekintetet megragad. Szinte végtelen lehetőségei vannak, mivel a kvarc természetes színektől - úgymint a fehér, fekete és a barna - különleges színekben is megtalálható, mint az arany és a kék. A kvarc munkalapok szépsége nem egyszerűen kiemeli a konyhája szépségét, de egyéb hagyományos anyagokat is túlszárnyal.

Márvány mintás egy tömb munkalap konyhaszigeten

Sötétkék konyhabútor szigettel kvarc munkalap

Klasszikus stílusú konyhasziget

Gránit - márvány, természetes kő munkalapok

Másik, gyakran használt anyag a gránit. A kvarchoz hasonlóan nagyon ellenálló. A gránit egy természetes kő, amelyet természetes állapotában vágnak és políroznak ki otthoni használatra. A gránit foltosodásának elkerüléséhez viszont minden egyes használat után javasolt a karbantartás. A gránit tisztításához meleg szappanos vizet kell használni, a fénye megőrzéséhez.

Nehéz az ilyen kemény anyagot megkarcolni, és még a hőmérsékletingadozásokat is képes kibírni. Természetes kő lévén a gránit és a márvány is viszonylag kevés színben érhető el és minden darabja sajátos, ezért gyakran a konyhákat a kiválasztott munkalap köré kell tervezni. Előnyei: rendkívül strapabíró, nagyon elegáns és időtálló a megjelenése. Víz- és hőállóak, de ellenállóképességük nagyban függ a kőzet típusától. Például a gránit munkalap keménységének köszönhetően hihetetlenül strapabíró, míg a márvány puhább kőzet. Több színben- és mintában érhetőek el, a természetes eredetüknek köszönhetően elmondható, hogy minden darab egyedi, mivel nincs két egyforma erezettel, színmintával rendelkező kőzet.

Hátrányai: Rendszeres kezelést igényelnek, tehát olyanoknak ajánlott, akik hajlandóak erre bizonyos időközönként figyelmet fordítani. A márvány esetében például problémát okozhat, hogy a tisztítószerekben található vízkőoldó elveszi annak fényességét, tehát nagyon nem mindegy, hogy mivel és hogyan tisztítjuk. Árfekvésben nem a legolcsóbbak, de hihetetlenül tartósak, így hosszú távon mindenképpen elégedettek leszünk velük.

Márvány mintás fekete munkalap

Fogantyú nélküli ajtókkal szerelt konyhasziget

Sötétzöld konyhabútor szigettel

Shaker stílusú konyhabútor konyhaszigettel

Konyha félsziget zöldben márvány mintás munkalappal

A monolit megjelenésű nagy méretű konyhaszigetek esetében gyakori, hogy a munkalap és a sziget oldalfalai teljesen megegyező színt kapnak. Ez azt is jelenti, hogy nem kell feltétlenül a kontrasztos felhasználást választani. Vegyük számításba azt is, hogy igazodnia kell a padlólap és a konyhafal burkolatának típusához is. 


Látogass el idén is a 2020 Február 28 és Március 1 között a Konyhakiállításra és fedezd fel, hogy milyen konyhabútor, csaptelep és mosogató újdonsággal szeretnéd meglepni magad!

www.konyhakiallitas.hu