Alejandra Muñoz dekorációra és belsőépítészre szakosodott újságíró segítségével most olyan ötleteket veszünk szemügyre, amivel kisebb költségvetés mellett a konyhában is látványos változást tudunk elérni. A célunk az, hogy a konyhába lépve sokkal elégedettebbek és egy kicsit boldogabbak is legyünk, hiszen az életterünk visszahat ránk. Ezeket a tippeket teljes feújítás előtt is érdemes felhasználni, de most olyan ötleteket gyűjtöttünk egy csokorba, ami jelentősebb fúrás-faragás nélkül, kisebb invesztálással valósíthatunk meg. 

Kis konyhasziget

1. DÍSZÍTSÜK A FALAT POLCOKKAL!

Az üres falak, amik a konyapult felett vagy a konyhabútor közelében vannak polcokért kiáltanak. Ugyanígy a sarkok is alkalmasak polcelemek fogadására, egymás fölé akár többet is tehetünk. Látványosabbak a lebegő polcok, ugyanis a konzolok sok esetben nem túl esztétikusak. Így sokkal több minden lesz kéznél, de tény hogy időnként ezt a felületet is takarítani kell. Látványuk viszont vitathatatlan. A polc kiválasztásakor törekedhetünk arra, hogy a konyha színéhez igazodó, vagy azzal kontrasztos színű legyen. Ezt úgyis a meglévő színek fogják meghatározni. A polcok dekorálását led fényekkel, led szalagokkal is kiegészíthetjük. Ez mindenképpen áramforrást és rejtett kábelelvezetést igényel. Ezt a megoldást kamraszekrényben is alkalmazhatjuk, a siker garantált lesz. 

Polc a mosogató felett

Led fények a konyhai polc alatt

Fapolc konyhába

2. TAPÉTÁZZUNK EGY-EGY FALSZAKASZT!

Ettől a részlettől azt fogjuk érezni, mintha a konyha teljesen átalakult volna! Nem kell minden falat tapétázni, elég csak egy kis szakasz. Válasszunk egy szép mintát, amelyik tetszik, és helyezzük fel a felületre! A legjobb, ha a fal sima, csempe nélkül. A vinyl tapéta a megfelelő választás a konyhába. 

Rövid sarokpolcok

Lemosható tapéta a konyhába

A vinyltapétát nedves ruhával is meg lehet tisztítani, de a maradandó foltosodás elkerülése érdekében a munkalap közelében lévő részeket érdemes átlátszó üveglappal is letakarnunk. Így a minta is látszódik és bátran tisztogathatjuk az elülső oldalát. 

3. DEKORÁLJUNK KÉPEKKEL, NYOMATOKKAL, FÉNYKÉPEKKEL!

Nem baj, ha a kiválasztott kép vagy festmény nem 100%-ban kulináris témájú. A konyhában bármilyen stílusú dekoratív nyomatok megengedettek. Nem is gondolnánk, hogy néhány nappaliba szánt kép mennyire jól mutat a konyhában. Ha pedig a konyha nyitott a nappalira, annál inkább megteremti a folytonosságot. Egy ötlet a festmények bemutatásához az, hogy egy polcra helyezzük őket, nem kell minden esetben felfúrnunk őket. A képek kiválasztásánál viszont fontos szempont, hogy üvegezett felület védje a képeket, mert azokat könnyeb tisztán tartani. 

Keretezett képek a konyhába

Polcra helyezett kép dekoráció

4. DEKORÁCIÓ MÉG TÖBB LÁMPÁVAL

Egy világosabb konyha mindenképpen frissebb hangulatot eredményez. De nem csak önmagában a fény a fontos. Maga a világítótest önmagában is dekorál. Persze új lámák beiktatása konnektor meglétét feltételezi éppen ezért a pult végében akár egy modern asztali lámpát is elhelyezhetünk. Ha nem akarunk helyet adni a munkalapon egy lámpának, akkor szereljük fel őket a falra. Új hatást érhetünk el a sziget fölé szerelt függeszték lámpákkal, vagy a munkapultot megvilágító mennyezeti spot lámpákkal. 

Képdekoráció konyhába

Függeszték lámpa a munkalap fölé

Kacsatojáskék konyhabútor

5. KAPJON ÚJ RUHÁT AZ ABLAK! 

Van aki szeret folyton kinézni az ablakon és persze több fény jut a konyhába ha nincs előtte semmi. De dekoratív megoldás ha az ablakra egy könnyen mozgatható római rolót vagy rolettát szerelünk. Választhatunk modernebb vagy rusztikusabb kivitelűt. Ugyanezt a megoldást alkalmazhatjuk akkor is, hogy a konyhaajtónk üvegezett. Ilyenkor egységes mintát és anyagtípust érdemes használnunk. 

Konyhaajtóra római roló

Fűszernövények a konyhába

6. DÍSZÍTSE A KONYHÁT NÖVÉNYEKKEL

A növényeknek különleges ereje van arra, hogy élettel töltsenek meg egy teret. Összekapcsolja a konyhát a természettel. Kerüljük a nagy méretű növényeket!. Javaslatunk olyan növények beszerzése, amit a főzés során is felhasználunk. Fűszernövények, mint a koriander, bazsalikom, menta és snidling. közel és kéznél van, hogy hozzáadhassa a szószokhoz és ételekhez. Persze nem kell csak fűszernövényben gondolkodni, hiszen egy csokor vágott virág csodásan érvényesül minden konyhában, főleg ha van konyhasziget. 

Bazsalikom a konyhában

Növénydekoráció konyhába

7. +EXTRA ÖTLET: KÜLÖN SZEKRÉNY A REGGELIHEZ

Hasonlóan az irodai teakonyhákhoz, kialakíthatunk a konyhánkban egy különálló szekrényt, amiben a reggelizéshez szükséges gépeket és kiegészítőket egy helyen tarthatjuk. Ide kerülhet a kávéfőző a kávékkal, kenyérpirítóval, a vízforraló a csészékkel, a cukorral. Mindezt érdemes a hűtőszekrény közelében kialakítani. 

Kis reggelizőszekrény